Saturday, January 14, 2012

PEROT GIRANG, RESAH HILANG..

Jom jamu mata, 
Sebelum mula cerita, 
Kisah resah di dada, 
Yang merunsingkan jiwa.. 


"GARLIC HERB MUSSELS" 
Been craving for months nak makan ni..!!! Kami lunch kat sini @ AEON Bukit Tinggi, Klang hari Jumaat (semalam).. Arrived rumah adik malam Jumaat tu almost midnite from Kerteh.. 


"COLESLAW WITH RAISINS"


"CLAM CHOWDER"


"OREO KABOOM"


"FRIED COUNTRY MUSHROOMS"


"SIZZLING LOUSIANA PRAWNS"


"MANHATTAN FISN N CHIPS"


"BROWNIE WITH ICE CREAM"
Yang ni paling takleh tahan..!!
***********
Alhamdulillah, lepas gian dah.. After lunch ni, kami vroooom ke KL.. Pi spital bawak anak dara ni ada appointment.. Kisahnya, Marsha selalu komplen sakit kepala esp kat bahagian dahi.. Pastu sakit kat mata la, kat gigi la.. Bersin & runny nose tu ada jugak lately tapi kami ingat sebab musim hujan yg sejok ni. Bawak pi klinik sini, doctor kata lubang dalam hidung bengkak sikit & kena refer specialist. Sebab kami dah biasa dgn Dr ENT kat KL ni, maka kami bikin apointment kat situ la. Alhamdulillah takde yang serius, doctor kasi ubat dulu, nanti after a month datang untuk follow up.


Ni la puncanya.. Yang jadi risau resah tak menentu tu sebab ada kawan ni, muka teramat halus, cantik & mulus.. Tapi selalu sakit kepala bahagian dahi. Last year masa sakit sangat, doctor klinik refer dia terus ke ENT Specialist. Terus kena masuk bilik bedah. Minor surgery sedots segala harta kat dalam hidung tu. Rupanya resdung dia dok tersimpan bawah dahi & bawah pipi.. Takde terbonjol2 keluar macam jerawat resdung orang lain.. Doctor tu kata, kalo sampai ke otak, boleh koma, Nauzubillah.. Ngeri nya...!!!


Google meng-google la cari info.. Aiyaa, takleh consume banyak dairy products..!! Ni lah antara feveret si Marsha ni.. Nak baik kena la jaga pemakanan.. Otak pon hebat bekerja pikir nak masak apa.. So semua, jangan memain kalo sakit bahagian dahi, pipi atau gigi..


Aiyooo, doctor tu ada mention kalo tak baik lepas makan obat & guna nose drops tu, kena scan la jugak nanti & tengok samada kena sedots atau tak.. Mintak2 la Marsha cepat baik..

20 comments:

kasihredha said...

sinusitis ke?
kadang2 boleh terasa seolah2 sakit gigi atas...semoga anakanda cepat sembuh.

Fabulous Me said...

Nauzubillah... Takot dgr ke otak tuh. FM pon mmg nk kne p ENT huuhuhu..

Bte get well soon si princess.. Erk sedapnye makanan! Hehehhehe

MOH KEMBARA said...

Salam Yong,

Sib baik resdung jer, bukan ketumbuhan kanser bagai. Akak dulu ada benda besar duit 5 sen jatuh dr ruang idung dgn tekak, bau dia busuk. Masa tu akak teleng kepala, ada rasa mende jatuh dlm tekak, tersedak jap tp tak telan. Bila akak luah rupa dia itam dan berbau. Lembik. Akak buang. Pastu tak penah kena selsema yg berhingus kuning atau ijau sampai laa ni. Tu kot antu resdung! Ni berlaku dlm 1999 gitu. Nasib akak pulih dr resdung dgn cara tak sengaja!

ashrafi said...

Assalamualaikum.

Baru saya tahu mengenai ini. Tidak sangka rupanya ada juga resdung yang tersekat di dalam-dalam bahagian yang tidak sepatutnya. Bahaya yang tidak kita jangka-jangka. Terim akasih perkongsiannya.

Salam ukhuwwah

mamasita said...

Ya Allah..takutnya.
Thank you beritahu.
Glad Marsha tak apa2.
Lapar tengok you gambar2 makanan..ilang kisah nak diet!:)

Wan Sharif said...

Semuga marsha cepat sembuh..

aNIe said...

Mulan...cakap pasal sinus tu... si kecik akak pun ada resdung kot...sebab kalau pagi je...bersin tak berhenti...

Semoga marsha cepat sembuh...

penDragon said...

aiyooo...aiyoo...aiyooo...mmmmm...mmmmm...menggigil tgk makanan kegemaran I ituuuuu!!

Harap Marsha x apa2.

MULAN said...

lebihkurang gitu la. kawan yg kena operate tu memang selalu sakit bahagian gusi..

MULAN said...

tu yg paling mengerikan.. sebab doctor tu mentioned boleh kena koma kalo sinus semua tu sampai ke otak..!! nauzubillah..

MULAN said...

maakkk, besor nya kalo mcm 5 sen..! memang bau busuk doctor kata..
alhadulillah tak de apa2 lepas virtual op tu..
syukur betol sbb bukan ketumbuhan etc..

MULAN said...

salam.. tqs sebab singgah sini.. benda kat dalam kita tak nampak kan.. moga kita semua dikurniakan kesihatan yg baik..

MULAN said...

tqs sis.. takot sangat kalau sampai ke otak kan.. nauzubillah..

bila nak mai kerteh/kemaman ni.. boleh makan2..

MULAN said...

tqs ayah wan...

MULAN said...

tqs kak anie..

kalo serius kak ani bawak pi klinik la.. sebab kita tak nampak dengan mata kasar.. suluh dgn lampu pon tak reti nak tengok.. hehe..

MULAN said...

eehhh... you kat sana lagi sedap makan2 tu... i pon doa sangat2 marsha takde apa2..

Papa Mifz said...

semoga cepat sembuh hendak nye....amin...

So Shy Lady said...

risau ni...ank llaki ssl tu pun slalu bersin...alah habuk, mungkin rsdung....nk kna check dr jugak ni. ksian plak dia

MULAN said...

tqs... risau jugak ni..

MULAN said...

mintak doctor tengok lubang hidung tu betol2.. sbb kat situ boleh tengok bengkak ke tak..