Tuesday, January 03, 2012

KOH SAMUI, THAILAND ~ PART 1

Hubby nak abiskan cuti.. Dia book tiket pi KOH SAMUI, THAILAND.. Mak bising sebab monsoon, tapi katanya takpe..  


Hubby book BERJAYA AIR.. Kami pi 18 Dec..


Sampai jua.. Alhamdulillah..


Hotel yang kami book last minute @ AGODA.. Searched for yang ada Internet, Swimming Pool & Family Friendly.. CHABA SAMUI HOTEL..  


Lepas lepak kat bilik, jalan2 cari makan..


Tak jumpa kedai yang dicari, kami masuk Kedai India/Bangladesh Muslim.. TAJ rasanya nama kedai ni.. Order Ikan Bakar & Sayor je.. Lepas tu beli Banana Pancake tepi jalan.. Yummeh..!!!


Next day 19 Dec tu, hubby sewa Jeep kecik.. RM75 sehari (24 jam).. Nak pusing pulau sebab hubby tak boleh pi diving lagi.. Ombak laut samgat kuat..


So ini lah journey kami, pusing2 satu pulau.. 


Isi minyak dulu.. Cantik Toilet kat Petrol Station ni..


Oh alahai, geram nya tengok pasu2 outdoor tu..


Eh eh.. Ada akak pakai tudung naik motor.. Nak kejar tapi laju sangat..


Sampai jugak kami ke perkampungan Melayu/Muslim di Koh Samui..


Tu masjid..!! Nak masuk tapi jalan kecik.


Pintu Gerbang.. NURUL IAHSAN..


Ada kedai makan tapi tutup..


Gerai ni pun macam baru bukak...


Signboard yang baru jumpa.. Hingga ketemu lagi..


Singgah SAMUI AQUARIUM & TIGER ZOO.. Alaaa, petang baru bukak.. 


Continue journey hingga ke Nathon.. Ada jetty/port di bandar ni, sebab ada perkhidmatan ferry dari tanah besar.. Ada ferry penumpang, ada ferry kereta... 


 Ada akak pakai tudung jual ikan.. 


Menunggu hubby tanya arah kedai makan Halal kat akak jual ikan tu..



 Penuh sungguh ferry tu..


Jumpa jugak akhirnya satu kedai makan Halal di Nathon, Koh Samui ni.. Kedai ni actually lepas corner foto kat atas tu.. Kami kena buat satu pusingan lain utk sampai kedai ni semula.. Memang tepi laut tu je..


Lauk2 nasi macam kita jugak.. Ada Kari Daging dengan Rebung, Sayur Campur, Kari Ayam, Nasi Beriyani dll... Ramai jugak yang makan kat sini..


Parking betol2 depan kedai..


Macam baru je area ni..


Continue lagi.. Kat Thailand ni banyak pintu gerbang sebegini..


Main road 4169 ni memang tepi laut.. Best bawak kereta tepi laut ni..  


Nak masuk area Bophut ni, dah banyak rumah/resort cantik2 & besar2.. Siap ada rumah atas bukit tu..!!


Wallaa... Cantiknya..


Lawa pagar tu...


Eh ehhh.. Ternampak pakcik pakai kopiah jual snakcks.. Tanya mana kedai halal yang dekat2 situ.. GPS kami takde map Thailand.. Maka-nya google2 & guna map je lah..


Memang opposite BANGKOK HOSPITAL.. 


 Dinner.. Tomyam Campur, Kailan Ikan Masin, Kerabu Sotong & Kerabu Mangga.. Yumm yummeh..


Tengah memujuk daddy.. Kids nak duduk belakang Jeep tu tapi kami tak kasi lah.. 

35 comments:

MOH KEMBARA said...

Assalamualaikum Yong,

Pe kabor?
Tulah akak suspect Yong melantun ke Siam, cuma akak ingat ke Phuket, ropanya Koh Samui. Wei bahaya tu bebudak dok belakang jeep.
Sib baik banyak kedai Halal. Best tak masakan diorang, ada seropa kat Tom Yam Malaysia?

uncle gedek said...

WEH!

Tak pernah naik kapal terbang pakai kipas...

ada tak rasa macam Indiana Jones masa naik tu...?

hehe

Tie said...

Haha.. lucu lak kan... jadi excited bila nampak 'akak pakai tudung'... bila berada di oversea ni pencarian makanan halal memang wajib, kan.. Apa2 pun tumpang seronok tengok gambar2 tu.

m.u.l.a.n said...

mohkembrasa: salam yong..!! baik alhamdulillah...

food kat sana lebih kurang kedai siam kat malaya je.. tapi ada few yg extra ordinary.. yummeh..

m.u.l.a.n said...

gedek: kipas tu kalo pi dekat memang boleh capai dgn tangan je.. takot kena kepala, tak pasal2 kena hayun dgn kipas nnti.. hehehe... tapi sejok gila dalam tu..

m.u.l.a.n said...

kak tie: ramai penduduk Islam kat sana, tapi jauh2.. main kejar2... hehehe...

mummyseri said...

kak, best seh ..cantek betol pemandangan ..biru langitnya tu..rasa mcm kite pon g sane sama ;)..

GREENJADE said...

hehe teringat masa kami berbolan madu ke sini..view pesisir pntai mmg cantik.

murah gak sewa jeep dia ye..err kasi contact no dorang kak. nk repeat 2nd time hehehe ;)

perjalanan pulang said...

bestnya... tengk gambar terasa saya ada bersama ...

m.u.l.a.n said...

mummyseri: alhamdulillah... memang koh samui ada keistimewaan nya sendiri.. pulau kita pon cantik jugak kan..

m.u.l.a.n said...

greenjade: jeep tu ada byk tempat.. ada yg lagi murah pon.. sbb ada kedai yg dah abis jeep tu.. last day nk sewa takde jeep dah.. pi la lagi.. best jgk koh samui ni..

m.u.l.a.n said...

panglima muda: alhamdulillah memang best pi koh samui ni.. macam2 pengalaman kami tempuhi..

Unknown said...

Sampai Thailand rupanya akak.

Tom Yam kat sana mesti superbb kan...

cantik semua gambar...

zura aini said...

opss! trip ni macam misi mencari kakak pakai tudung @ pakcik berkopiah je.

nak mendapatkan makanan halal tu memang kena bertanyakan.

m.u.l.a.n said...

yus: hubby bawak, kita ikot je.. hehe.. alhamdulillah.. tomyam tu lain kedai, lain jgk rasanya.. tapi tomyam memang sedap kan..

m.u.l.a.n said...

zany: gps takde peta thailand.. peta tak cukup info.. so ater nampak orang bertudung/berkopiah, kami kejar je la.. hahaha... wajib dicari yang halal tu..

Unknown said...

wah teringin nk kesano satu hr nanti...

m.u.l.a.n said...

papamifz: insyA sampai sana nanti.. boleh drive jgk tau..

Neklong said...

Salam mulan.

Neklong pun teringin nak pergi koh samui. Sempat ke?
Neklong folo mulan ya.

kasihredha said...

bestnya boleh drive sendiri ..
makanan halal pun byk kat sana...senanglah kan

Fatt said...

assalamualaikum!

kak mulan,
tgk post ni teringt kisah sy ke koh samui tahun 2009. masa tu sy naik ketapi dr bangkok, stop kat Surat Thani, pastu naik bas sampai ke jeti, then naik feri yg mcm dlm gmbr akak tunjuk tu. yg ramai2 bersidai kat luar tu omputih, dorg konon2 sunbathing le kak. pastu kedai halal depan Bangkok Hospital tu pun sy ada pegi..okla masakan kat situ sbb bleh oder apa kita nak. masa balik tu sy naik bas..tapi dasat le jgk sbb bas tu bleh masuk dlm kapal yg besar...masa tu mcm tak caye pun ada..then sampai ke Hadyai naik van...badan rasa remuk gile sbb penat tapi overall puas hati :)

ps: hb akak diving akak tak diving jgk ke? sy baru planning nak amik lesen thn ni..

Unknown said...

seronoknya tgk gambar yang cantik dan permandangan yg indah serta mkn yang menyelerakan:)

Ayu said...

Hehe.. Comelnyaa towel yg dilipat jadi gajah atas katil tu.. : )

Dr Singa said...

huh....!!!
berjalaaaaan aje !!! ( nada jeles..)

mesti mulut komat kamit doa masa kapal terbang tu landing n take off !!

m.u.l.a.n said...

neklong: salam neklong.. dekat je koh samui tu.. pergi la nanti ya.. saya follow jgk ya.

m.u.l.a.n said...

kasihreda: kalo drive boleh singgah banyak tempat.. rasanya macam confident nak drive dari kl kt.. pi krabi ke nanti.. hehe..

m.u.l.a.n said...

fatt: dgn anak2 ni payah sikit nak naik bas, van etc.. tapi seronok tau alo naik public transport tu jgk.. pengalaman tu best..

lesen diving akak dah gantung kat moziom.. haaha... best tau diving..

m.u.l.a.n said...

nieza: seronok jgk jalan2 & makan2.. tengok tempat cantik.. pengalaman menarik..

m.u.l.a.n said...

ayu: tu la.. lupa camna dia lipat.. konon nak buat kat rumah.. cantik kan..

m.u.l.a.n said...

dr singa: memang terkomat kamit molot ni.. kapal kecik, seriau rasa..

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

koh samui, pantainya memang cantik. best holiday di thailand ni! last time pergi waktu hujung tahun 2011 hritu. Holidays!

m.u.l.a.n said...

fifiey: best kan samui ni... pantai cantik sebab landai & bersih..

Unknown said...

berjaya air ada lagi ke sampai samui nih. try buka website sekarang macam dah takde...pelik?

m.u.l.a.n said...

nik h: ohh tak boleh bukak ke.. rasanya ada lagi kot.. try check AA, firefly or malindo.. ada pi samui tak..

Unknown said...

bukan takleh buka website...tp flight ke samui takde dlm senarai.

yg ada sekarang AA dgn firefly dan bangkok air je. ingat nak try barjaya air ni..mana tau murah lagi kan..