Thursday, October 27, 2011

DAY 8 ~ GERMANY - HOLLAND

Day 8 - 27 July 2011..
Turutan pengembaraan musafir2 dari Kerteh ini..


Otterstadt, Germany (A) -
Heidelberg, Germany (B) -
Frankfurt, Germany (C) -
Warder, The Netherlands @ Holland (D) -
Zuiddijk, De Rijp, The Netherlands (E)
Total perjalanan memandu 615km.. Sebab banyak singgah2.. Bila lagi nak sampai kan, singgah je mana boleh..


To Heidelberg, Germany.. Weather dari pagi hingga tengahari agak lembap & gloomy.. 


The town..


The HEIDELBERG CASTLE... View from the top.. But not the highest point..


Machine untuk proses ubat2 & rempah ratus suatu masa dulu..


Suka area ni...


Berjenis2 ubat & rempah ratus di situ..


Haahh.. Nama MELAKA di sebut di situ... Baca semua...!!!


Sample2 drugs & peralatan nya..


Pelbagai rempah ratus lagi.. Banyak lagi tapi tak dapek den nak upload semua..


Outside the castle..


Mengabadikan memori di sini..


Suka tengok struktur istana lama ni..


Prgghhh... Besar nya tong arak...


View dari atas castle.. Cantik nya bandar dengan sungai mengalir merentasinya..


Alhamdulillah.. Dah cari spot untuk letak mini tripod tapi takde.. Ada cik adik manis sorang tu tolong snap kan.. 


Selesai di castle, kami teruskan perjalanan...


Heidelberg... Bye bye...


To Frankfurt..


Somewhere on the way dekat highway...


Terpanggil untuk berhenti tapi apa nak beli..????


Shopping takde dalam itinerary ni...


OK, finally masuk Mall yang paling besar kami lalu.. Tak tau nama nya. Sebab nampak signboard parking, terus masuk je.. Terjumpa & beli kasut anak2 yang dah tak muat...Sementelaah tengah SALE ni.. Gila besar tempat ni, duduk jap tunggu hubby yang kebingungan geram dengan banyak barang pujaannya... Mak nya takde benda nak beli.. Nyampah sebab takde size.. Takde yang berkenan...


Besar Mall ni tapi takde sesak dengan manusia pon.. Or sebab terlalu besar, ramai pon tapi tak sesak.. 


Oppsss... Singgah lagi.. Hubby cannot tahan dengan ini BikeMax.. Kasi dia peluang la.. Time ni la baru langit membiru nan syahdu... Terik pon tapi tak panas.. Subhanallah cantik & nyaman..


FRANKFURT..


Memori di sini..


10 minit kat kota ni, amik lah gambar puas2... Sape lalu dekat, akan jadi mangsa untuk tolong snap photo kami.. Hehhee... Semuanya baik2..


Colorful nya tram dia..


Haaahh... Banyak kedai Halal sini..


Makanan Halal banyak di Europe ni.. Bandar2 kecik pon akan ada kedai Muslim/Halal.. Kami banyak jumpa.. Takde masalah nak makan.. Cuma tak sempat nak amik foto makanan sebab asyik2 KEBAB je... Lapar pon ya.. 


Jalan pon ya, tempat tram pon ya.. Ater camna la kalo bergesel..


OK.. Done in Frankfurt.. Eh eh, lalu kat Frankfurt Airport.. Tengah2 bandar rupanya..


KPMG building... Design nya ala2 aircraft gitu.. Kalo dari jauh cantik.. Tapi sebab pilot sebelah ni bawak laju bebenor, tak dapat nak capture dari angle yang cun.. 


Finally... Amsterdam...!!! Wet wet jugak nak sampai Amsterdam ni...


We booked this hotel asalnya in Warder, tepi laut.. Dah confirmed semua tapi bila sampai, bilik tak ada.. But the management was very helpful.. Carikan kami hotel lain.. Alhamdulillah... 


End up tido kat Zuiddijk, De Rijp... 20km dari hotel kat Warder tu.. Penat jugak sebab midnite sampai hotel ni.. Depa kat hotel Warder tu cuba sedaya upaya untuk solve ngapa booking kami tak masuk sistem depa.. Dok tunggu depa call here & there.. Apa2 pon Alhamdulillah depa carikan sampai dapat tempat untuk kami.. Syukur Alhamdulillah.. Malam tu tidor keras2 diri.. Penat menunggu...
End of Day 8.. 

16 comments:

penDragon said...

bandar2 dorang sunyi je nampak....org pun x sesak...wah, nama Melaka pun masuk dlm dlm tu!

kpah k-poh said...

seronoknya Mulan dpt melancong byk2 tempat...pertengahan bulan 12 ni kpah nak pi australia utk konvo anak bujang..boleh buat entry pasal tips bila melancong tak?...

So Shy Lady said...

hebat melaka...
pelik gak road dorang tu tp nmpak t.byk transport
comelnya hotel yg full hse tu, sayang kn t.dpt stay

wahida said...

oh sgt mengagumkan bangunan tu kak..


kak, citer la berapa total belanja akak kat sana...termasuk flight semua sekali lah...

gedek! said...

kat FRANKFURT tu orang kata gadis nya kasar-kasar eh...?

Nieza said...

bestnyer melancong tu....bila lak nak sampai Finland?..:)

kasihredha said...

cantik ar tram dia kan warna warni

Joy said...

famous la melaka ni...

MULAN said...

pendragon: tu la.. bandar besar jugak tapi tak ramai penduduk..

femes kan melaka zaman dulu..

MULAN said...

kak pah: anytime for u kak pah, insyA.. nak ikut pi astralia boleh..?? heheee...

MULAN said...

ssl: memang melaka tersohor sejak dulu kan.. hiway depa ni pon tak byk kete.. frust jgk tak dapat duduk hotel yg mula tu..

MULAN said...

wahida: mmg cantik2 bangunan depa.. kita pon ada jgk bangunan cantik kan..

insyA akan diusahakan.. kena interview boss dulu ni..

MULAN said...

gedek: ya ke gadis frankfurt kasar2.. tak lama kat situ so tak tau camna. issshh, depa kasar, kita kasar jgk la.. hahaaaaa.

MULAN said...

nieza: nak sangaaaattt pi finland.. nanti penuhkan tabung dulu ya.. jgn balik lagi tau. duduk lama2.. hehe..

MULAN said...

kasihreda: mmg cantik colorfl tram tu.. budak2 pon suka..

MULAN said...

joy: melaka antara pusat pedagangan terkenal dulu kan.. bangga rasanya terpahat nama melaka di situ..