Thursday, October 13, 2011

BLOGGERS GATHERING, FOOD PROCESSING, PEROT BLOATING...!!!

Yeah..!!! Makan2 lagi.. Alhamdulilah masih ada yang sudi menjemput & megingati diri ini.. Kan teman dah kata, bulan Zulkaedah ni meriah dengan majlis makan2 & silaturrahim.. Alhamdulillah.. Hari Selasa je ada 2 jemputan.. Teman sangat seronok..!!


Haaa.. Ini dia bloggers yang memeriahkan rumah MAKLANG hari Selasa lepas.. SILVERSARINA, MULANG, DR SOFIE, CHEF HANIELIZA, KAK SAZ (BLOG PONDOK AL-IMRAN dulu2), MAYA & MAKLANG (RIBBON EMBROIDERY).. Teringat kembali nostalgia sejak teman pindah ke Kerteh January 2008, MEJA ini lah yang mula menemukan kami setelah mengenali di alam BLOG.. MEJA ini banyak sejarah, juga menemukan kami dengan PAK PIN & family yang berada nun jauh di Jeddah.. MEJA ini jugak yang menjamukan kenkawan MAKLANG, se-antero alam maya...


Mee Rebus Maklang yang superb..!!!


This is MINE..!!! Makan 2 pinggan you...!!


KACANG POOL & kenkawannya... Camni rupanya nak makan Kacang Pool.. KAK ELLE kat Singapore ada kasi dulu, pastu teman masak & makan macam Baked Beans... Hahahaaa... Salah rupanya..


Close up KACANG POOL yang Maklang masak + daging + spices... Sedap sangat...!!


Ni lah rupanya HUMMINGBIRD CAKE.. 


Macam Bingka Pisang texture nya + Cream Cheese Frosting.. Sedap sangat..!!!


Chef Hanieliza yang amat sibuk dengan preparations nak ke Brunei.. 


Kak Liza bawak PUDING ROTI LAICI.. Yummmm yummmmmm.... 


Rumah ke 2 dah takde gambar sebab lepas makan, teman dah tersandar kebuntangan... Hahahaha.. Sampai takleh nafas... 


Rabu (semalam) lepas kelas Ustaz Yusri, teman nyibuk2 kat rumah Kak Ros... Sebab Kak Ros baru beli mesin FALCON untuk buat mee/pasta/tart/cookies etc... Walllaaaa... Senangnya... Nak buat me kuning tu, masuk tepung, telur dll... Mesin tu pusing2 uli sendiri & later keuar je mee dari mulut mesin tu.. About RM1000 harganya.. So excited nak satu tapi kan.. Ehem ehem... Takut tak buat...!! Tapi mengancam jugak Food Processor ni...


Lepas jadi mee, Kak Ros terus goreng mee & jamu kami Mee Goreng... Foto atas ni hiasan semata2... Kak Ros punya lagi mantaps..!!

29 comments:

kasihredha said...

bestnya makan2...borak2 dgn teman2 kan.
Mulan kat KL or Terengganu?

penDragon said...

kacang pool tu cicah roti kan? Mulan, kalau you beli mesin falcon boleh buat bisnes mee!

kucingorengemok said...

kata orang hummingbird cake tu manis amat, benarkah?

Acik Erna said...

terpikat jugak dengan pasta maker tu..nak google jugak la nanti..

aNIe said...

Mulan ni tak acilah...pepagi bikin orang lapor...

Apa2 pun pasta maker tu menggoda...heheheh

cik cek said...

bestnya.....jumpa kengkawan...makan2....:D

MULAN said...

kasihreda: kami semua ni tinggal di kerteh & kemaman.. tapi kami semua ni bukan asalnya tganu, except kak saz..

MULAN said...

pendragon: kacang pool mmg makan dgn roti.. tapi ratah saja pon sedap sbb ada daging & spices.. mesin tu kami dah pujuk kak ros utk buat mee & jual mee kat kami ni je.. hahaaa, takut beli tapi tak buat..

MULAN said...

kgg: memang manis sbb frostingnya.. kek saja tak manis sangat.. kalo buat buleh repair2 resipi kot..

MULAN said...

acik erna: kami pon teruja nak beli satu sorang... nak bukak mulut kat cik abang tak lepas lagi.. hehee..

MULAN said...

kak anie: mmg sedap semua tu.. kalo tengok mmg lapar jadinya... rasa nak beli je sebiji pasta maker tu.. jom beli..

MULAN said...

cik cek: memang seronok jumpa ramai2 & makan2... macam2 citer pasal makanan yg keluar...

farra8979 said...

ishhh... tengok makanan tetiba rasa lapar pulak..

nurazzah8 said...

Salam...bilalah Mulan nak jamu akak pulak ek? huhu...ni muka tak malu ... bukan nak jemput Mulan, tapi nak suruh Mulan jemput akak...hehehe..bila ada datang KL atau Shah Alam..???

MULAN said...

farra: mai la sini.. kita makan sama2..

MULAN said...

kak azzah: mai la... mai laa... rumah saya sentiasa terbuka utk kawan2.. tu la nak jugak pi kl, tapi hubby takde meeting kat kl.. nnti kalo free, kita roger2 ramai2 jumpa ya...

MOH KEMBARA said...

Assalamualaikum Yong Mulan,

Errr...dah timbang berat badan minggu ni?
Anyway, memang tak dinafikan menu yg disediakan meruntun jiwa. Tapi akak makan slow n steady, takut naik maa.

Queenie said...

whuaaa...masih makan2 lagi?
tapi betullah, akak pun heran, sebab dlm bulan z'kaedah ni jer ada tiga order masak2 utk majlis raya eid- fitri..tak ker nak tergelak tuh? padahal syawal dah lama berlalu...

eh, nak tanyalah, gambar org yg berdiri yg pakai tudung dwi warna tu saper? naper muka dia ditempek ngan serdak biskut merry? lariii.....

mamasita said...

Sedapnyerrrr..next time I datang balun sama lah..:DD

MULAN said...

mohkembara: penimbang dah sorok.. hahahaa.. tapi kan minggu ni dah 3x pi gym.. sbb tahap kesedaran agak naik lately.. heheeeee.. jeles nengok Kak Lima menten je body.. hehehee..

MULAN said...

queenie: haaaa, kan betol bulan Zulkaedah ni byk makan2.. amoi tu pemalu kononnnnnnya... heheeee..

MULAN said...

mamasita: mai la.. mai la... we can ronggeng n rock Kerteh..!!

zarin said...

hadusss jelesnya u all asyik makan sedap2 ajek.. wish i pun ada kat situ gak hihi

MULAN said...

zarin: maklang ni memang terer masak tau.. nnti u datang, kita makan2 ok...

Nieza said...

meriahnya mkn-mkn tu...bestnyer kalau dapat join:)

MULAN said...

nieza: mai la sini... pintu sentiasa terbuka...!!!

NAJWA said...

wah conoknye makan... sedapnye kek n puding roti...terliur arrr kak mulan..
kak mulan masak ape? wat lerr kat kl lak heheh

bile la kak liza nak wat kelas kat umah kak nonie...rindu rasanye...bz nak pi brunei lak tu

NAJWA said...

kak mulan ok lerr beli je mesin tu x lama jadi taukeh mee bumiputra...mokcik jd usahawan berjayo

bagi lerr resepi kat najwa kek n puding tu sedapnyeeeeeeeee


kite tunggu emel tau..x dpt rasa nak wat gak

MULAN said...

najwa: alloooo... itu kat rumah maklang la... kek tu maklang buat, puding tu kak liza yg buat...

taktau la jadi beli mesin tu tak.. takut MMMMMMM je nanti.. hahaaa.