Tuesday, April 13, 2010

SIHAT & TAK SIHAT..

Last Wednesday hubby kena pi KL lagi, ada meeting. Kete tinggal sebiji. Kete hubby dah kat workshop, ada sikit hal belom settle. Weekend nak balik Kuantan. So Khamis lepas, kids abis sekolah je mintak tolong kawan hantar pi bus stop. Nak beli tiket bas ekspres pi Kuantan, tapi takde la pulak sebab bas banyak penoh. Kawan ni pon kata bas lompat2 ke Kuantan banyak. Tunggu tepi jalan. Alih2, ada akak tu kata bas lompat pi Kuantan dah takde serbis. Operation discontinued, kat Kemaman banyak bas katanya. Kawan ni pon dengan sesungguh nya hantar jugak ke Kemaman.

Hubby kata amik taxi je. Ggrrr.. taxi RM130, bas lompat2 ni RM9.20.. Idok le kedekut, tapi sayang nya duit mak aaiii... Another reaason, TAKUT eehh nak naik taxi, nanti kena kidnap..!! Nauzubillah.. Pastu pernah terpikir, bila la nak bawak budak2 ni rasa naik bas lompat2 @ bas town, bas yg dulu2 saya dok naik masa zaman sekolah. Tekad, heret anak2 naik jugak. Dah prepare, jus oren yg amat sejok, candy2 & cekelat satu bag kecik, pastu DS & PSP depa.. Zharif ada tanya, "are we on the right bus?".. Saya kata "yes and why?"... Pastu dia kata "its ok, i'm just asking".. Fuhh, lega & amat bersyukur, coz the whole journey depa tak de komplen langsung. Rasa jugak kesian, BAS TAKDE AIRCOND, angin ikut tingkap je, tapi ini lah peluang nak bawak. Alhamdulillah, smooth journey though lama la sikit coz bas banyak stop amik passenger kan.. Ini lah bas yg dinaiki... BAS SIHAT.. ehsan skolblog.com.. Kemaman-Kuantan, 1 jam 50 minit.. Hehee.. kids said boleh je naik lagi..
***********************


Amat lah suspen malam tadi.. Marsha demam. Temp 40 ke atas sepanjang malam. Dah tuam dengan air & air batu. Tak jugak turun & kebah. Petang tu OK je though tekak ada ketat. Rasa lama betol nak tunggu pagi. Bangun pagi terus siap, pi klinik pukul 7 lebih, temp Marsha 40.6. Sampai klinik tanya nurse ramai patient ke. Kata nya ada la 6 orang tapi doctor busy, ada patient baru accident, nak release ambulance pi hospital. Mintak torpedo/supersitory sebab saya nak insert kat pungg*** dia je. Tapi nurse tu kata tunggu. Mintak lagi sekali, kata saya temp Marsha tinggi, dia diam jugak. Pastu saya naik sikit je tone, mintak jugak sebab anak ni demam, temp tinggi..!!! Pastu datang sorang nurse amik temp, terus grab Marsha masuk emergency room. Saya ikut. Dia bilang something dgn doctor. Pastu dia buat. Pastu saya mintak antibiotics, sebab Marsha kata tekak dia tight. Rasa nya itu la yg buat dia demam panas. Doctor tu pandang jugak saya, semacam.. Dia check, pastu dia sign health card tu.. Memang dia bagi pon antibiotics tu.. Balik rumah, makan ubat & Alhamdulillah, Marsha dah OK after 2 hours.. Hhhmm, dah terloncat2, hantar jugak la pi sekolah, pakai mask.. and now pun dah OK.. Alhamdulillah..
************
Tapi saya ingat, our late pediatrician in Vietnam, memang dia suruh simpan supersitory tu.. Guna masa temp budak tak turun2.. Tapi dah habis stock years ago..

11 comments:

tunbegia said...

dah lama tak gi kuantan,

salamm,

DrSinga said...

biasanya...15 menet lepas masuk unat montot...terus ok kan...
siap boleh melompat2 lagiii...
:)

maklang said...

Tonsil bengkak tu...tekek perit biasalah keadaan anak2 akak pun camtu..sementara nak dapat anti biotics kasi telan icecream...lega sikit...

alhamdulillah she is ok now..

aNIe said...

Mulan...camaner Masya...dah sihat tak? Semoga dia cepat sembuh...kalau akak ler yang naik lompat2 memang akak mabuk siap muntah2 skalik...

MULAN said...

tun: datang la, banyak tempat menarik..
***
drsinga: betol tu.. terkezut jugak. dah terlompat kacau kita kat dapur, hantar pi sekolah la sbb tengah exam.. pastu mak pi main boling.. hahaaaa..
***
maklang: bukan tonsil sbb dia boleh makn & telan smoothly dia kata.. infection agaknya.. ni doctor tak bertauliah agak2 je.. hehhee..
***
kak anie: alhamdulillah marsha dah sembuh dgn cepat.. takut giler saya temp40.6.. lepas turun bas tu, mmg saya rasa nak muntah. budak 2 org ni ok sungguh..

MamaFaMi said...

Salaam Mulan...
I can't help myself smiling when I read the first part of your entry... bas lompat-lompat... then nampak pulak gambar belakang bas tu.. just imagine, bas tu sambil hiccup sambil teruskan journey! Hahaha... aduhai.. tak tahan nak gelak ni! My kids, masa kecik-kecik dulu, kalau diberi pilihan nak naik bas atau taxi, sebulat suara chose bus! Selamat duit mama dia! Muahaha...

Kisah kat klinik tu pulak... ni siapa yang doktor, siapa yang mak pesakit ni? Hihihi.. Tapi ye la kan, kita lebih memahami anak kita sendiri ye tak? Hope Marsha dah fully recovered...take care!

♥peachkins♥ said...

visiting you back..



blowing peachkisses
The Peach Kitchen
peach and things

aintsuperwoman said...

wah, naik bas sihat bawak bekal segala. Picnic gituuu....hehehe..enjoy kan, shekali shekala...

Cik Kiah said...

ini la bas sihat tu...hahahhahahha....ingatkan pebenda...

Suppository tu mmg saya sentiasa ada kat rumah. Espeially anak2 saya ni kecik lagi. Temp masuk 39 dah letak dah ubat tu.

"MULAN" said...

mamafami: haha.. tu la terms masa dulu2.. bas lompat2, from one district to another.. hehe, ni la mak nya nak jadi doktor, tapi belajar malas dulu.. pastu konon nak lagak macam doktor.. adei mama, takut sebab temp marsha tinggi sangat.. alhamdulillah dah ok..
***
peachkins: tq..
***
asw: penoh bag dgn bekalan makanan.. takut gak nanti kebuloran anak2 ku itu.. hehehe..
***
cik kiah: tu la dia.. sebab lama sgt tak demam, tak hengat nak stock up torpedo tu..

鐵板豆腐Fay said...

cool!i love it!情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,做愛