Monday, August 3, 2009

PANDAN OHHH PANDAN..

MY ONE & ONLY PANDAN @ SCREWPINE... its been like that for 1 1/2 years semenjak mendiami rumah ni, umpama hidup segan, mati tak mau..
***
Tatkala takde keje (almaklum status "orang rumah"), saya belek2 buku resipi, terkonon nak rajinkan diri buat kuih tradisional.. maakk aaiii, banyak nya guna daun pandan.. Di Vietnam, daun pandan ditanam di keliling kawasan apartment kami je.. Halau nyamuk katanya, cantik jugak.. Sini susah nya nak cari, L-Mart pon takde jual, pasar pun tak pernah nampak.. (atau memang rabun mata ku ini..)
***
Ada se-pokok daun pandan di luar rumah tu, yang atas tu la, tapi telah ditarik beberapa helai, namun pokoknya seakan tidak akan bertambah daunnya.. Apa tak nya, tanah di sini keras juga kering.. Seorang kawan kasi idea, tanam dalam pasu. Betol jugak kan...?? Tapi sempat ke sebelum Ramadhan tiba... (konon nak buat kuih untuk bulan puasa nanti..) Moga berjaya.. (Fight-it.. Koreans suka cakap ni..)

13 comments:

hanieliza said...

Salam..
Bab daun pandan tu don wori..
hello saja akan kakliza bawakan satu pasu nanti...tapi bila nak guna tu...?

silversarina said...

Akak pun baru tanam daun pandan 2 minggu lepas tapi nampak macam tak hidup je, selalunya akak beli kat pasar borong seberkas besar tapi kali ni rasa nak ada pokok sendiri , dulu ada banyak pastu takut jadi sarang ular, sebelum pindah Jordan akak buang semua .

en_me said...

hujan pandan (emas) dinogori oghang tewww.. hujan batu dinogori sendiri tewww.. lebih baik takyah ujannn.. kannns, ehehe

arsaili said...

salam..akak gi la siram dan beli top soil kasi dia subur...wahhh semangatnya menjelang Ramadhan...go go go! :p

cikMilah said...

cikMilah pun tanam dalam pasu ,lepas la untuk guna sendiri...Sebelum ni letak kat korridor, cepat ja habis daunnya.Tak kisah sangat, niat sedekah.. Tup tup pokok dengan pasu sekali hilang ( toinggg.....) Pindah ke balkoni, hehehe...selfish tak I?

p/s: kata orang,kalau takut ulaq melingkaq, letak limau purut kat perdu pokok..InsyaAllah

silversarina said...

tumpang lalu,

Cikmilah , kalau akak lalu your corridor pun rasanya gatal je tangan nak memetik daun pandan..hihi.... tip bagus ni untuk elak ular sarang kat daun pandan , maklumlah akak ni paling takut ular ...eeeeeiiii.

zany said...

betul ke tanam pandan halau nyamuk?
saya pun tanam dalam pasu je, dah ada 4 pasu.

Abang Long said...

Paling senang, rebus dengan air gula buat sirap, baunya pun wangi.

maklang said...

samalah kat sini...pandan belakang rumah tu tak gemok2 cam tuan dia...he..he...

kalau kak liza nak kasi, mintakkan untuk maklang sepasu jugak eh...:)

Zaitun said...

Salam,kat rumah saya banyak daun pandan.Bukan saja saya gunakan buat kuih malah dibuat pewangi kereta dan bilik tidur.

Banyak sebenarnya kegunaan daun pandan ni..

p/s: akk linkkan blog mulan ni. Salam perkenalan :)

ajzie said...

Kuih apa tuh Mulan?

P.s
Ayam pandan pun sodappppp kan..

MULAN said...

kak liza: yey yey, k'liza nak kasi pandan se-pokok.. thaaannnxxx..

kak rina: macam la mak saya punya, rimbun pandan jd tmpat sarang ular..

en_me: pandan kat negeri kita lagi harum & cantik color nya..

arsaili: adus.. kena rajin tu..

cikmilah: he he.. saya pun kena. tanam pandan kat koridor dulu masa di vietnam, habis.. habis..

zany: org vietnam kata pandan halau nyamuk tp pandan depa lain sikit.. kurang wangi..

abg long: oohhh sedap tu..

maklang: kalu k'liza kasi lebih ok le, kalu dia kasi satu, saya punya tu..

kak zaitun: betol kan, pandan byk guna nya.. ok kak, saya pun link akak nnti ek..

azie: pengat pisang, pengat keledek, bubur pulut itam.. air gula pisang, air gula keledek.. feveret saya sumer pakai pandan..

naimisa said...

ada tak speasis pandan berduri?