Thursday, March 12, 2009

FRESH (BUT NOT) FOREVER...

RECEIVED VIA EMAIL EARLY THIS MORNING...
A MAID SHARED A WAY TO PRESERVE FRUITS AND VEGETABLES WHICH SHE LEARNED FROM A FAMILY WHEN SHE BABY-SAT FOR THEM IN KL. THAT FAMILY WAS USING "ALUMINUM COATED PLASTIC BAGS" TO KEEP THEIR FRUITS AND VEGETABLES FRESH FOR WEEKS!!! ITS SO AMAZING. I THOUGHT IT WAS A GOOD IDEA TO SAVE SOME UNWANTED RESOURCE WHICH MOST PEOPLE WOULD THROW AWAY WITHOUT ANY 2ND THOUGHT AND HERE I AM SHARING WITH YOU THE USEFULNESS OF THIS UNWANTED RESOURCE.
HERE IS THE TYPE OF ALUMINIUM COATED PLASTIC BAG FROM Q**K*R. YOU CAN USE ANY OTHER TYPE AS WELL AS LONG AS IT HAS THE SAME TYPE OF MATERIAL.


YOU CAN PUT PLENTY OF FRUITS AND/OR VEGETABLES IN IT..

LOOK.....AFTER 1 WEEK.....THE VEGETABLES ARE STILL FRESH! AMAZING, ISN'T IT??? NO DEHYDRATION AT ALL.

BUT DON'T FOLD OR SEAL THE OPENING OF THE BAG. JUST LEAVE THE BAG OPEN AND IT WILL DO THE MAGIC WORK FOR YOU ALREADY. .....TRY IT OUT.....YOU WOULD SURE LIKE IT VERY MUCH TOO.INSTEAD OF THROWING THESE USEFUL THINGS AWAY, RE-USE IT AGAIN AND YOU WILL BE INHERENTLY JOINING THE GROUP OF "SAVING THE MOTHER-EARTH" CAMPAIGN TOO.
******
Moga saya juga sentiasa FRESH gitu, untuk dapat beribadat kepadaNya.. untuk dapat menangkis segala dugaan yang melanda, juga kepala yang pusing dan jiwa yang pening..

13 comments:

~ yus ~ said...

ooo betul ker nih kak??
boleh cuba nih..:)

maklang said...

tq..for sharing...

dah siap bags ke nak bercuti dah besok??

sya said...

kak sya dah berapa kali dpt email ni tapi tak penah lagik cuba

Mama Rock said...

good tips, nanti i try
ps - when i saw the oxygen tank tu mula2 i thot it's a helium tank, terfikir pulak kenapa mulan ni nak banyak sangat baloons :)

Neeza Shahril said...

excellent tips ni.. tak pernah cuba lagi..
boleh la try.. memang kami ni suka beli sayur tapi lambaaaaatttt sangat nak masaknya heheh..
thanks mulan for the tips..

tulipurple said...

oooooo...manyak bagus woo ini tips..thanks!!sayangnye byk paket yg dah dibuang tu...kat umah ni sy n atok jer yg mkn sayur...so,lambat habis stock sayur kalu dah beli sekali byk...kdg2 byk2 yg rosak.

aNIe said...

Wah!! Mulan akak baru tau...amazing ye...thanks for the info...

MULAN said...

yus: tak tau la yus, excited gak nak cuba tapi tak berkesempatan lagi..

maklang: saya pi sini2 je.. hangkut semua dalam kete je..

kak sya: laaa.. awat gitu. patut try & citer kat kitorang. heee.. yg tak larat kena beli pack besor tu..

mamarock: belum try ni.. ha ah mama, ok jugak tu, kasi idea sbb sini takde org bisnes belon cantik2 gitu.. boleh la saya monopoli nya nanti..

neeza: harap2 nya begitu lah fresh nya sayur kita nanti..

tulip: sama la kita ni.. sampai layu liot sayur disimpan tak masak2..

kak anie: sama2.. tak sabar nak try ni..

silversarina said...

wah, bagus ni, nak cuba jugak lah, thanks.

@j said...

oooyeke mulan? baru tau nih......... Thanks for sharing.... Nanti saya cuba...


salam
ajzie

MULAN said...

kak rina: saya pun belum cuba.. nak sangat try ni..

azie: moga2 ok nanti.. sendiri belum ada peluang nak try..

Mat Gebu said...

Thanks kak mulan, sebab sudi share tips yg berguna tuu..dah melambak aku buang beg quaker oats nihh...aiseyy rugii laa....

sapiah hussien said...

Salam singgah..Terima kasih kerana berkongsi tips tu.. :)