Friday, February 16, 2024

LAKSA PENANG SUBUH SEPI'E. PISANG FROZEN JADI KEK.

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.

FROM THE RIVER TO THE SEA, PALESTINE WILL BE FREE..!!


Beberapa hari lepas, check stock dalam freezer. Ada ikan banyak jugak lagi. Nanti habis monsoon, part timer kat rumah ni akan rajin masuk laut Insya Allah. Tiba2 teringat Laksa Penang. Pagi tadi, Jumaat, terjadilah, Alhamdulillah.

Alhamdulillah mood membakar kembali lagi.


Semalam pagi2 lepas basuh kain, bukak freezer lagi. Jumpa pisang masak, frozen sebulan dah agaknya. Cari resepi favorite. 


Chocolate chips tu tambah je. Bagi ummpphh sikit.


Alhamdulillah elok kejadiannya.


Sambil update post ni, terbau2 lagi KEK PISANG ni padahal satu loyang dah bagi kawan, satu lagi dah makan, separuh hantar ke mak pagi tadi.


Lama tak guna Bundt Pan. Keluarkan. Jangan pandai beli je. 


Alhamdulillah tak melekat. Chocolate chips tu, jangan gaul dulu dengan adunan. Letak adunan separuh, tabur choc chips. Kemudian habiskan adunan, tabur lagi choc chips. Takut melekat je. Loyang wajib gris dulu. Kalau Bundt Pan ni, eloknya guna spray.

BAHAN A (DIKISAR)
3 biji telur
1 cawan minyak jagung atau minyak masak
5 biji pisang berangan
1 cawan gula perang
2 sudu teh susu pekat
2 sudu teh susu tepung
Esen vanila secukupnya
Secubit garam

BAHAN B (DIAYAK)
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat

CARA MEMBUAT
1. Satukan BAHAN A dalam bekas besar.
2. Ayak BAHAN B. Masukkan bahan ini ke dalam bekas BAHAN A tadi.
3. Gaul adunan sehingga semuanya sebati.
4. Bakar pada suhu 170 darjah selama 50 minit atau bergantung pada oven masing-masing.




Tepuk bahu sendiri banyak kali. Rasa tak percaya masak LAKSA PENANG lepas Subuh Sepi'e pagi tadi. Last sekali masak, bertahun2 dulu rasanya.


Favorite hubby so dia makan banyak. 


RESEPI CAMPAK BUANG

Sekeping ikan tenggiri, rebus, buang tulang, blend dengan air rebusan.
1/2 bawang besar merah, blend dengan air sikit.
1 sudubesar ciliboh instant
1 bunga kantan, potong 4
Segenggam daun kesum
1 sudi teh pes asam jawa (asam keping habis)
1/4 suduteh belacan (tak tau kenapa letak)
Garam. Gula (tak pernah guna msg)

Masuk semua dalam periuk hitam atau putih, mahal atau murah, 
bulat atau bersegi ikut lah. Janji periuk. Atau buyung tanah liat tu. 
Masak dan perasa ikut suka citarasa.

Alhamdulillah siap tak sampai satu jam. Rebus laksa dalam Noxxa HP10. Defrost ikan 1 minit dalam microwave. Rebus ikan. Tungku satu lagi, rebus telur. Siap ikan direbus, terus start masak. 

Opss, yang sampingan tu, macam biasa lah, daun salad/lettuce, timun, bawang besar, limau nipis, cili padi. Frust otak udang dah habis rupanya. Kasi kick kalau ada. Arwah mak mertua letak udang hidup kisar dengan ikan. Sedap. Tapi kita malas. Guna ikan tenggiri, sebab kalau ikan kembong dll, tak tau jadi ke tak laksa ni, renyah kan kembong tu. Hehe :) nak rajin kena ada strategi. Untuk makan sendiri, sekala sekali.

Alhamdulillah, gemuruh jiwa, semangat membara....

34 comments:

  1. semuanya super dumur yummy ni!! saya pernah masak laksa penang sekali or dua kali jer kot hahah tu pun folo resepi yg kawan bagi..memang tak reti sgt la masak kuah laksa tuuuuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha ni pun gugel resepi tapi campak2 apa yang ada dalam peti then kita rasa2 lah sendiri

      Delete
  2. pisang tu mcm kes ldy punye je.. semalam dah selamat jadi cucur pisang.. jeput pisang.. :D..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jemput Pisang memang sedap. Tapi malas nak goreng hehe

      Delete
  3. Sedap plak SA tengok kek pisang tu ha..nak buat x pandai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Senang je sebab blend, kalau kena putar2 tu leceh sikit kan.

      Delete
  4. Wah semuanya sedap²...
    Kek pisang tu nampak perfect betul 👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah elok jadinya, tapi pisang tak cukup lah hehe

      Delete
  5. Alhamdulilah Cuya haritu kerja bawa bekal laksa... takdela kempunan nak makan laksa xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah 😍 sini nak beli jauh2 kedai nya, bukak pun lambat sikit so kena buat sendiri.

      Delete
  6. Replies
    1. Betul betul Alhamdulillah guna je bahan yang ada hehe

      Delete
  7. Tiba-tiba nampak laksa. Memang suka sangat laksa penang ni. Kek tu pun aduhhhh cantik je....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laksa Penang memang favorite ramai kan. Alhamdulillah kek tu keluar elok.

      Delete
  8. laksa penang ada extra telur sedap....wah lama frozen pisang tu...lama tk mkn kek pisang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laksa lebih telur mmg sedap kan. Kami pun lama tak makan kek Pisang :)

      Delete
  9. Nampak gebus gebas kat situ. 😁

    ReplyDelete
  10. tolongggggg
    saya kecurrrrr tengok laksa tu
    tolongggggggg
    helpppppp
    mana nak cari laksa niiiiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe gi kedai ada banyak jual jugak, kalau rajin sikit buat lah. Ni pun buat setelah bertahun tahun2 tak buat. Laksa Penang mmg sedap kan.

      Delete
  11. laksa penang memang favourite saya juga...kalau beli di kedai selalu kurang kick..nak buat macam malas..hehehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang malas nak masak tapi sebab rasa nak makan sangat high hari tu, maka terjadi nya Alhamdulillah

      Delete
  12. Banana cake 😍😍😍😍😍. Papa saya punya bakery shops di Medan, dan salah satu menu jagoannya banana cake ini. Tiap kali mudik Medan, pasti saya beli banana cake nya 😄. Paling sedap jadi teman teh atau kopi kan.

    Laksa Penang, awal2 dulu saya tak suka kak. Krn kuahnya ikan. Tak bisa makan samasekali. Tapi ntah kenapa di ajak teman ke salah satu mall di gurney, lalu cobain laksa Penang dia Krn terlihat sedap. Dan ternyata memang enak ❤️.dari situ akhirnya saya tau laksa Penang ini agak hati2 cari yg sedap, yg tak amis kuahnya 😄.

    Kemarin coba laksa Penang terkenal di Penang road, itupun saya tak cocok. Pdhl dia dah sering sangat masuk TV dan sering ada di reels IG.tapi Bagi saya LBH sedap laksa Penang yg di gurney waktu itu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Woaahh papa Fanny punya bakery, boleh visit nanti ni. Mesti sedap ya Fanny.

      Waktu kecil saya pun kurang suka laksa Penang tapi lama2 jadi suka, favorite sangat2. Ada tempat sedap dan ada yang kurang. Kalau buat sendiri boleh di adjust supaya sedap kan 😍

      Delete
  13. kejadian laksa penang dgn kek pisang tuh mmg sempurna je., sedap jee tuh., hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah, kena cakap sedap sebab buat sendiri haha.

      Delete
  14. Hebat kak, pagi pagi dah melaksa. Cantik kejadian keknya. Cantiklah acuan tu, bertambah seri kek pisangnya. Ohh begitu ye. Saya biasa campur je coklatchip tu. Tapi tak melekat sebab alas guna baking paper.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe Alhamdulillah mood melaksa datang pagi2. Kalau loyang biasa boleh letak baking paper tapi sbb loyang tu tak boleh letak baking paper, takut pulak choc chips lekat susah nak keluar.

      Delete
  15. Alahai cantik nyer hasil kek pisang tu.. tgn kalau berseni mmg cantik hasil nya huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dalam loyang je tu, Alhamdulillah elok keluarnya tak melekat :)

      Delete
  16. laksa penang tu yg membuatkan sy kecur air liur...yummy...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedap laksa Penang tu sbb pekat banyak ikan hehe Alhamdulillah

      Delete
  17. Cantik kejadian kek pisang tu Mulan.
    Ooo namanya bundt pan ye.
    Hasil resipi campak buang tu menggoda selera...kuahnya nampak sedap sangat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kek keluar elok tak melekat memang cantik Alhamdulillah. Hehe campak2 apa yg ada, ikan banyak Insyaa Allah sedap :)

      Delete

Thank you for the comments. Nanti singgah lagi ya :) Take care & stay safe.