Tuesday, September 10, 2019

HO CHI MINH CITY 1 NIGHT BREAK

I need a break.. Alhamdulillah hubby izinkan. Bila mana anak soleh dah balik uni, anak solehah ada trip sekolah ke Kedah, hubby pulak dgn plant shutdown kerja tiap hari. 1 malam saja di HCMC.. Naik bas ke KL, balik Kerteh pun dgn bas..

September 1997 mula2 jejak kaki ke sana bersama suami, 10 tahun di sana..
September 2019 ke sana lagi mengimbau kenangan lama..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.. 



Subhanallah memang view yang dinantikan.. Tak akan overdose dengannya..


Alhamdulillah dapat menikmati view ni..


Xin Chao Vietnam.. I'm back after 2 years ++


Macam biasa sesak jalannya..


Sepadat2 jalan..


Love the greens..


Antara kedai2 sepanjang jalan..


Motorsikal berjuta2 di sini..


THE PALACE..




The one and only BEN THANH MARKET


Wahhh dah ada Grab Motor..



Satu untuk hubby..




Alhamdulillah Muslim Cham dah dibenarkan juga mampu untuk berniaga di sana.. Tak seperti 10-20 tahun dulu2..


Air Kelapa yg sangat manis..


Bingka Ubi yang sangat sedap..


Goi Cuon


Kami book AVANTI HOTEL, depan Pasar Ben Thanh saja





Selesa, kemas, bersih..


Antara kedai2 Muslim Cham di Nguyen An Ninh ni..



Restoran2 milik Muslim Cham pun dah banyak memudahkan pelancung berugama Islam untuk makan minum tanpa ragu2..





Kami dinner di sini.. Macam2 menu kebanyakan menu Malaysia..


Alhamdulillah berkesempatan berjumpa Zaitun (maid kawan) dan juga Makcik Phatima, nanny kami yg menjaga anak2 sejak tahun 2000.. 


Makcik jual kelapa parut masih berniaga di kedainya..


Juga makcik ni..


Ciku yang sedapppp tapi tak dapat bawak balik.. Makan pun tak sempat sebab tak berani nak makan buah banyak2..




Buah Nona Vietnam ni memang manis ya amat..




Kedai loyang kami di HCMC.. Siap boleh tempah.. Baik kualitinya sebab banyak yang masih dipakai hingga kini.. Mak Em ni dah tak ada so dia yg amik alih..


Kami travel berdua je.. June Babies.. Kami juga celebrate wedding anniversary sama2 sebab 15 June yg lalu kami berdua terlantar di dalam wad tanpa disangka2.. Sorang di wad Melaka, sorang di wad Kuantan..


Bye bye HCMC..


Berhemah kami shopping, 13kg je seorang.. Lagipun kena jaga kudrat masing2 travel berdua je ni.. Hehe.. Cukup lah untuk short break ni..


Bye bye.. Heng Gap Lai HCMC..


Love this view so much..


Subhanallah..


Hari mula senja..


Mentari hampir pergi..

10 comments:

dear anies said...

alaa kejapnya kalau tau nk ikut skali. dah lama jg sy tggl kn HCM hehehehe

nohas said...

miss pho Hj Amin..

Hanis Amanina said...

fuhhh, kena ambik semangat ni travel 2d 1n niii. hehe rindu airport, rindu flight, rindu view awan T___T

syieda said...

Cantiknya view atas awan tu....

m.u.l.a.n said...

Anies: Alhamdulillah dpt juga keluar kejap utk short break ni

Nohas: Pho sana semua sedap kan

Nina: Kaannnn and its my first time buat kerja ni dgn kawan sbb before this dgn anak2 je. I did 2D1N to Ho Chi Minh City dulu dgn Marsha hehe

Sieda: Subhanallah mmg cantik sgt tenung lama2 pun tak akan bosan

MulutPayau said...

bestnya...

aryn fadz lee said...

Seronoknya jalan2 :)

m.u.l.a.n said...

Mulut Payau: Alhamdulillah seronok apa lagi dpt jumpa Makcik Phatima

Aryn: Alhamdulillah

Darling Pya said...

Rindu nye nak ke HCM

m.u.l.a.n said...

Darling Pya: Insya Allah nanti sampai la tu..