Wednesday, December 16, 2015

DAY 1 - Perth, Australia

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. 

Maap update dgn hp.. Later la set margin tepi cantik2.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. Its been a hectic year utk kami sekeluarga.. Kids dgn big exams, king has been living alone di kotaraya since tahun lepas.. 

Cuti sekolah je kami terus pindah.. Dari pada first week cuti sekolah hingga Isnin baru ni, kami dok berulang ke Kerteh 2x ikut hubby meeting & utk result PMR.. Also ke Penang utk hantar & amik kids pi kem @ USM Penang.. Alhamdulillah kids did well though both tak dapat straight As.. Janji depa dah belajar bersungguh2.. Doa & tawakal kan.. Penat memang mcm tak habis lagi.. Tapi kalau jalan memang tak rasa penat.. Heheeheeee... Alhamdulillah hubby nak bawak pi Perth.. Masa bersama kelorga tercinta setelah lama tinggal tak bersama..

Mencari2 tiket murah last minute, Malindo lah yg paling murah.. Dulu selalu book hotel dgn booking.com sbb murah tapi baru ni try Agoda yg lama diabaikan also nak try Trivago yg heboh dlm TV.. Maka nya agoda & trivago kasi room rate yg lagi murah dari booking.com..


Advantage tinggal di area Putrajaya or Cyberjaya ialah sbb ada KL Transit ke airport.. Park je kereta kat Putrajaya Central & naik train.. Haaaa pagi tadi train ke KLIA2 pkl 4.51am.. Ramai jgk rupanya sama2 ke airport sebelum Subuh..


Masuk train depa lelap kejap..


Semalam dah datang KLIA2 utk reccee.. So guide kami tu laju lah pagi tadi masuk airport..


Laparrrrrr.. Makan pagi jap.. Awesome sungguh airport baru KLIA2 ni.. Bangga nengoknya..


Flight 1/3 je penuh.. Bila tengok review, ramai masih kurang percaya dgn performance Malindo.. 


Seat kena beli tp mahal so kami tak beli seat.. Main redah je.. Flight tak penuh so depa kasi duduk 2 org kat seat bertiga tu.. Food pon kata kasi snacks je tapi semedang ada nya Nasi Lemak.. Sedap pulak tu.. Nak lebih pon depa boleh kasi sbb tak penuh kot.. Alhamdulillah..


Ada jugak in flight entertainment.. Diorg 2 beradik ni memang layan la tapi omak & ayahnya lawan tido.. Bangun makan pastu tido semula.. Nikmat betol berehat cara ni..


Ambooii siap mintak selimut ya..


Memang recommend lah naik Malindo.. Aircraft baru even flight dari Kerteh to Subang..


Subhanallah cantiknya..


Love the view.!!


Alhamdulillah boot yg ternganga rabak last year @ Dubai Airport sempat masuk bilik bedah.. Boleh pakai lagi..


Tunggu person in charge @ Budget Car Rental.. Alhamdulillah masa amik kereta semua ok, jugak utk proses declare food sangat smooth.. Bak kata blogger kakiberangan.blogspot, declare je semua & jangan nak sorok2.. Buat je list kalau dia banyak tanya.. Apapon scanner diorang ni memang very the advance.. Boleh nampak semua.. Depa tanya apa benda itu ini ikut screen scanner, tapi takde dibukaknya beg kami.. Alhamdulillah tapi memang kami bawak apa yg dibenarkan saja.. Toksah lah nak gamble bawak benda yg dilarang.. Kalo nak nahas, ok je sila lah cuba..


Our kuda hingga Krismas In syaa Allah..


Off to Scarborough.. Room murah kat sana.. 20km je.. Tepi laut rupanya..


The room.. Ada hotplate stove, fridge dll & memang sgt convenient..


Room dari luar..


Lepas check in terus cari makan.. Alhamdulillah ada kedai pizza nearby..


Lepas Asar off to MYER..


Gila betol tengok barang dapur..!!


Done shopping bahan mentah utk nak masak..


Off to the beach nak tengok sunset.. Aub cantiknya..


Lepak2 kejap enjoying the view..


Sejuk sebenornya.. Menahan semua.. Gagah perkasa la konon tak nak bawak sweater sbb tengok mentari yg sangat terang asalnya..


Done Day 1... Balik bilik lah sbb dah nak Maghrib.. Also sejuk gigil.. Alhamdulillah smooth semuanya.. Perot kenyang lagi maka ikut suka lah nak dinner apa sbb ada roti, maggi dll yeeehaaaaa..

5 comments:

Kakcik Nur said...

Seronoknya becuti begini.

Kakcik pun suka naik Malindo. Pertama kali naik rasa selesa dan terus naik lagi untuk kali kedua ke destinasi yang sama (Delhi). Ruang kakinya luas dan senang nak berlunjur. Boleh pilih tenmpat duduk online tanpa ada bayaran tambahan (setakat ini). Alhamdulillah... :)

Mie said...

Bestnya cuti panjang... Stay luar kota pun OK juga sebab ada kuda makan minyak tu...Mungkin sewa pun lebih murah...

Rindu Perth... hehe

PuTrImaRyam said...

flight kosong seronoknya tu...

eynda said...

Tak pernah naik Malindo... nampak ruang duduk lapang...

MamaFaMi said...

HUWAAAAAAAAAAA NAK IKOTTTTTTTTTTT