Monday, September 7, 2015

Esok dalam Sejarah..

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. 

Kesibukan mak nya yg melanda sejak tahun lepas akan hampir tiba ke penghujungnya.. Bukan utk selamanya.. Perjalanan sebagai seorang pelajar.. Kena lah amik exam ya.. Tak macam zaman 80an dulu.. Relax je nak amik exam.. Tempat tuition tahun lepas tak dapat digunakan lagi maka kekdahnya sejak awal tahun ni, 2 bilik di rumah kami ni dijadikan tempat tuition anak2.. So thats why lah ai ai busy sikit kekdahnya tahun ni.. Ada lagi kisah lain ngapa ai ai busy.. Wait wait lah story later..


Abangnya terbolos tak amik UPSR 3 tahun lepas.. Daddy kata tak payah.. Aiisshh.. So esok my amoi akan merasmikan pengalaman amik exam (UPSR) dalam kelorga kecik kami.. Abang pulak tunggu giliran Okt ni utk PT3 pulak.. Ngapa tak berdebar mcm orang lain ni..?? 

Keep telling the kids, dah usaha so lepas ni doa & tawakkal lah kan.. Dah pergi sekolah, tak ponteng, buat homework, pergi kelas tambahan sekolah & tuition, buat latihan sendiri, semua ni usaha lah kan. UPSR je pon.. Jangan lah sampai anak pengsan & sesak nafas hanya sbb suspen nak amik UPSR.. Nau'zubillahi minzaalik.. Kesian anak2 ni, baru 12 tahun.. Tapi tu lah kan, dah sistem macam tu.. Macam nak pergi berperang je pulak.. Sistem pembelajaran macam berpaksikan keputusan yg cemerlang.. Khuatir kualiti & nilai murni dalam kewajipan menuntut ilmu diabaikan..

Moga tenang & senang menjawap nanti ya my sweet amoi.. Rabbi yassir walaa tu'assir.. Moga berjaya di dunia & di akhirat..


3 comments:

Azian Elias said...

Good luck..

akak mmg jenis mak yg paling sempoi bab anak2 exam kot. heee... ada peksa apa2 pun, akak relax je. heeee... siap bila depa dapat result, tanya akak, Ibu tak marah ke.. i jawab senang je.. kalau marah pun nak buat apa lepas tu.. so accept je lah whatever result yg depa dapt.. asal depa jadi manusia yang baik di dunia n akhirat..

DzuHata said...

good luck :D

m.u.l.a.n said...

Kak Yan : Kita kena redha kan.. Doa sentiasa anak2 berjaya dunia akhirat..

Dzulhata : Tqsm.. Insya Allah