Wednesday, October 30, 2013

DAY 12 & 13 ~ STOCKHOLM - COPENHAGEN (FINAL)

Assalam & Great Day All... Day 12 (5 Jun) & 13 ni merupakan perjalanan paling jauh memandu, jugak pemanduan terakhir lah kiranya di bumi Scandinavia ini.. Asalnya sebelum book hotel dulu, nak tidur 1 malam di Jonkoping, namun begitu hubby kata teruskan je lah sampai ke Copenhagen.. Sebab ada tempat menarik tak habis visit di Copenhagen hehee..


Stockholm - Copenhagen = 655km.. Lebih kurang Ipoh - Johor Bharu jauh perjalanan nya..


Sebab perjalanan jauh, maka pepagi buta kami bertolak.. Seawal jam 6am.. Suhu pon 6'C wohhoo memang sejok walopon matahari terang di langit..


Alhamdulillah weather sangat terang...


Antara bandaraya2 lain, Stockholm ni lah kami tengok paling sesak.. Mungkin jugak sebab menjadi bandar penyambung ke Helsinki, Finland...


Minyak kena isi penuh dulu.. Macam2 jual kat stesen minyak ni.. Ada fresh flowers jugak..


Woaahhhh langit sangat biru.. Subhanallah cantiknya..


Just nice for coffee break, kami tiba di area ni...


Rest area yang macam2 ada..


Thats ALVASTRA KLOSTER.. 
Alvastra Abbey is a former Cistercian monastery situated on Ombergs foot in West Toll urban parish in Ödeshögs municipality . It was founded in 1143 by monks from the French monastery of Clairvaux and was with Nydala the first Cistercian monastery in the Nordic countries . Alvastra in turn came to found monasteries Varnhemsgatan, Julita and God Berga and Alvastra abbot also functioned at times as father abbot to nunneries Askebyvägen , Vreta and Riseberga [1] . Abbey Life lasted without interruption until the famous monastery was dissolved around 1530 in connection with the Reformation . Nowadays there are only ruins left by the church and the other monastery buildings. (Wikipedia)


Posing sat naaa...


Alhamdulillah lovely weather... Enjoying semuanya sebelum terbang balik ke Malaysia esoknya...


Masing2 ber-picnic.. Tak terkata terasa syahdunya di sini..


Love the colors..


Another pit stop.. Suka toilet diorang ni... Semua ada & sangat terjaga...


Another traditional house in Sweden...


Terjumpa kilang kecik buat candy..


Another lovely view...


Woaaahhh... Saujana mata memandang...


Ahaaaa.. Last pit stop.. Hubby nak shopping towels.. Hantu towels tu...


IKEA @ JONKOPING...


OK lah.. Since susah jgk nak dapatkan kain2 @ IKEA KL, maka kita beli sikit 2-3 meter boleh jahit bag kecik2... Here, ukur, potong & timbang sendiri kain tu.. Potong lah banyak mana pon sebab nanti kena timbang jgk.. Timbang tu utk accurate lah sbb hubby potong 1m tapi sticker tu keluar 1.04m..


Blue sky & everything nice...


Last & final lah ni.. Picnic (lunch) in Scandinavia.. Sejok tau masa tu walopon mataharin kat atas kepala..


Walau ceruk mana pon R & R diorang ni, mesti ada introduction about that specific place..


Sunbathing lah korang ekkk.. Enjoy lah puas2 last day ni...


Subhanallah I love those clouds...


Left hand drive.. So jalan susur di sebelah kanan lah kan.. Bila tengok foto ni baru terasa pelik...


Haaahh.. Papan Iklan diorang ni mostly pada abandoned trucks etc.. Semua nya tak boleh di tepi jalan.. Paling dekat dalam 50m kot dari jalanraya.. Safety precautions..


Bye bye all... When will I see u again..???


OK... OK... InsyA one day we'll be travelling in a campervan.. Hubby tak tahan tengok campervan & bike tu..  


ORESUND BRIDGE
The Öresund or Øresund Bridge is a double-track railway and dual carriageway bridge-tunnel across the Øresund strait between Scania and Denmark. (Wikipedia)


ORESUND TUNNEL..


Welcome to Copenhagen, Denmark..


The apartments.. Tak banyak yang tinggi2..


Our budget hotel room.. Kecik tapi OK lah utk 4 orang ni.. Ada 2 single beds & 2 single sofabeds (yang merah menyala tu).. Sebab nak travel balik dah esoknya, maka hubby kata amik hotel yg dalam city centre also dekat ke airport..


Dah check in, kami keluar ronda2 Copenhagen untuk kali yang terakhir..


Copenhagen ni memang banyak sangat statues.. Antaranya ni - a bull is smashing a sea beast into the ground with its head (Lloydian's).


A troll just outside a souvenier shop.. 


CITY HALL SQUARE @ RADUSPLADSEN..
A public square in the centre of Copenhagen, Denmark, located in front of the Copenhagen City Hall. Due to its large size, its central location and its affiliation with the city hall, it is a popular venue for a variety of events, celebrations and demonstrations. It is often used as a central datum for measuring distances from Copenhagen. (Wikipedia)


Memacam jenis beskal...


Rasa nak hangkut je bawak balik.. 


COPENHAGEN COURT HOUSE..


I like...!!!


Kalau banyak masa, mau kami anak beranak duduk depan tu tulis Malaysia.. Hehe nak kejar ke tempat lain pulak... 


NYHAVN..
Nyhavn (Danish pronunciation: [ˈnyhɑʊ̯ˀn]) (literally: New Harbour) is a 17th-century waterfront, canal and entertainment district in Copenhagen, Denmark. Stretching from Kongens Nytorv to the harbour front just south of the Royal Playhouse, it is lined by brightly coloured 17th and early 18th century townhouses and bars, cafes and restaurants. Serving as a "heritage harbour", the canal has many historical wooden ships. (Wikipedia)


Love the berbagai2 pesen basikal...


Kalau lah senang dismantle & assemble, mau hangkut bawak balik ni.. 


Another cool one...


I like...!! Done with DAY 12...


DAY 13 (6 June 2013).. Siap pack semua, kami check put awal.. Nak tembak sekeping foto @ BELLA SKY ni.. Unik design hotel & convention centre building ni..


Bella Sky is a 4-star conference hotel adjacent to the Bella Convention and Congress Center in the Ørestad district of Copenhagen, Denmark. With 814 rooms, it is the largest hotel in Scandinavia. (Wikipedia)


Look at the balcony... Macam tersembol keluar but nice kan...


Arrived airport safely, Alhamdulillah... Kemas2 & bersihkan kereta sikit2 sebelum pulangkan..


Thanks for being part of us during our 13 days journey in Scandinavia.. Bye bye Megane HW 57755... Will miss u so much..!!!


To the terminal..


Returning the car keys..


Look at the green sign tu.. Apakah kepentingannya buat kami kalau travel? Sape boleh jawab nanti dapat hadiah kecik dari Scandinavia..!! Untuk 2 orang yang tepat je lah...


COPENHAGEN - DUBAI..
Aircraft trak sebesar masa pi dulu but still awesome.. Besar..!!


Yummeehh...


Mine..!!


Transit 11 jam... Tidor lah semua...!!!


Main games, baca buku, surf internet...


But my not so little girl ni tidor sebab dalam flight asyik main fames & tengok movies... 


Lepas solat Subuh @ surau Dubai Airport, jalan2 cuci mata & cari air.. Mahal berdentoms food sini tau.. Tapi kami cari minum je sebab nanti atas flight banyak food lagi nak kena makan wahahaaaa...


The BURJ DUBAI.. Babai lah, next time insyA ya...


DUBAI - KUALA LUMPUR...


Yummeehh... Tak cukup boleh mintak lagi.. Dengan kids ni, depa dok asyik tanya cukup makan tak... Nak instant noodles pon ada... 


Makan, jangan tak makan...
*****
Maka berakhirlah perjalanan bermusafiran kami ke Denmark, Norway & Sweden.. Syukur Alhamdulillah kerana kami diizinkan jejakkan kaki ke bumi yang indah ciptaan Ilahi.. Alhamdulillah dipermudahkan kami memandu di bumi Norway, Denmark & Sweden ni.. Walau ke mana pon kami pergi, namun Malaysia tetaplah sentiasa di dalam hati..

20 comments:

Kesuma Angsana said...

seronoknyer,,, bikin KA jeler aje hehehe

Cikda said...

1st time terjah sini.. wahhh.. bestnya.. salam kenal mulan.. cikda follow n selak lagi..

Cikda said...

copp... nak teka.. tu sign ke tandas kot?? haa.. nak hadiah..nak hadiah... (hehehe..perasan betol..)

Rai Ourkizuna said...

nak hadiah nak hadiah..hahaha.. ada shuttle service kat exit tu?

Kakzakie said...

Speechless bila dah berakhir ni. Memang awesome sangat-sangat. Yg pasti kakak suka semua gambar dari awal hingga akhir. Cantik-cantik..

Tihara said...

cantiknya langit membiru..
betul tu, Malaysia jua tetap di hati..
nak try jwb teka teki, sign exit for emergency kot

uncle gedek said...

sebenarnya negera kiat tak mesra pelancong kan?

dengan indonesia / thailand pon kita ketinggalan jaoh kan?

why eh?

SUhaz sulaiman said...

boarding gate/ hall?

SUhaz sulaiman said...

moga dapat la souvenir scandinavia.... ameen

nohas said...

Langit..birunya & cantik awan-gemawan..

dah habis cerita Scandinavia..huhu..tak jemu tengok photos..

Daddy Ziyyad said...

6 degree, mmg best..best berulit dlm comforter...hahaha

renault magane..mmg mantap!

bella sky tu mmg unik....kalau saya,mmg ambik gambar macam2 posisi..hahaha

hope dpt travel ke sana...dan pastinya your series of entries ni mmg byk2 membantu! syukran jazilan..:)

Mamasya said...

Cantik awam bertompok2 di angkasa biru itu.....
dan bgn bella sky tu sungguh unik rekabentuknya....dari sisi mcm nak tumbang.
semua menarik....gambarpun cantik..jelas.

Acik Erna said...

beli kain pun kena timbang ye mulan

whitecappuccino said...

best jamu mata kat sini seperti yg selalunya :)

Lady Windsor said...

hebat! hebat! ni jeles tahap gaban ni dear..hihi..ok kena setup tabung swweden la pulok tahun depan. bila nak mai KL? buku tu dah siap, nak kita pos ke?

NIZHAMA said...

Salam Hijrah...
Syukran krn kongsi kisah perjalanan yg sgt menarik...

aizamia3 said...

akhirnya lengkap perjalanan.. ;)
sangat baik untuk mereka yang nak ke sana boleh survey dulu kat blog ni.. ;)

m.u.l.a.n said...

Dear All...

Thanks for the comments... Memang penglaman yang sangat manis Alhamdulillah...

Alaaa, semua jawapan salah... Nantikan jawapannya..

mashelas said...

wow

Time Traveller said...

coffee break kat Alvastra Kloster yg awosome .. with the traditional house swedish ... masuk kilang kecik buat candy... view yg mngasyik kan .. masuk bandar yg unik dgn environment .. journey terbaik la kak mulan .. :D