Wednesday, August 21, 2013

DAY 5 (II) ~ HEMSEDAL - BERGEN, NORWAY

29 May 2013... Day 5 Part 2.. Ada 7 hari lagi nak cover citer, untuk kenangan sendiri & anak2... Dah tersadai kat rumah ni, maka boleh la BW & hapdet mana yang bisa.. Best jugak tergolek2 atas katil masa anak ke sekolah.. Kelas kat surau pon tak start lagi.. Hubby pulak outstation lagi.. Of course lah takleh ikot sebab dah sekolah kan.. No way lah to ponteng anak2 lagi.. MENANTI BROTHER REPAIR FRIDGE NI tak mai mai lagi... 


Subhanallah cantik nya cuaca.. Cantik jugak tempat nya.. Ni area Stalheim kalo tak silap.. 


Yezzaa... Lovely TVINDEFOSSEN WATERFALL on the way to VOSS.. Perot dah lapar sebenarnya tapi sebab tak tahan tengok waterfall dari jalanraya tu maka dengan sendirinya kereta masuk parking.. Kids lagi excited nun dah dah ke depan 2 beradik.. Omaknya terkapai2 mencari camera bagai...


Dapat jugak abadikan foto di sini.. Seriously best lepak sini.. Dah tak hengat perot berkeroncong...




VOSS town... 


Suka tengok senibina gereja tu.. Pecahan batu2 pada dinding..


Aman tenteram je bandar ni.. Takde sesak bagai.. 


Yes..!! Jumpa port bagus untuk lunch.. Tepi tasik gitu... Nampak je terang tapi tak terik pon...


Sebelah tu tasik... Sebelah sinun pulak tanah tinggi bukit bukau... Cantik kan...


Hubby jeles tengok ada orang tengah berkayak... Kalo lah masa banyak, memang lah sempat.. Takpe kat Malaya pon boleh berkayak...


Sessi cari bilik air hahaaa... Nanti tengah jalan hutan belantara mano den nak cari... Biasa lah, siap makan ni lah kojo nyo...


Woaaahhh... 


Subhanallah....


Peta topografi Norway banyak fiord2 maka kisahnya jambatan lah yang menyambungkan daratan2 kalau tidak feri2 lah.. Mana2 lalu messti ada jambatan, baik kecik maupon besar... Macam2 bentuk & senibina pon ada...


Here we're... BERGEN MONTANA HOSTEL... Kat atas bukit jugak tempat ni rupanya... Takpa naik kereta, bukan jalan kaki.. Nice one lah..


Omaaakkk haaiii... Witch kecik sambot kami kat RESEPSJON tu... Scary eehhh kalo malam hari ni...


2 bunk beds for 4 of us.. Simple, kemas & bersih.. Apa nak lagi.. Lebih dari cukup dah tu...


As always, hostel selalunya bilik air kat luar ya..


Also ada sofa, meja kecik, tempat gantung baju & sink... Lebih dari cukup.. Alhamdulillah bilik air kat depan bilik kami je tu.. Maybe sebab ada anak, kami dapat bilik hostel yang sangat dekat dengan bilik mandi.. Alhamdulillah..


Siap check in, letak barang & solat, kami keluar lah.. Takkan nak duduk melepak dalam bilik kan.. Woaahhh... Camno nak jaga building dengan pokok2 ni.. But nice kan..


BERGEN...


Beratur nak beli tiket.. Asal nak tunggu esok tapi sebab kedudukan matahari yang OK, maka hubby kata better pi terus..
FLOIBANEN is a funicular in Bergen, Norway which runs up the mountain of Fløyen. It is one of Bergen's major tourist attractions and one of Norway's most visited attractions (Wikipedia)


BERGEN dari FLOYEN...


Different angle...


Kids with TROLL... 
A troll is a supernatural being in Norse mythology and Scandinavian folklore. In origin, troll may have been a negative synonym for a jötunn (plural jötnar), a being in Norse mythology. In Old Norse sources, beings described as trolls dwell in isolated rocks, mountains, or caves, live together in small family units, and are rarely helpful to human beings. (Wikipedia)


Awesome...


Posing sat naa... Macam dah susut sikit je mokcik tu.. Hahahaaa.. Berkilo2 meter berjalan..


Macam tak puas tengok je...


Jalan2 longgarkan otot... Sebab sejok maka tak rasa langsung penat & peluhnya...


HANSEATIC WHARF...


Model2 yang sentiasa dipaksa untuk posing sana sini...


Bergen's first buildings were erected along the old Hanseatic wharf, Bryggen, which has been a lively and important part of the city through the centuries. This site, which features on UNESCO’s World Heritage List, comprises the remains of the old harbour buildings and is one of the best known medieval city settlements in Norway. (Wikipedia)
Foto yang cantik2 selalunya opposite building sebaris tu.. Tapi sape nak amik, jauh ooiiii nak ke seberang.. Terpaksa lah puas hati dengan yang ini.. Taruk camera atas tong recycle... Hahahaa..


Awesome...


Kami ada invisible cameraman hahaa... Tripod mini yang sebaya Marsha tu lah kami hangkut mana2 pon.. Nanti kita story pasal tripod tu..


Tak puas amik, mesti nak amik banyak2 foto kat wharf ni.. I like... Nak buat camna kan..


Kami jalan kaki & sight seeing sendiri2 je & sangat puas hati.. Tak kuasa nak amik any tour yang banyak di-offer merata bandar... Takut tak terkejar masa... Jalan sendiri2 sangat relax...


Kena paksa posing... Kena paksa senyoms... Hahhaaaa... Bila lagi nak sampai sini kan...


Hubby terkedu & terkesima tengok geng2 motor besar lalu depan mata... Tak kisah pon mokcik ni jerit mintak posing...


Thats our hostel... Actually our room memang nampak tingkap tu tapi dunno which one hahaa... Sebab dari bilik memang nampak area luar belakang hostel ni.. 


The King tengah setting2 camera nak tunggu sunset... Aisshhh ada awek interprem meehh.. Please enjoy foto2 sunset dari camera kaput I ini... Takde masa nak upload from hubby's camera.. More than 1000 jugak foto from his camera.. Mine oso lebih 1000... Buntang mata nak pilih.. Layan je lah my sunset photos from the backyard of BERGEN MONTANA HOSTEL ni...






Subhanallah cantik2 kan...

18 comments:

Rai Ourkizuna said...

akakkkkk!!! cantiknya pemandangan kat sana.. jeles..

subhanallah..

eh eh betul la.. cam da selim sikit akak..bila nak mai rumah kami? kuih raya da habis.. tapi akak nak mai bgtau la.. nanti kami masak sikit2.. aisy da boleh meniti sikit sikit..

NenetPenne (NP) said...

untung anak2 you, kecik2 dah jalan sanasini... lagi untung ada parents mcm u kan...

GREENJADE said...

seronok dpt jelajah benua org..sis...nape la semua shot angle tu lawa2 belako? rambang bijit mato tgk panorama yg indah2 ni..Subhanallah!

suke pulak tgk building ada rimbunan pokok2 hijau tu..akar dia ke mana lah agaknya ya

MystoryPic said...

wow.... subhanallah, norway memang cantik. Sepupu saya pernah cakap, first time kaki pijak di bumi norway mengalir air mata, terasa nak berguling kat jalanraya tersangatlah bersih katanya.

LYAfrina said...

tak tau nak kata ape.. smua mpersonakan .. ye la..nk kesana mmg x kan tcapai kot.. blh tgk2 dr pgalaman org je la.. mmg cantik n nyaman je nmpk

nohas said...

view yg sangat cantik...Subhanallah..

Nampaknya mereka ni sgt menjaga alam semulajadi, siap suruh 'respect' pd peraturan..dan kita sebagai Muslim, sepatutnya lebih lagi menjaga alam ciptaan Allah SWT..

Wak Gelas™ said...

wahh ohsemnyer sunset mak tuuu.,'

selamat hariraya makk.,ahHKs

Mie said...

Memang cantik Negara Scandinavia ni..

Air terjun jarang ada di bukit serendah tu di Malaysia... besar pulak tu...

Dr Singa said...

cik mulan...
* pegang sepanduk*

we want more!
we want more!


golek-golek sambil makan beskut raya eh..?

Marya Yusof said...

As ssalam mulan,

Wahhhhh raya obersea kah? hehehe... gambar2 tu semua awesome :)

Salam Aidilfitri..! :)

mrs.smile said...

subhanallah macam biasa gambar semuanya sangat sangat cantik...rasa tak sabar nak penuhkan tabung ayam tabung rimau MS dengan harapan mampu jejakkan kaki ke sana!!

MulutPayau said...

Memang cantik pmdangan kat sana.... gambar2 sunset tu amat menarik..

Imran@Copenhagen said...

nice picture.Memang cantik bandar bergen. Been there last week. tapi sayang, asyik hujan

wa said...

Salam..cantiknya view..bilalah dapat sampai ke sana :) .Lunch tepi tasik...memang bestttt...

gadisBunga™ said...

ya Allah...bestnye kak... semua view cantik. cuaca pun cantik. subhanallah...masyaallah.....

m.u.l.a.n said...

rai: byk la slim nya ni... isshhh edit foto hahhaa...
*
nenetpenne: Alhamdulillah.. bawak depa tengok ciptaan Ilahi..
*
greenjade: subhanallah mmg cantik kan.. segala angle cantik..
*
mystorypic: tu la.. teruja tengok ada kawan duduk sana.. cantik sangat norway..
*
lyafrina: insyA.. mmg tak terkata cantik nya..
*
nohas: antara pengajaran bawak anak2.. experince macamana life kat sana & praktik kan selagi boleh.. kebesihan 1/2 dari iman kan..
*
wakgelas: mmg ohsem sangat kan view kat sana... salam aidilfitri wak..!!!
*
mie: air terjun kat sana tepi main road je pon ada...
*
dr singa: wait wait (pegang sepanduk)... biskut raya x abis lagi.. mai la raya sini..
*
marya: tu foto cuti may/june hari tu.. pelan2 update.. salam aidilfitri..!!!
*
mrs smile: insyA sampai sana nanti..
*
mulutpayau: subhanallah mmg cantik.. camera kaput pon boleh amik sunset cantik kan sbb mmg cantik...
*
imran: mmg ada jgk few days yg hujan tapi Alhamdulillah semua smooth...
*
wa: assalam... mmg selalu lunch tepi tasik je.. sbb sana byk tasik/gunung/jeram/waterfall dll...
*
gadisbunga: subhanallah mmg cantik.. tak terkata sebenarnya..

:: Cik Viva :: said...

sy bile tgk gambar2 camni terus terkenang memori lama...bila lah dapat pegi lagi tempat2 mcam ni..

Cinta Misteri said...

arghhhh tidakkkkkk!!! norway lagi!!!

in for Mas Jon
Torvhuset
Reseps Jon

hahahaha.... informasi toilet reception

scroll up scroll down pica
ade kang pi matafair weekend ni book tiket ke norway