Tuesday, April 16, 2013

XIN CHAO VIETNAM ~ PART 4

Maap maap... Tak sempat nak BW lagi.. Sejak menjadi pelajar suku masa, bukan sepenuh atau separuh masa, suntuk jugak time ni.. Nanti free, kita singgah ekk... Nak kejar masak, amik hantar anak ke sekolah.. 
*
Sambungan kisah musafir ke Vietnam.. Dulunya konon penduduk sementara.. Pagi tu kawan opis lama pinjamkan kereta untuk kami ronda2 tengok area rumah lama... 


Pokok & motorsikal.. View yang sangat common.. 


Love the pokok2 yang hijau2...


Opps.. Lalu kat opis kenkawan lama.. Dulu opis tempat lain, ni yang baru.. Opis & plant hubby jauh sikit, 80km dari rumah.. Tiap hari ulang alik.. 


Flyover & bridge ni dulu masih under construction masa kami di sana.. Now dah siap, Alhamdulillah kurang traffic problem nya..


Tak nampak sebiji kereta pon.. Dok kena halang dek motor2 yang berjuta.. Takde Mat Rempit kat sana sebab jalan kecik2 & penuh dengan motor2 lain jugak.. Sorry la kome2 takleh nak tunjuk skil merempit..


Yezzaaa.. Phu My Hung.. Ala2 Putrajaya la.. New housing area yang jauh dari city centre tapi cantik tersusun & murah..Dolu kami duduk sini, takde pon mall ni.. Aiisshhh....


Wowww... Ada Giant jugak...


Ni memang ada dari dulu.. Local supermarket lah kiranya.. Tempat shopping barang dapur yang kering2... Beras, kicap, bawang, sos dll.. Produk Tamin ada jual kat sini.. Sonang den nak cari kicap dll..


Haaaaahh... Parkson pon baru ada.. Awat la dolu tak de...


Here we're...!! Rindu jugak compound ni..


Lorong yang penoh nostalgia..


A place once we called HOME.. #225, The Waterfront..


Antara tempat melepak dengan kelorga & kenkawan dolu2... Tetiba terasa syahdu.. Anak2 membesar di sini.. Apa pon, walopon di mana badan berada, Bumi Malaya jugak sentiasa terpahat di dalam hati...


Habis tour Phu My Hung & rumah lama, kami ke bandar la.. Last dah ni untuk shopping kenkononnya.. Roundabout ni antara trademark nak ke BEN THANH MARKET..


Main entrance/landmark untuk pasar tersohor ni...


Hehehee... Membeli bag2 kiriman adik2... Kedai my old fren lah kiranya ni..


Antara tempat wajib.. Segala air buah rasa nak hentam.. Pegaga, kelapa, strawberry, tebu, avocado, ciku, limau dll.. Tapi takde masa.. Dapat 3 gelas sorang je wahahaaa... Ada yang tanya, boleh ke minum.. Semua tu cuma buah, campur air & gula ya InsyA.. Baca lah Bismillah sebelum minum & doa mintak dijauhkan dari penyakit.. Cuma kalau tekak & perot sensitif untuk apa2 alien food/drinks, maka dinasihatkan jangan lah cuba.. Nanti ret ret pulak susah kat tempat orang..


Tak lupa rembat segala kekacang.. Pistachio, Cashew, Lotus Seed dll... Yummm Yuummm... Bahan lecikang pon borong kat sini.. 


Habis shopping, balik hotel.. Lepak2 sambil kemas barang... Dah mintak late check out.. Flight 8pm.. Makcik Phatima datang tolong kemas baju dll.. Memang camtu, dia akan suruh kami rehat & dia kemas semuanya.. Rasa nak hangkut je makcik ni balik Malaya.. 7 tahun lebih bersama kami, dia ibarat mak, kakak & teman dalam mengharungi hidup di negara asing.. Hubby keluar ronda2 lagi sebelum balik.. Biarlah dia, kot2 ada lagi yang tersurat & tersirat yang nak dicari.. As for me, beli kiriman orang je.. Agenda utama ialah makan2 & cari winter jacket untuk Marsha.. Dah dapat diam je lah.. 


On the way to TAN SON NHAT AIRPORT... 
Till we meet again Makcik Phatima..!!!
HEN GAP LAI (bye bye) VIETNAM...!!!!!
Cukup lah walopon cuma 1 malam.. 

17 comments:

Rai Ourkizuna said...

eh mana entry 123.. hahaha.. ketinggalan ketapi saya ni..

saya start keja da kak..sobs.. sian dak montel kena tinggal..huuu..

Irfa said...

eh sama termiss entri ni(sama cam rai)
bagusnya makcik phatima tu.tanya la kot dia nak ikut balik mesia.hehe

penDragon said...

best tgk tempat lama yg kita pernah tinggal kt situ satu masa dulu...

Dr Singa said...

cam besttt je..
cam nak masuk dalam list saya je tempat ni!!

Acik Erna said...

assalam mulan..acik pun tak sempat jugak nak BW..dapat sekejap2 je..
seronok baca cerita mulan di vietnam dan dapat tengok gambar2 yang cantik

Clive Einstein said...

hiiii kakkkk!!!!
best la asyik gambar jenjalan jer kat sini!1!heeeee~

kasihredha said...

cantiknya rumah you dulu mulan..
baiknya makcik phatima tu kan siap tolong kemas2 lagi..
ada giant dan pakson jugak ...best

Daddy Ziyyad said...

Banyaknya motorrrrrrrrrr !!! :)
Macam style kat Indon jugak rupa rupanya, penuh motor...

Very nice neighborhood :)

wahida said...

betul tu kak...walau mcm mana pun, Malaysia jugak tetap di hati kan kak...

rostina76 said...

sedap plok bila mulan mentioned air segala bagai tu. huhu, air pun nak tanya halal ke? kontang le nak travel gitu.

Papa Mifz said...

seiring dengan pembangunan banyak lah perubahan yang berlaku di sana yer kak...

Tihara said...

makin maju dah vietnam, insha Allah ada rezki nak poei sini :)

Clive Einstein said...

syukurlahhhh... :)

makcikkantin said...

Ish macam bestttt je vietnam ni

maklang said...

ingin sgt nak gi tapi belum ada rezki lagi...huhu

MulutPayau said...

masa akak pergi dulu, tak pulak cuba air buah2an tu...ruginya...

NAJWA said...

wah.... pi vietnam x ajak pun