Wednesday, April 10, 2013

XIN CHAO VIETNAM ~ PART 3

Bangun pepagi biasa la dikejutkan dengan honk2 motor kereta di Ho Chi Minh City.. Seawal 5am (6am Malaysia), dah meriah bunyi honk2 macam bunyi mercun/bunga api hari raya.. Yeah, bising2 pon, I miss this place.. 


From our balcony...


Dulu2 takde banyak pon bangunan tinggi2 ni.. 


Jalan masih belum sesak.. Tatkala di waktu ni (5-7am), ramai penduduknya beriadah...


Selalunya penuh lah rakyat jelata beriadah di taman2 yang telah lama wujud & dijaga rapi...


Haaaaahh... Akak2 gossip apa tu..? Sempat lagi tu..


Yes, memang sentiasa dijaga rapi taman2 ni.. Hijo merata2 tempat... I like... Kalo buang sampah merata, memang kena maki.. Hahahaha, pernah ada manusia yang buang merata dulu, pekerja am tu marah bebenor.. Ya tak ya, tong sampah ada, nak buang merata2 pulak..


Spotted this pakcik hangkut botol minyak penuh keliling motor.. Kalo kat Malaya memang dah kena saman kan.. Kat sana pemandangan yang biasa kalo hangkut segalanya atas motor.. But lately depa kata ada strict sikit la tak macam dulu..


Yeahh, we're here... Lorong idaman kalbu... Dedaun rumput ni memang biasa dihidangkan dulu.. Wajib ada dedaun2 ni, untuk kesihatan berpanjangan Makcik kata.. Sebab nak pi spital kena ada duit.. So sebaiknya jaga kesihatan..


Hubby & Zharif's MAGGI BO KHO.. 


Marsha's feveret ROTI PATE.. Ala ala CORNED BEEF di hiris nipis dengan PATE (hati ayam yg dikukus dgn lada hitam & dilenyek2) dan disumbat dalam FRENCH BREAD yang sejengkal panjangnya.. Mine was  FRENCH BREAD cicah sup BO KHO Zharif tu...!! Yuummeeehh... Apak & anak lelaki itu amik 2 mangkuk sorang.. Satu dengan mee & satu cicah roti.. Melepaskan geram..


Dah nak balik, eh ehh ada kawan lama baru tiba..  Jodoh pertemuan memang di tangan Allah.. Tak sempat nak call sebab suntok masa pi satu malam saja... Depa suami isteri ni keje syarikat yang ada kapal untuk terbang di langit tu..


Posing sat kat lorong idaman kolbu kami ni...


Adik beradik MUSLIM CHAM VIETNAM yang kejekan stall ni..


Bye bye Min & Zal... 


Foto ini dipukul dari lorong idaman itu.. So the landmark yang opposite lorong ini ialah kedai TRIUMPH & PIERRE CARDIN itu... Siaran ini atas permintaan mereka yang meminta tunjuk arah..


1- BEN THANH MARKET
(Le Loi Street)
2- KEDAI PHO LORONG
(182, Hai Ba Trung Street - kalau nak naik taxi, tunjuk kan alamat ini.. Atau kalo nak try, sebut lah MOT TAM HAI, HAI BA CERNG)


Close up lah sikit... Harap dapat membantu.. Fyi, HAI BA TRUNG ni bermakna 2 sisters... Ada kisah sejarah tapi terlupo lak den, makcik ado citor dolu2... Dalam map takde tunjuk lorong kecik tu, but hakikatnya there is...!! Cari je kedai TRIUMPH & PIERRE CARDIN tu.. InsyA jumpa lah nanti..

21 comments:

GreenJade said...

penuh moto kat sana kan sis.tp best demo ada lorong khas motosikal..

tQ sis lain kali terjah sana nk gi nyusup jap layan tekak kat lorong idaman qolbu sis tu..menu nmpk best gitu.

Dr Singa said...

minyak masak ke minyak petrol tu..?

kasihredha said...

Kalau akak pergi...akak nak gi dgn mulan...boleh?

penDragon said...

best best best! lain kali you mesti bawak I jugak...jom k kasihredha kita berjimba2 dgn Mulan!

Lady Windsor said...

eiii melancong lagi rupanya ya...neh bila nak singgah windsor neh..nasi goreng menunggu dah lama dok tunggu u darling...hehe.
jap ni dah ada linguine manifesto dah pun..

:: Cik Viva :: said...

kak mulan,
apa nama daun yang makan dgn sup tu eh?

rostina76 said...

salam m.u.l.a.n
seeee je nak komen. foto dipukul......heheh mesti sakit foto tu (nananana ganu kite)

Kesuma Angsana said...

menariknyer kat vietnam ni yer. tq share pic & cerita ye

MasZuber said...

Sy x penah smpi vietnam lagikkkkkk. Jelesss

Papa Mifz said...

pasti banyak memori indah kat lorong tuh yer kak...:)

Fairy Lilly said...

amboi..jalan2 dan makan2 lagi. maggi tu nmpk sedap dan pedas...terliur

LYAfrina said...

nmpk ok je bandar dia..

Kakzakie said...

mulan dah boleh speaking sanalah ye.. lama di sana dah macam kampung sendiri bila sesekali berkunjung melihat pembangunan di sana.

Tihara said...

best baca entry kat vietnam ni..bila tah nak merasa gi sini :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

dulu ada trip company ke vietnam.. nak pegi risau sgt kot tak jumpa makanan halal.. huhu.. ceteknya fikiran kan...

Yong Kamariah said...

Wow... Puas di bawak berjalan kt Vietnam dek cik puan Mulan, esok2 klu gi vietnam bukak blog ni je ek. P/s : mkn2 kt lorong tu nampak sungguh menarik, kt sana tak de bug buat org Malaya sakit perut eh? Kita ingat kita gi Bandung tu ari dua kali kena cher ber, anak kita siap muntah2, klu takde syukurlah, boley masuk list ni gi Vietnam ni.

Azian Elias said...

Wah balik kg ke?...

Nnt kalau gi sana nak suruh mulan jd tour guide lahh..

greetingsfromengland said...

so many lovely places to discover in the East...thanks for sharing Mulan!

MY Q AGENCY said...

test

Irfa said...

daun tu selalu tgk dalam drama korea
senang hidup tak kat mesia?saya nak tanam la

whitecappuccino said...

oh! makanan tu tak tertahan menarik.