Thursday, October 05, 2023

KACAU LEMPUK. HAPPY BIRTHDAY AIR FRYER. Tm-6 KESAYANGAN.

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Moga sihat ceria gembira bahagia selamanya.

Balik rumah mak, kisah few years back. Saja tengok stor mak. Nampak periuk tembaga. Memang lama dah mak beli di Terengganu dulu. Arwah papa masih ada. 20 tahun lebih. Tenung lama, mak kata amik lah sebab awak yang banyak masak compare adik2 lain. Tapi kena guna, jangan simpan. Dengan hati berbunga2 lah balik rumah bawak periuk tembaga. Kena guna. Kena guna. Hhmm tersadai lama jugak tu.

Musim durian sekarang kan. Hubby beli durian hari tu. Ada yang tak manis. Takpe kumpul tepi. Campur dengan durian murah2 manis. Masuk freezer dulu nak kumpul bahyak sikit. Semerbak freezer bau durian adoi. 


Bila dah agak banyak durian, kena lah asingkan biji durian ni. Part ni kurang rajin.


Macam2 rupa, warna, rasa.


Alhamdulillah ada gula kabung lama dalam fridge, jiran bagi tahun lepas. Alhamdulillah tak basi. Letak sikit2 sebab tak mau manis sangat. 


Tadaaa. Selamat mengacau.


Walaupun sikit tapi kena kacau selalu, api sedang2 jangan sesekali api besar. Menyesal kemudian tiada gunanya.


Dah bertukar warna. Dah berasap2. Kalau lempuk dah tak lekat pada periuk, makna dah masak lah. Tapi lagi lama sikit, lagi elok. Kami tak letak langsung gula putih, hanya gula kabung. Gula melaka pun boleh.


Ni lah hasilnya dari seperiuk tadi. Sejemput je. Jadi lah. Alhamdulillah. Lepas la nak makan lempuk. Rasa nak buat sikit lagi. Bila sentuh dengan jari, lempuk lekat sikit2 kira ok lah.


Yang penting bila sejuk tak lekat langsung pada jari. Maka nya memang elok masak. 


Kemas2 kabinet jumpa invoice Air fryer Phillips ni. Tahun 2013. 10 tahun dah. Happy 10th Birthday. Moga terus sihat ya. Biarlah macam2 style baru yang ada, moga terus teguh. Insya Allah. Asalnya dulu nak cari deep fryer. Salesman tu kata air fryer baru keluar, lagi sihat tak guna minyak. Hubby kata beli lah, dia memang suka barang dapur yang practical. Alhamdulillah memang guna kaw kaw air fryer ni. Masa anak2 soleh solehah sekolah dulu, nak goreng nuggets pagi2 bawak bekal, cepat. Tak yah nak tengok2. Nak goreng ayam ikan pun letak je dalam tu. Gerenti tak hangus. Jimat masa. Banyak la keistimewaan dia. Save time, gerenti tak hangus. 

Sekarang pun, kuih2 frozen yang separa goreng, memang best lah guna air fryer ni. Defrost kan sekejap, terus masuk dalam air fryer. Memang senang kerja, Alhamdulillah. Karipap, popia goreng, pau goreng, chakoi, kuih keramat, donut, cucur badak, keropok lekor (ada yang half fried sekarang) & macam2 la, memang senang. Ayam ikan goreng garam kunyit pun boleh. Jarang2 bakar kek dalam ni, sebab selalu buat yang besar. Tak muat, maybe lepas ni boleh try. 


Ni lah my Tm6 (Team of 6). Ni lah kakitangan saya di dapur. 1)Periuk nasi comel Panasonic, 2)Food Processor + Blender, 3)Manual Mini Chopper (sebelah jug blender), 4)Air fryer, 5)Noxxa, 6)Bread Machine Samu Giken. Sangat sayang semua ni. 

Actually food processor tu baru beli 2 tahun lepas. Yang lama beli tahun 2000 di Seoul dulu. 20 tahun lebih jugak guna. Brand sama, warna lain. Bab barang dapur, memang sangat particular. Jaga sejaga2 nya. Memang guna sangat2 sebab memang kena masak & suka masak jugak la tengok angin laut hehe. Suka brand Phillips, tahan lama tapi kena jaga elok la. Cuci dan guna berpada2, jangan benda saiz kecik ni tapi guna untuk restoran, memang tak tahan lama. Bread maker tu suka brand Samu Giken sebab warna hitam haha. Alasan entah apa2 tapi ya, memang suka hitam.


Macam Kenwood Major ni, arwah ayah belikan sebab dulu bisnes kecik2 jual kek lepas SPM & masa cuti semester ITM. Dia bayar ansur2 dari kedai kawan Chinese. Arwah meninggal 1994. Imagine la berapa tahun dah. Memang guna sampai sekarang. Pernah berasap dulu, terus plan nak beli baru. Ehhh elok pulak lepas tu, Alhamdulillah. Nampak jugak brand baru2, style baru2 lalu lalang kat IG, FB tapi elok lagi. Guna je lah. Arwah papa belikan, mau tak sayang. Masa di Kerteh pun, ada jugak jual kek. Ni lah mesin nya. Alhamdulillah. Moga terus elok. 

30 comments:

  1. Saya lebih suka makan duriannya langsung, kalau olahannya kurang greget gt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya benar, saya juga ada kawan dan saudara yang hanya makan durian yang fresh.

      Delete
  2. Laju-laju saya skroll ke bawah hingga ke Tm6 sebab tak suka durian.. hahaha.. Tm6 macam ni memang akan jaga sebaiknya, ibarat nyawa dekat dapur..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada je yang tak makan durian, normal lah 🙂. Hehe sayang sangat Tm6 ni.

      Delete
  3. mcm periuk tembaga chef wan. kalu x silap laa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Periuk tembaga ni memang dah lama sangat orang jual, banyak di Terengganu. Banyak saiz jugak.

      Delete
  4. Fuuhhhh! bau dia sampai sini..!!

    ReplyDelete
  5. Model air fryer dgn food processor kita samalah!

    ReplyDelete
  6. ooh lempuk durian dimakan gitu je ke ., ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya Wak, macam wajik tu. Ada yang simpan lempuk, masak dengan bubur kacang hijau. Tapi kami makan macam tu je.

      Delete
  7. wah buat lempuk...lamanya tk mkn....mcm2 gadget ada di dapur tu....air fryer philips tu dlu2 mmg canggih la sbb dlu2 takde brand lain lg..harga pun ribu2...skarang dh byk brand jual airfryer dan murah....kt umh ni kita guna makmertua punya air fryer & noxxa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lempuk kalau nak buat memang tunggu musim durian je. Air fryer tu tak sampai seribu pun.

      Delete
  8. nampak cantik dan kemas aje susunan di dapur mcm tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dapur kecik senang nak maintain, nak kemas🙂

      Delete
  9. saya x makan durian jd cuma tengok je la lempuk tu.

    ReplyDelete
  10. periuk tembaga tu mcm my mom punya tp versi yg lagi dalam..memang warisan turun temurun pun..and digunakan sekali setahun jer utk kacau rendang daging time raya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedap kacau dalam periuk tu tapi kami punya kecik je, muat seekor ayam je. Arwah Tok ada yang besar lagi. Beratur kan periuk tu.

      Delete
  11. Arwah mak sy dulu2 rajinlah mengacau lempuk ni...tp sy tak makan lempuk. Lagipun time tu durian dari dusun sendiri, jadinya boleh makan durian fresh sepuas hati :)
    Ramai bibiknya :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami makan semua, yang fresh, yang tempoyak, lempuk hehe memang sedap semua nya Alhamdulillah tapi kalau durian crepe kurang sikit.

      Delete
  12. Jadi penasaran rasa olahan durian yg kakak buat 😍.

    Btw, melihat peralatan masak kakak, saya jadi ingat mama. Mama pun hobi masak, dan punya banyak peralatan masak. Semuanya disayaaaaang dan dijaga sangat. Habis pakai langsung dibersihkan, dilap, ditaro tempat semula. Jadi banyak yg masih awet sampai sekarang. Memang harus begitu yaa. Dan saya pun sukaaa jenama Phillips. Aweeet sungguh 👍😍😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lempuk ni macam dodol, makanan traditional, harus dikacau lama. Iya Fanny, peralatan elektrik dapur memang sayang sangat. Harus dijaga supaya tahan lama. Yeey kita sama peminat Phillips ya. 😍😍

      Delete
  13. Dulu boleh dapat jem durian sekarang tak de dah huhuuu.. Lempuk ni jarang dah jumpa sekarang ... bila nk buat open house nak makan lempuk tu hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lempuk ni jamu anak beranak je la kacau seperiuk dapatnya suku je hehe

      Delete
  14. rajinnya buat lempukkk👍👍👍 dulu2 durian murah. bli byk2 kalau x abis mmg mama buat lempuk. sekejapan je dah habis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul ni pun kacau lempuk guna durian murah dgn durian kurang sedap/manis

      Delete
  15. Bila dah sejuk, cantik pula kejadian lempuk tu ya.
    Saya biasa makan lempuk, tapi belum pernah buat lempuk sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat sendiri pus hati boleh control gula. Tapi tu la nak kacau memang kena tabah hehe

      Delete

Thank you for the comments. Nanti singgah lagi ya :) Take care & stay safe.