Sunday, April 7, 2013

XIN CHAO VIETNAM ~ PART 2

Sampai hotel, hubby mandi & solat sebab kenkawan lama nak datang bawak pi Dinner.. 


Lepak kat balcony, seronok jugak tengok jalan raya yang hingar bingar tak habis2 dengan bunyi hon2 tu..


Macam tak percaya kami ada semula di bumi Vietnam ni.. Setelah 10 tahun menjadi penduduk sementara.. Pejam celik dah dah hampir 6 tahun kami tinggalkan Saigon ni.. Apapon sejak balik for good Dec 2007 tu, tiap tahun omak & anak2 datang makan2, jumpa kawan2 & rewang2.. Apaknya je tak.. 


Dah banyak bangunan tinggi2.. 1997 dulu boleh kira dengan jari je bangunan tinggi.. Ada less than 10 je rasanya..


Kagum dengan kerajinan orang2 Vietnam ni.. Sejarah..!! Mereka ditakdirkan berperang & terpaksa bangkit membangunkan ekonomi keluarga & negara..


Yey yeeyy Makcik Phatima dah datang.. Our nanny yang jaga Zharif seawal umur 1 tahun.. Now Zharif dah 13 tahun.. Ngandungkan Marsha di bumi asing, Makcik ni lah yang macam mak, kakak & teman bagi kami sekeluarga..


My fren kata near BEN THANH MARKET dah ada kedai makan HALAL.. Tak yah pi jauh2... Yezzaaa jom try.. Last trip in July, NGUYEN AN NINH STREET ni masih sunyi sepi tak sekecoh sekarang ni.. Tapi sekarang, telah disibukkan dengan tourists esp dari bumi MALAYA.. Seronok sangat tengok kedai2  peniaga MUSLIM CHAM  VIETNAM banyak macam cendawan tumbuh liar, Alhamdulillah dapatlah diorang menambah pendapatan menjual telekung, tudung, baju kurung dll... Tak susah dah macam dulu..


Yup.. Kami ke KAMPUNG MELAYU RESTORAN.. Selalunya set yang ni lah dihidangkan kat meja dulu.. 


Our PHO BO.. (PHO tu macam mee laa, BO tu daging).. Masa masuk kedai ni, ada pakcik tu kata cekik darah (mahal)... Masa nak bayar memang terkejot pon sebab mahal sikit.. Ngalahkan Kedai Makan HALAL yang fancy2 tu.. Tapi location memang sangat hot.. Centre sangat tu..


Lepas makan, kami ronda2 keliling luar BEN THANH MARKET.. Pasar malam lah ni.. Dolu2 masa kami duduk Vietnam, pasar malam ni baru je bukak & banyak jual makanan je.. Of course takde yang HALAL... But semenjak dua menjak ni Alhamdulillah ramai peniaga MUSLIM CHAM berniaga di pasar malam ni.. Salah satu kedai tu kedai CIK ZAYTUN ni.. Jeton kami panggil.. Kenal sejak 1997.. Dia nanny kawan kami.. Adik beradik ipar duai kerjakan gerai ni.. Alhamdulillah.. 


Memang havoc tiap malam kat sini.. Maap camera kaput takleh amik foto malam cantik2.. Nak edit pon takleh..


Pukul 11 malam pon jalanraya masih hingar bingar tak macam zaman kami menetap dulu.. Dulu2 pukul 6 kedai dah tutup.. Boring ya amat..!! Kereta pon tak banyak dulu2.. Motor & beskal yang banyak beribu2.. Almaklum penduduk Ho Chi Minh City ni saja dah 8 juta masa tu.. Sekarang dah 12 juta kot..


First time dapat hotel room facing main road, ada balcony gitu... Best best.. Will stay here again kot.. Sementara tunggu hubby ni, lepak kat balcony.. Makcik dah balik rumah..


OK.. Roughly ni tempat yang nak dikongsi.. Esp kalo mereka yang pergi utk 1 malam macam kami ni.. Hehehee...
1- BEN THANH MARKET
(ikan, sayur, kopi, buah, souvenier, kacang, jam tangan, bunga, bag2, kedai minum, barang dapur, bahan masakan, kain ela, T-Shirt, seluar, blouse, kain lace, manik2 dll)
2- RUBY HOTEL, LE THANH TON STREET 
(hotel yang kami duduk kali ni, tapi fyi ada banyak lagi 
hotel keliling BEN THANH MARKET ni..)
3- SAIGON SQUARE
(bag manik, Kipling, bagpack, baju2 branded, Winter jackets dll)
4- NGUYEN AN NINH
(telekung, kain ela, baju kurung manik, tudung dll, 
kedai makan HALAL)
5- PHAM NGU LAO STREET
(famous for backpackers, hotel sini murah2 lagi.. banyak tour agency 
untuk bawak pi tour = Mekong Delta, Cu Chi Tunnel dll)

20 comments:

Zulfadly said...

lama sungguh aku duduk vietnam eh, menarik ni nak pergi sana

penDragon said...

satu malam je ke you balik balik Vietnam? makcik phatima ni, sure cun jaman muda kan and sure you teringat2 kt I kan, nginap kt hotel nama I :)

MystoryPic said...

Saya gi viatnam tahun 2007 rasanya... asyik la dok ulang alik ke ben than market tu... tapi kat jalanraya dia memang banyak sangat motor kan.... kenbderaan besar tak boleh bawa lajukan....

Kesuma Angsana said...

seronok yer selalu dpt jalan2 tgk tempat org ni hehehe

Papa Mifz said...

senang akak setiap kali pergi ke Vietnam sebab ramai kat sana yang akak sekeluarga dah kenal kan...

Tihara said...

oh rasa macam nak pergi sangat2 ni..
nice sharing

:: Cik Viva :: said...

nak pho bo jugak...dapdap =)

LYAfrina said...

owh..dulu bmastautin di vietnam ya.. tp skarang vietnam dh mula mbangun kan...

Cinta Misteri said...

office mate CiM pown baru jer balik cuti2 di vieynam last week.
tp....CiM ada best fren yg baru balik dr vietnam 2thn lepas sejak menetap disana lbh krg 5thn.

Dr Singa said...

mak cik Phatima pernah datang Malaysia tak?

Kakzakie said...

Mesti Makcik Phatima tu terkejut meliha anak-anak dah sama tinggi dgn dia. Anak-anak pun kakak rasa lupa dah sebab masa tu si hero pun kecik benar... adik lagilah masih dlm perut...

Cantiklah gambar waktu malam yg mulan captured.

rostina76 said...

salam m.u.l.a.n

1st of all...chaitt!!!mula2 ingat mulan tayang muka close up, pelik gak aikk nape clear benor gambar mulan, pastu baru terperasan cik tongggg le. hehe......best ni ada info. blh bt usul kat bos :P

Yong Kamariah said...

yuhuuuu Cik Puan Mulan,

Org Mesia mmg ramai beno pi jalan shopping2 kt Vietnam sekrang ni ek, dah kalah dah Bandung. Ni kira trip balik kampung lah yek. bestnya ada kampung kt luo negeri ek.

kasihredha said...

Salam laling
Miss you jugakkk
Wahhh balik Kampung ye
Sure lepas geram makan2 Dan sopim

Situs Top Info said...

kunjungan perdana gan..
salam kenal dan sukses terus.

gadisBunga™ said...

best kan bila kita ada kawan walau di tempat orang?

saya tak penah jejak ke vietnam lagi. terasa nak pegi lalala.

whitecappuccino said...

seronok bila dpt berkunjung kembali ke tempat yg kita pernah tinggal kan?

wahida said...

teringin saya nak jejak ke sana kak...

bagus info ni...kalau saya nak ke sana, mmg saya carik akak dulu...

GreenJade said...

wahh sure terkonang2 jaman mude belia sis kat sana kan..rasa nk repeat lg ke sana sopin kain-main segala..hehehe

terkejut tak nany Phatima tgk hero akak yg tinggi renjong tu?

Lady Windsor said...

iskk kalau nak p vietnam nanti i nak print entry u, senang nak buat rujukan halal food..