Friday, April 5, 2013

XIN CHAO VIETNAM ~ PART 1

Balik kampung (No 3) trip..!! Yahoooo... Hubby rindu bangat sama Vietnam, so dia kata moh pi Vietnam cuti sekolah hari tu.. Dalam hati, dia ada tempat lain tapi hati yang ni rasa macam takde keinginan.. Patut pon, dah book ticket pi Vietnam 4h 3m, Rabu-Sabtu, dia call 3 hours later after booking confirmed, kata Rabu kena pi London  2 weeks.. Woaaahhh... Tapi dah pi dulu so tak eager sangat nak ikut.. Lagipon dia pi keje, sebab utama tak suka ikut.. Sejok pon ya tatkala ini.. Marsha pulak wakil sekolah baru ni, takkan nak cabut je.. Tapi hubby mintak pi London hari Jumaat, sebab dia nak balik Vietnam dulu utk 1 malam je.. Heheheee... 


Kalo dari Airport Tan Son Nhat tu, wajib lalu MASJID PHU NHUAN ni.. Hijo gitu.. Tersergam indah lepas dicat baru.. Kesian Muslim Cham di sana, nak buat masjid besar2 payah nya.. Gomen bekas komu**s  kan.. Walopon Muslims Arab, Brunei, Singapore, Malaysia kasi duit banyak, tapi tak lepas jugak buat masjid besor sikit..

REUNIFICATION PALACE
 (VietnameseDinh Thống Nhất) formerly known as Independence Palace (Dinh Độc Lập), built on the site of the former Norodom Palace, is a landmark in Ho Chi Minh CityVietnam. It was designed by architect Ngô Viết Thụ and was the home and workplace of the President of South Vietnam during the Vietnam War. It was the site of the end of the Vietnam War during the Fall of Saigon on April 30, 1975, when a North Vietnamese Armytank crashed through its gates. (Source : Wikipedia)


I miss the greeeeeens in Ho Chi Minh City..


Motorbikes yang beribu & pokok2 adalah view yang common di sana..


This time book RUBY HOTEL @ booking.com... Ngapa saya suka BOOKING.COM..?? Sebab senang nak cari hotel untuk 4 kepala.. Terus direct to hotels yang berkenaan.. Masa pi Europe memang book kat sini je.. Hotel ni memang 100m je to BEN THANH MARKET ya.. Tak tau berapa star.. Who cares about the star.. Datang satu malam je.. Janji selesa & dekat.. Tak amik breakfast sebab kami nak pulun macam2 kat kedai biasa..


Besar bathroom nya.. I like...


Bersih.. Sangat penting..


FAMILY ROOM (utk 4 adults = RM160 per night).. Dah book baru perasan ada Family VIP Room yang ada Jacuzzi.. Wahahaha... Nyesal... 2 Queen Bed (but these beds slightly bigger than normal Queen Size bed, macam King pon ya).. Best sebab can golek2.. Fridge besar sikit than usual hotel rooms.. Yang tinggi 3 kaki tu.. Nota penting - Hotel management kat Vietnam ni dah naik taraf kot.. Ada yang strict pasal no of head in a room.. Kalo kat Malaya tak kisah sangat kan.. Ada kala budak 13 tahun pon dah dikira adult & need their own bed.. Tapi sebab hotel murah, so kami amik terus FAMILY ROOM.. Malas nak hassle2 later..


Letak bag, kami terus ke HAI BA TRUNG STREET... In Vietnam, pukul 11am orang dah start lunch...


Air kelapa memang ada merata2 se-antero Vietnam.. Murah & manis..!!


Ohh yes..!! I miss buah2 yang manis in Vietnam ni..


Dah balik for good in 2007, baru depa construct shopping mall baru ni.. Dolu2 taman kat sini.. Aiiisshh, habis hijo2 bandar ni...


Ada HARD ROCK lagi.. Dunno if tulen punya..


At least pokok2 tak ditumbangkan waktu depa bina shopping mall ni.. Tak macam Malaya kan, belum naik apa, pokok2 semua tumbang dulu..


Here we are.. Lorong feveret kami.. 


Sebelum ni bukan NINOMAXX rasanya..


Yezzaa.. Mai LORONG ni mesti jumpa kenalan Muslim yang bekerja di Vietnam.. Indon ada, Spore ada, Malaya mesti ada.. Borak dulu sementara tunggu meja cangkung kosong.. Havoc tempat ni time Breakfast & Lunch.. Dulu ramai yang tanya OK ke makan kat sini? Ada Tan Sri dari Malaya pon makan kat sini.. GM, CEO & GD yang keje kat HCMC pon ramai makan kat sini.. They can eat, we can also what.. But one thing for sure, its HALAL... And of course lazat & murah dari kedai restoran2 Halal di HCMC tu..!!


Maap beb, lauk dah banyak habis.. Belum pukul 12.. Tu pon bertambah2 nasi & telor dadar.. 


Sesudah kenyang, menapak ke SAIGON SQUARE.. Near BEN THANH MARKET & near our hotel lah.. That building yang tinggi tu adalah BITEXCO FINANCIAL TOWER..Tallest in HCMC at the moment..
Bitexco Financial Tower is a skyscraper in Ho Chi Minh City, Vietnam.. 124th tallest building in the world. The tower was made by the french company, inspiration from Vietnam’s national flower, the Lotus. To the Vietnamese, the lotus is a symbol of purity, commitment and optimism. Bitexco Financial Tower is designed to represent the energy and aspirations of the country’s people and is an iconic embodiment of the new and dynamic Vietnam..  (Source : Wikipedia)


Merata2 ada penjual2 ni.. Best sebab senang nak beli air etc.. Tak yah cari kedai.. Tepi jalan berlambak..


Maap this time boss ikut so perjalanan sangat pantas.. Tak banyak foto boleh dipukul sebab jadi tourist guide dia.. Glad dia seronok membeli sebab dia memang susah membeli..


Next to SAIGON TAX.. With my old friend Phuong Anh.. Toke telekung.. Fyi, dia yang memula sekali membuat telekung di Vietnam.. Yang menempah mula dulu pon arwah rakan kami.. Dah meninggal akak tu.. Moga rohnya dicucuri rahmat.. Best dapat blouse free.. Tak sempat nak minum kopi dgn P'Anh hari tu..


Thats SAIGON TAX building @ junction NGUYEN HUE STREET & LE LOI STREET.. Dulu namanya RUSSIAN MARKET.. Sebab banyak jual barang Russia kot..


Then menapak lagi to PARKSON.. Bebudak ni nak main games.. Tempat lepak dolu2..


Nun di sana HO CHI MINH CITY MUSEUM.. Tak nampak pulak statue Uncle HO CHI MINH.. Ramai bebenor tourists.. Macam2 posing.. 


New building ni.. Tak tau nama apa.. Belongs to EDEN CORPORATION rasanya..


LE LOI STREET.. Menapak jauh mana pon OK sebab pokok2 ada merata2... Redup je.. Tapi panas jugak sebab April memang musim panas kat sana..


Now at DONG KHOI STREET.. Tu yang pintu masuk macam Arc tu adalah OPERA HOUSE.. Next to it bangunan yang tinggi tu adalah CARAVELLE HOTEL.. Belakang nya SHERATON HOTEL @ DONG DU STREET.. Ada MASJID DONG DU sebaris dengan SHERATON.. Kedai makan HALAL pon ada a few termasuk kedai my fren Malaysian, Dr Shimi, HALAL@SAIGON.. Tak sempat nak pi..


Stroll lagi & nearing PARKSON..


Dolu2 bangunan ni ada lah bangunan lama of course lah.. Kedai buku FAHASA, antara tempat wajib kami anak beranak masa weekend.. Habis semua bangunan lama kena demolish & buat yg baru.. Opposite PARKSON dah ni but at DONG KHOI STREET..


Habis masa kat PARKSON, kami balik hotel.. Penat lol, dah nak malam..!!! Tapi sangat enjoy...
TO BE CONTINUED...

14 comments:

:: Cik Viva :: said...

kak mulan,
saya rasa macam penah dok hotel tu, tapi dulu nama dia Hoang Tram ke ape ntah..dah tukar owner kot..

Dr Singa said...

' balik kampung ' eh..?
:)

aNIe said...

Mulan... bestnya balik kampung kan? Hehehe... cantik2 tempat kat sini... This Mei... ipar akak pergi...actually janji nak pergi dgn dia...unfortunately... si kecik akak tgk ada test pulak tarikh tu...

Insyaa Allah lain kali kalau diizinkan

Acik Erna said...

jauhnya kampung mulan..sekarang ni ramai yang berulang alik kekampung mulan tu..

rostina76 said...

blm smp kami kat sini. pasni blh mitak tlg m.u.l.a.n tjk2 jalan round kampung u all ye. heheh, ramai kenalan tu senang kami nak menyapa. btw cantik juga Vietnam ni ye, ros dok imaging kotor sebab dulu ada member petronas keje sana post gambar org ukuk (b*r#k) atas jalan. hehe, pasni blh msk wishlist semula la.btw nice pictures

Tie said...

Alhamdulillah... err.. tak borong kain ker , 2-3 kodi??

greetingsfromengland said...

looks like a truly wonderful holiday mulan, thanx for sharing!

Kakzakie said...

Memang patut pun sebab Mulan bila ke Vietnam macam balik kampung aje kakak tengok, banyak tempat dah expert utk diteroka..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

blk kg lagi mulan? best kan...

Papa Mifz said...

teringin juga satu hari nanti bercuti ke Vietnam....

Tihara said...

saya teringin nak pegi bali..vietnam pun best jugak nih :)

GreenJade said...

kejap nye balik kg sis..hihihiih

sempat gak le solat kat semejid ijau tu..

suka HCMC ni..bersih jek..takde la sekotor keyhell nun...ahaks

Zuhairi Zainal said...

lama tak visit page akak...
kat sheraton tu buat HSE forum 2007 ingat tak? hehe... bestnya HCMC...

m.u.l.a.n said...

cikviva: ya kot..
*
dr singa: kampung lama hahaa 10 tahun kat sana..
*
kak anie: nanti ada peluang pi la sana ya.. heheh promo..
*
acik: dulu takde pon org nak pi sana..
*
rostina: nak pi nanti cakap la.. bawka duit banyak2 hehe..
*
kak tie: hehehe dah malas..
*
gfe: tqs sis..
*
kakzakie: tapi dulu tak macam ni.. sekarang lagi havoc..
*
kak madiha: mmg best hehe..
*
papamifz: insyA sampai nanti.
*
tihara: dua2 pon best..
*
greenjade: kejap je sbb manyak hal la... hehe..
*
zuhairi: mesti ingat tp tak perasan zuhairi.. best la jgk tapi bangunan lama byk kena roboh..