Wednesday, April 3, 2013

BLOGGERS GATHERING + CUACA TERIK KERING...

Kemarin Isnin, foto di amik di luar kawasan rumah... Dedaun dah nak layu lunyai kering tak bermaya.. Memang banyak duduk indoor je lately.. Apa2 pon syukur lah dengan segala nikmat Yang Esa.. 
"Baik atau buruk, semua adalah musibah dari Allah"
kata USTAZ NUR SALAM (LAMPUNG, INDONESIA) 
pagi tadi di Surau kami..


95'F = 35'C.. Memang terik kering tak terkata.. Rumput dah tukar kaler.. 

(Duduk : Kak Rina, Si Mulan, Dr Nurazzah))
Another Bloggers Gathering & Food Fiesta @ Rumah MAKLANG..!!! Kak Dr Azzah dah sound last week kata ada talk lagi di UITM Dungun.. So this time dia amik Firefly turun Kerteh.. Sampai pagi terus ke rumah Maklang.. Petang baru ke Dungun..


Potluck.. My fav... Cik Mek Molek..


Maklang's Choc Cupcakes.. Yummeeehhh...!!


Tapai from Kemaman.. I love Tapai...


Mee Bodo Maklang..???? Sangat sedaaapppp..!! My mee bodo wud be mee kosong je.. Maybe taruk kicap je..


My Caramel Pudding + Roti + Kismis + Cinnamon Powder..


My Muffin Pisang + Choc Chips + Almond + Sunquik.. Entah apa rasa, pakai campak segala bahan je..


My Lecikang... Bahan2 all diangkut from Vietnam last week.. Red Dates + Lotus Seed + Seaweed + Raisin + Halwa Kundur + Mata Kucing Kering + entah lagi la.. Best masa panas2 ni.. Moga dengan izin Allah dapat sejokkan badan sikit...


Kak Liza's Putu Mayam..!! Yummeehh... My fav.. Semua makanan di atas adalah menu BREAKFAST sahaja...


Menu for lunch... Kak Liza Chef jumpa ikan kembong fresh & cantik berkilat kat pasar.. So dia borong & dia demo masak Ikan Percik...!! Yahooo...


Kesian Chef kena siang & basuh ikan.. Semua yang lain buat2 malas.. Hehheee... Actually semua takut buat sebab takut silap.. Ngeeee...


Dipanggang sebentar... Pastu tukang foto Aunty FA ATIP tak amik pulak sessi menumis kuah Percik.. Dihangkutnya my camera sana sini satu rumah Maklang.. Aisshhh Aunty Fa ni...


Kak Rina sangaaattt rajin buang ekor togeh.. 


Dunno tangan sape but definitely not mine sebab tu bukan cincin teman.. Ngeee... My job was to hiris timun & kacang panjang.. Fuuuhhh nasib pass.. Kalo kat rumah, kasau2 je potongnya... Huwa hahahaaa...


Our lunch semalam..!! NASI KERABU.... Sangat seronok berpotpet2 & makan2 cenggini... Opsss main masak sama2 jugak dengan Chef Hanieliza... Moga ukhuwah kami berkekalan..

18 comments:

MystoryPic said...

uhuhuuu..... sedap2 nya makanan tu.... nasi kerabu tuuuu waaa terliurnya

Kakcik said...

Sedapnya makanan tu semua...

Karukord jagau said...

tapai tu yg x leh tahan tu ^__^ eemmm

~Beb~ said...

sweet je idea semua. boleh main masak2 plak. uwawawawawa.. bile otai2 berjumpa tuh dia, nasi kerabu bole siap. kalau la kami2 ni berjumpa? habih kan boreh je.. kekekekekeke.. tlg bedal bole la.. nk kerabu2 tatau ble bole siapnye..

penDragon said...

gulp gulp telan air lior je lah I ni haaaa....mee bodo maklang dah cm tu, kalau mee cerdik dia mesti lagi dasyat kan! I pun buat nasi kerabu hari ni. kebetulan ada ikan kembong, so terus on nasi kerabu aje lah...tgk lecikang you pun dah terasa2 kesedapannya..meriah dgn bhn2 ;)

dekdaa said...

Mee bodo tu la yg sedap.
Tapi kalu mee rajin tu guane pulok rupanya? hihi.

Dr Singa said...

saya sangat malassss buang ekor togeh

GreenJade said...

n3 kasi nangis merambu2 ramba air mata ku...nak nasik kerabu...nk lecikang..nak semua..lapauuuuu

zlaa said...

aduss..semua sedap2...

wahida said...

adoi la...kejam okeh...semua food adalah sedap....semua food buat saya ternganga....terus menitik air liur...huhui...

Kesuma Angsana said...

sedapnyer.... laicikang & cek mek molek tu buat KA terlompat, nak juga

greetingsfromengland said...

bestnya bloggers gathering! nasi kerabu looks really delicious!

Cinta Misteri said...

arghhhhj! jeles! bestnyeeee.....
sumernye nmpk sdp, sure klau Cim ada situ msti mkn jer tk henti2

Rai Ourkizuna said...

Memang heaven bila gader gader camni kak.. Makan tak renti renti la jawabnya.. Bulan 5 ada bbq blogger kat bangi.. Mai la kak.. Hehehe..

Kakzakie said...

kalau yg gather-gather semua pakar masak memang heavenlah mulan. Kakak yg baca ngences dibuatnya...

NJ said...

eyy, aritu kita jumpa Chef Hanieliza wat cooking demo kat Kelate, nk tegor tapi malu, hihi....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

bestnyer mulan.. kalau dekat nak juga jumpa2an gini...

m.u.l.a.n said...

mystorypic: nasi kerabu lazat...
*
kakcik: memang sedap..
*
karukord: tapai mmg best kan..
*
beb: sbb ada chef maka jadi la nasi kerabu tu.. kalo takde mau lusa baru siap.. hahaa..
*
pendragon: i malas & tak reti buat esp tang sambal tu..
*
dekdaa: tu la kan.. kalo mee rajin maklang, tak tau la camna rupa..
*
drsinga: saya juga.. jom high 5..
*
greenjade: mai la sini kita makan sama2..
*
zlaa: ada chef mmg semua sedap..
*
wahida: kalo sensorang mmg tak jadi la masak2 cenggini.. ada pakar2 maka jadi lah tu..
*
kesuma: lecikang masa panas2 mmg best..
*
greetingsfromengland: nasi kerabu memang sedap sangat..
*
cintamisteri: yes yes.. nanti mai datang sini kita jamu ramai2..
*
rai: mmg seronok gather2 kan..
*
kakzakie: semua akak2 tu pakar2 maka sedap semuanya..
*
nj: awat tak tegor.. kak liza sgt friendly..
*
madiha: dalam hati ni pon nak sangat rasa akak punya masakan..