Tuesday, January 15, 2013

BLOGGERS GATHERING, PARTY & MEEHOON JONANG..!!

Wallaaa.. Hari ni baru la rasanya dah settle & register rutin seharian lepas anak2 start sekolah.. Dah tau pukul berapa nak pi sekolah kasi makan, pukul berapa depa habis kelas, habis KOKO, KAFA @ KELAB dll... Takde la dok tercongok dalam kereta kat parking sekolah which is sangat ketidaksukaan..



Khamis lepas kami bergongjeng lagi.. With bloggers CHEF HANIELIZA & KAK RINA (SILVERSARINA @ WANMOMMYCYBERTALK).. Lama tak jumpa sejak cuti sekolah dolu.. Jugak tak sempat nak visit Kak Rina setelah rumahnya dilanda banjir besar di Kemaman hari tu..


Rupa keadaan kat luar rumah Kak Rina masa air dah naik tinggi.. Lebih paras lutut.. 3 foto di atas cilok dari FB Kak Rina.. Moga mereka yang diduga tetap tabah & moga mereka sentiasa dimurahkan rezeki..


Paling besar katanya sejak duduk Kemaman.. But she's very strong & tough.. Sangat sabar dengan dugaan Ilahi.. Ni time kena evacuate sebab terpaksa, asalnya tak mau pindah.. Dia check in hotel kat Kemaman..


Ni pulak keadaan lepas banjir surut.. Masuk News @ Bernama... 


Sambung citer makan2... Ni saya punya..!! Konon nak jaga badan & jaga makan maka order lah Ikan.. Tapi mintak gravy tu lebih mua hahaaa...   


Kak Rina's Vietnamese Noodle... Gila banyak (as always) portionnya..


Maya punya.. (Kak Rina's daughter)..


CHEF HANIELIZA punya... Dia marah sebab semua tenggelam.. Heheheeee... MEE TOMYAM banjir lah kami panggil..


CHEF punya.. Kepenatan mengembara se-antero Malaya untuk demo dll, nak buat tak sempat.. 


Sabtu lepas... Ada birthday party..!! Yeeyy yeeeyy lama tak pi party.. Party Iman 1 year old.. kat Kelab.. Woowww... I like 1000x  fountain cekelats itu..


More... Tak minat kat Main Dish.. Sebab yang ini yang tak rajin nak buat... Rajin makan sahaja..


Sooooo yummmeehh...!!


More...!!! Banyak nya di-order dari my Indonesian Friend, Ibu Elly @ MY MESSY KITCHEN...


My lunch from recycle centre.. Petang semalam jumpa frozen kuah Laksa Penang & Laksa Johor dalam freezer.. So combine & defrost dalam periok & reheat keduanya.. Asalnya sebab ada laksa putih leftover dalam fridge.. Yeyy takyah masak kuah.. Done for dinner last night... Eh ehh ada lagi sikit kuah tu.. Simpan lagi.. Pagi tadi jumpa meehoon sikit dalam fridge.. So combine lagi & thats my MEEHOON JONANG (sebut JONENG ya)..Meehoon + Kuah Laksa JOhor + Kuah Laksa PeNANG..  Sebab keduanya ber-base ikan, maka rasanya macam Laksa Johor jugak tapi mild sikit sebab takde rempah & tak tambah santan..

22 comments:

penDragon said...

teruknya banjir rmh k rina...moga beliau tabah menghadapi dugaan ini!

Daddy Ziyyad said...

Dugaan..ujian betul kan banjir ni...nak basuh rumah...nak basuh perabot...yg rosak lagi...Moga Kak Rina sekeluarga tabah

lemongrass said...

Alahai kesiannya tengok all the furniture post banjir tu. Sure tak boleh guna dah kan. Besar dugaan utk dia.
I pun suka betul pergi majlis makan2 ni sbb dpt try mcm2 benda yg I maaalaaasss nak buat, hehehe

Rai Ourkizuna said...

kesiannya kak rina.. mmg tabah sungguh dia..

yummehnya tengok dessert nya tu kak.. mata saya tertompok kat kuih koci..eh kuih koci kan tu.. hahaha.. adess.. nak buat sendiri pakat tadak la..ada majlis gini memang seronok la layan napsu perut.. hihi..

laksa tu macam jongang dah bunyinya kak..wakakaka..

Nieda ramly said...

main camput2 , apa rasanya ?

kasihredha said...

Kesiannya...pd semua mgsa banjir...boleh bayangkan.
Waduh2 byknya Makanan...telan air liur je lah

Zareda Norman said...

suka dessert table tu.. teringin nak buat macam tu. makan makan ni memang happening tapi stress bila penimbang makin naik makin naik..

whitecappuccino said...

mkn biar gempak! akak dh p3nah alami banjir air paras paha dlm rmh sewa thn 2000..teruk sgt.

zino said...

rumah mem kat kg pun selalu tenggelam..dah macam usaha di buat dalam kan sungai, tinggi kan tebing sungai..bina jambatan baru.. tapi bila hujan lebat tenggelam juga..

memang satu dugaan ..

Ayu said...

Siannya banjir sampai kena evacuate. Nak cuci rumah satu hal. Dugaan..

Btw, food spread di blog ni sentiasa menduga jiwaa :P

Kakzakie said...

Kesian pada Kak Rina tu. Banyak yg rosak kakak rasa tu.

Chef punya laksa tenggelam sebab kan musim hujan banyak air di sana tak macam di Kelang tak cukup air hihi...

Kesuma Angsana said...

besar betul banjir di kemaman ni ye. moga mereka yag terlibat terus tabah. Melimpah ruah tu rezeki makan2 ye....

Papa Mifz said...

tabah yer kak Rina tuh...bukan semua orang boleh setabah dia kan...

~Beb~ said...

tuh dia masuk mai 1 entry smua.. suka! yg tak suka lagi byk gmbr lagi sakit jiwe gue nih... hahahaha..

lapo laaa.. camne ni..?

btw takziah buat akak tuh.. sedih nengok.. semoga beliau dan keluarga kuat mengharunginya.. bersyukurr kita kat sini tak ditimpa banjir.



gadisBunga™ said...

cool je kak rina tu kan? :D

*

awak punye menu fusion menariklah. heheh~

joneng. heheheh~

wahida said...

saya mmg kesian dgn semua mangsa banjir kak...harap mereka tabah...


sedapnya semua menu kat sini kak...dah la tgh lapar ni...adoi la...

Mother of Two said...

diet kak diet...hikhikhik

LYAfrina said...

meriahnyer makanan...

ermm..teruk banjir tu.. kt cni mmg teruk sgt thn ni

Mr.Clive said...

perghhhh yang koleksi kek kek tu semua mengundang!!! woooo!!!

Ros said...

Assalamualaikum Mulan,

Ya Allah...teruknya banjir rumah Kak Rina tu...memang dia tabah dan kuat lah kan Mulan..Semoga semuanya kembali baik dan semoga dilindungi Allah..
Wahhh...semua menu2 tu terbaiklah Mulan he.he...

Tihara said...

bestnye entry ni banyk makan2 :)

m.u.l.a.n said...

pendragon: memang teruk, kesian dia..
*
daddyziyyad: dia memang tabah..
*
lemongrass: memang dah tak boleh guna.. kena tunggu lori hangkut & buang je.. i jadi gila tengok desserts semua tu..
*
rai: ehh sama lah kita.. yg nampak kuih koci dulu.. makan 4 ketol..
*
nieda: rasa macam laksa jgk tapi cair sikit sbb gak tambah santan.. tapi ikan banyak..
*
kak kasih: kesian sangat sbb tahun ni agak teruk..
*
zar: dessert table tu paling mengancam.. dah tak kisah apa2 pon.. hahaaa..
*
whtecappucinno: dah tak dapat nak ramal, semua kuasa Allah.. mana2 pon boleh banjir... moga semua tabah..
*
zino: kadang tu sbb bertembung dgn air pasang, maka lambat lah air nak turun..
*
ayu: kena cuci berkali2 baru hilang bau etc tau.. kesian sangat.. u tau la i ni kan pantang nampak makanan gojes.. hahaa..
*
kakzakie: ha aahh laksa chef pon banjir...
*
kesuma: insyA mereka akan dikurniakan rezeki yg melimpah rruah..
*
papamifz: memang kak rina seorang yg amat tabah..
*
beb: heheee... best tau semua food tu.. jgn jeles..!!
*
gadisbunga: yezzaa fusion mari... joneng lah kita..
*
wahida: moga mereka sentiasa tabah kan.. sedaaappp tau semua menu tu.. hehehe..
*
mother of two: diet tu apa.. bahasa apa? hahahhaaa... dah takde dalam diary.. teruk kan..
*
lyfrina: memang teruk tahun ni kan.. memang meriah makanan kat party tu.. alhamdulillah..
*
mr clive: yummehhh all...
*
kak ros: memang teruk tahun ni.. tapi mereka sangat tabah..
*
tihara: yummm yummm tak terkata..