Tuesday, November 27, 2012

HOTEL KAMI DI PADANG, INDONESIA BERHANTU...???

Lepas je check out dari THE AXANA HOTEL @ Padang, Indonesia hari tu, kami dijemput PAK KAMAL dengan kereta Inova nya untuk ke Bukittinggi pulak.. On the way tu, hubby kata Dive Master citer yang hotel kami duduk tu ber-"HANTU"...!!! Tak diciter detail, cuma kata Bob, "bapak aja google di Internet.." Haaahhh, ya sungguh banyak kisahnya di Internet.. 


Memang baru hotel ni.. Cantik kan pool nya kat rooftop & also nampak laut nun di sana.. Also nampak atap2 Minangkabau merata2... Nama asal hotel ni AMBACANG.. Memang kalo google, banyak citer pasal nya sebab hotel ni dulunya runtuh teruk masa earthquake di Padang few years back.. Ramai yang terkorban.. Nak buat camna, dah check out pon.. Kalo belum check in, mau ku kensel aja dong..!!! Mintak la refund kata hotel berhantu.. Buleh ke gitu..???? Alhamdulillah takde gangguan, cuma Marsha ada mimpi ngeri.. Katanya, ada teenager nak bunuh dia...!!! Woohhooo.. Seraammm.. Also dia selalu takut nak ke bathroom, kena la gilir2 teman kat pintu bathroom tu.. 


Antara hasil2 dari Padang.. Wajib masuk supermarket kalo ke Indonesia..!!! Borong macam2 buat tukar2 selera kat rumah...


Ni hubby punya giliran... Macam2 jenis kecap jual kat sana.. Gerraaamm je nak hangkut.. Kecap pedas tu makan dengan sup sangat sedap.. Dah try semalam...


Also bebagai kerepek repek.. All sooooo lazat esp KEROPOK KULIT LEMBU... Sedap makan dengan SUP...


Citer Khamis lepas.. Hubby drive to KL masa kami drive dari Singapore minggu dolu.. Tiket habis nak ke KL, kawan yg patut ajak dia tumpang tu kena balik KL awal.. So kereta hubby dok parking kat rumah adik.. Maka citer nya, Khamis malam 12 midnight, kami 4 beranak naik bas ke KL nak amik kereta.. Arrived 5.30am @ Hentian Putra, kami terus ke Stesen KOMUTER... Ramai jugak pengguna komuter pepagi buta di kotaraya ni, penuh tempat solat..


Happy kids.. Suka sakan depa ni naik bas double decker tengah malam (first time naik malam) & lepas tu terus naik komuter... 


Komuter pulak baru, bersih & takde ramai orang... I like..!!!!


From Hentian Putra 6.15am to Teluk Gadong... Gelap lagi langitnya.. Tapi tersilap naik ke Klang.. My sis kata takpe dia amik kat Klang sebab pepagi buta jalan tak sesak..


Pastu cerah sikit...


Pastu lagi cerah... 50 minutes journey yang sangat best..  Dah nak sampai...


Alhamdulillah salah naik train ke Klang.. Dapat la kami singgah kedai LONTONG kat KOTA RAJA, Klang ni.. Lazat bangat.. Tak dapat celen LONTONG KLANG kat Bandar Botanic dll nya...!! Sambal Sotong dia ni sangat kaw2...!!! Dah tak nampak menu lain, memang kami sentap yang ni je tapau balik rumah adik sebab Mak, Toklong & Aunty ada sana jugak...
*****
Bagi yang mau contact no di PADANG@BUKITTINGGI, INDONESIA...
(Thanx to CT NORA @ MAMAAINA)
Pak Kamal : +62813 7465 2200 / +62853 7477 3020 atau
DSS Tour & Travel :
M. Subari : 0813 2004 6103 / 0818 0680 3803
Januardi : 0813 6554 2976

24 comments:

Kesuma Angsana said...

alamak baca tajuk pon KA dh suspen ni!

~ yus ~ said...

tajuk mmg suspen kak, nasib baik takde apa2 ya.

Lontong tu mengiurkan, nampak lazat sungguh!

Kakcik Nur said...

Kalau ke Padang lagi, agak2nya nak duduk tak di hotel yang sama? :)

Irfa said...

HUH MEREMANG BULU KETIAK BACA
SIB BAIK DAH CHECK OUT ;)

KAMI TU ARI PUN NAIK KOMUTER
DAH LAWA DAN EKON PUN SEJUK JE :)

Kakzakie said...

Kalau diberitahu sebelum masuk sah-sah takut. Biasa bila takut yg kena mulan. Tapi adik sebab dia masih suci tu yg dia ada rasa. Heee... nasib baik dah keluar baru tahu.

Granny Hani said...

Berhantu? eee...saya takot hantu!

Daddy Ziyyad said...

hahaha..berhantu ya..takpa..dah check out pun..

Lontong Kota Raja Klang ni di area mana ya?

DrSam said...

rooftop swimming pool tu, kalau silap dive terus sangkut kat atap Minangkabau agaknya ye :)

Acik Erna said...

assalam mulan..kalau pi tidur hotel dimana2 tu le yang acik takut he he..dah tua pun takut lagi.
tengok gambar lontong ni tak boleh tahan la mulan..lontong kalau ada sambal sotong..memang sedap

greetingsfromengland said...

salam mulan, thank you singgah my blog ye...means a lot to me to see malaysian bloggers popping by! cerita pasal hantu ni just to inform you many old b&b in england berhantu jugak, esp those build in victorian era. but mat salleh kat sini suka hantu2 ni, so they will look for such places to stay, it will be advertised clearly as 'haunted'! I avoided it of coz! your in trip to indonesia seem very interesting, i have a few lovely indonesian friends here, those kicap and all reminds me of their kitchen! they cook really great food...

Papa Mifz said...

kalau dah google keluar citer hantu tuh, makna nyer betul2 ada hantu la kan hotel tuh,huhu

TK said...

Cantiknya hotel tu...
TK pun klau ke endon suka pegi supermarket dorang...
Terliur sungguh tgok lontong tu..

Nieda said...

Brand ABC ni femes kat Indon. maggi cap pun ada .

Marya Yusof said...

As salam mulan,

Harini blog ke dua cite HANTU! hehehe... Kat Indo mmg byk hantu ek? huhuhu...

Lontong tu buat I lapor ni... rasa nak curikkk sikit!

mamainaa said...

seramnya...bila tengok youtube ambruknya ambacang hotel lagi ngeri..sos2 n kerepek tu sedap2kan..

Rai Ourkizuna said...

adeh..ngerinya kak..nasib baik tak tau cerita masa duk situ kan..

~Beb~ said...

senthappppppp!

gowestsumatra said...

hotel tu bekas hotel yang top runtuh semasa gempa bumi 2009.. saya g melawat padang 2 minggu selepas gempa..ngeri

penDragon said...

Nasib baik tahu lepas check out dah...kalau tahu awal2 sure x senang hati kita. kecap pedas mmg best...sini pun ada jual tau (brg indon mmg senang dpt kt sini)

Nina @ BabyBoon said...

salam! :D nasib la citer pasal hotel tu, mmg confirm i taknak try. kekekeke... eh lontong klang yg sedap ni kat mana ye. dah terliur dah ni... ehh asal dtg blog ni je mesti confirm terliur lah.

LYAfrina said...

Pic 1st tu..cantik sgt2..dgn langit membiru.. akak edit ke mmg pic ori ni?? sbb mmg cantik sgt..

Neeza Shahril said...

elok jugak tak tahu kan.. kalau tahu memang takut. Neeza ingat lagi pergi kursus kat hotel seri malaysia, genting. Ada orang bagi salam kat bilik kami. Bila kawan neeza bangun nak buka, takde orang. Pagi tu kami breakfast dengan kawan2 lain, diorang cerita memang ada kisah mistik kat situ.. seram tuuu... :D

Lady Windsor said...

noted..baru cadang nak pi padang / bukt tinggi...ngeri weiii kalau termenginap di hotel berhantu ni kan..

m.u.l.a.n said...

KA: tak sangka sungguh tau.. hehe..
*
yus: seram.. mmg sedap lontong tu..
*
kakcik: tak akan dah haha...
*
irfa: mmg seram je masa hubby citer.. kalo bersih semua suka kan.. hope depa kekal kan kebersihan dll utk keselesaan penumpang..
*
kakzakie: tu lah dia.. nasib dah keluar baru tau.. tapi orang indon pon ramai yg duduk situ.. takkan depa tak tau..
*
granny hani: saya pon... hehe..
*
daddyziyyad: tu lah.. dah check out takpe la.. kalo belum, mau ikut mana hubby pergi..
*
drsam: jauh tu takkan sangkut hehe.. mana2 pon mesti ada atap minang tu..
*
acik: memang terasa seram kalo dah tau cerita kan... lontong yg ada sambal sotong mmg sedap kan..
*
greetingsfromengland: ohh ya ke? seram la dengar... berani sungguh nak duduk tempat berhantu tu... pi mana2 pon i suka pi supermarket cari macam2... hehehe...
*
papamifz: dah keluar baru tau.. adoi..
*
TK: mmg cantik hotel tu.. makan best kat indon kan sbb byk halal hhehe...
*
nieda: ha aahh, mana2 pon ada brand ABC ni..
*
marya: aikkk.. seram i.. lontong mmg sedap.. u buat la..
*
mamaaina: ngeri kan...
*
rai: nasib dah keluar hotel kan..
*
beb: tang mana tu... hahaa...
*
gowestsumatra: ohh pergi sana ke" mmg hotel ni paling teruk kan..
*
pendragon: brg indon mmg jual merata dunia.. sbb diorang pon ada kat mana2 kan.. seram i lepas tau pasal hotel tu..
*
nina: tqs for dropping by.. sah i tak pi hotel tu dah.. lontong klang ni kat jalan kota raja near stadium tu..
*
lyafrina: ada yg edit ada yg tak..
*
neeza: mmg patut tau.. sbb ada anak2 kan.. takut diorang yg trauma nnti.. adoi..
*
lady windsor: haaaa, jgn pi hotel ni tapi cantik tau hotel ni sbb baru hahahaaa...