Monday, July 23, 2012

JALAN2 KL & JERITAN JANA OF THE JUNGLE..

RAMADHAN KAREEM..!!
Journey naik bas petang Khamis sangat OK, Alhamdulillah.. Second time naik bas double decker tapi first time duduk tingkat atas.. OK je walopon mulanya rasa seriau.. Ngapa pi KL.... 1) Gather2 kenkawan duduk Vietnam dulu.. 2) Nak makan mentekedarah sebelum puasa.. 3) Nak shopping baju raya 


Tu dia, puan rumah Cik Z masak. Ada terubuk masin lagi.. Kira house-warming lah ni sebab rumah baru ni kami belum terjah lagi.. Masa masuh pinggan makan sebiji tu, ada tanda harga RP 501,000...!! Menggeletar tangan rasa nak letak balik takmo basuh..!! Kalo ler terhempas, mana aku nak cari ganti.. Jerit ke puan rumah pasal harga tu, menonong lah dia datang buang tanda harga tu.. Dari Vietnam, balik ke KL beberapa tahun sebelum ke Indonesia.. Diborong nya Royal Albert Einstein kat Indon tu.. Murah kat sana kata depa.. 


This area I LIKE..!! But I dont like jaga pokok2 & siram2.. Pergola tu pon hangkut dari Indon.. Cantik kan.. Geram je tengok.. Suka Hijo..


The Ex-Vietkongs... Ramai takleh datang.. Juga meraikan kepulangan Cik M atas boaiyan tu balik dari Tanah Arab.. Summer Holiday makanya bertepek kat Malaya la.. Oso temperature kat sana melambung tinggi nak puasa kat sana.. 

PELANGI DI DUKE PETANG JUMAAT KATA 
"SAFE DRIVE & PLS COME AGAIN.."
Maka kisah alam nyata.. Kita hanya merancang.. Plan No.1 je yang jadi.. Plan No.2 dan No.3 tu kita simpan tahun depan lah kot.. Tetiba Jumaat lepas hubby kata kena mai KL lagi hari Senin untuk meeting (hari ni lah).. Kesian pulak dia kena drive daytrip sensorang diri.. Maka Jumaat petang tu jugak kami balik Kuantan, tido semalam kat rumah mak.. Sesambil Sabtu tu jengah rumah aunty nak buat homestay tu.. Petang Sabtu langsung balik Kerteh.. Huuuuu huuuu... Takde dah plan nak makan mentekedarah.. Huwa hahaaaa... 


Tapi ada jugak pengubat hati.. Cik M hangkut khas dari Tanah Arab.. My fav BAKLAVA...


Yuummmm yummmmm... Takde kuasa nak buat walopon banyak resipi dah dilawati.. Sesape berdarah manis, jangan sesekali mencuba beberapa kali.. Sesekali sesuap je tau..


JANA OF THE JUNGLE tak perlu menjerit dalam rumah lagi.. Nak calling2 bukak puasa atau sahur.. Jumpa kat Kedai Dobi.. Maka hubby dipaksa2 cari sebiji.. Wireless Doorbell... Satu kat Master Bedroom, satu lagi kat bilik budak... Nak apa2, tekan je laa.. Kalo banyak jerit bulan puasa ni kan, tekak haus & perit nanti.. Takpon membebel2 sampai kering pahala.. Takmo la gitu...
*
Alhamdulillah tak ke Pasar Ramadhan lagi.. Masak la apa2 yg biasa macam normal dinner cuma terpaksa rajin buat dessert.. Aiyooo.. Sahur je masak nasi & lauk simple2 yg semua makan.. Baru tak de kesusahan dalam diri..

24 comments:

Rai said...

kak rupanya nampak menarik betul kuih pak arab tu..tapi saya confirm mesti manis gila..ada sorang kawan husband bagi kuih arab..tapi yg bukan macam ni..manis kemain..semut pun tak datang dekat..haha..

selamat berpuasa kak..

mummyseri said...

Assalam kak mulannnnn..
salam ramadhan buat akak sefamily ..
sgt banyak kangen ngan akak n uma nih...lama kite tak dtg jengukan..
punyalah kan..hehehe apapun bulan puasa ni i/allah ada kefreean sikit bole slalu dtg..akak tak payah dtg uma kite lagi sbb dok cam tu . dok bersawang n rasa nak pelihare spider byk2..hihi nnt bersoreh lagi yek..

Daddy Ziyyad said...

nice garden tu, pergola tu pun cantik...

saya teringin nak makan baklava ni...mmg manis amat katanya kan?

GreenJade said...

meriah nye gathering..best dpt jumpa kwn2 lama ni..

perghhh tang terubuk tu yg x leh tahan kak..tetibe terbau2 & tetibe terlapar je perut ni huhuhuhu

Acik Erna said...

salam mulan..memang nampak sedap kuih tu..macam rupa kuih kacang tumbuk..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

wahh.. baklava tu.. terkenang2 rasanya yg manis meleting tu... tp sodapp.. ee...

m.u.l.a.n said...

rai: selamat puasa ya.. ya sangat betol.. manis kemaahaaainnn baklava ni.. tapi sgt sedap..
*
mummyseri: salam ramadhan..!! mana pi ni.. nnti free update ya.. tqs ingat kita lagi..
*
daddy ziyyad: mmg manis baklava tu, makan sikit2 je.. cantik kan garden & pergola tu.. buat la kat rumah..
*
greenjade: moh pi sabah borong terubuk masin.. gila sedap tau..
*
acik: mmg ada kacang kat dalam tu.. pastri filo tu depa lapis2 dgn butter & madu kot.. pastu tabur kacang mcm2 jenis.. siap la jerawat naik nnti.. hehe..
*
kak madiha: mmg manis meleting tp sedaaappp kan..

penDragon said...

Selamat berpuasa mulan!!! Betul tu, baklava x boleh mkn byk...manis meleting...sure boleh thn lama sekotak tu....

penDragon said...

Selamat berpuasa mulan!!! Betul tu, baklava x boleh mkn byk...manis meleting...sure boleh thn lama sekotak tu....

KakNi (CikNi Ahnie) said...

burppp!!! kenyang lah mulan baru lepas berbuka ni, bagi perut rehat dulu sebelum solat maghrib... hahahah.... berbuka apa mlm ni?

aNIe said...

Salam Mulan...selamat berpuasa....

Cantik rumah kawan Mulan tu... berkenan akak dgn pergola tu...

Akak pun selalunya puasa tak ke pasar ramadan..masak seperti biasa je...dessert memang tak pernah buat...sebab anak2 jarang makan...

Baklava tu akak tak makan sbb manis giler...

kasihredha said...

walaupun baklava tu manis leting tapi akak tetap suka...boleh makan 1...2 ...3...4 ketul sekali mkn.

Pink Lavender said...

sedap ker kak baklava tuh??

CS said...

Mulan
Salam Ramadhan ..

You guna wireless doorbell untuk mengejut anak2? ekekekek... tulah yg I buat dulu kala masa budak2 masih kecik. Skrng masing2 bangun sendiri set alarm clock kat hp. Apa guna ada hp kan?

m.u.l.a.n said...

pendragon: mmg manis meleting tapi sesekali takpe kan.. hehee.. mana tahan lama tu.. kejap lagi habis la haha..
*
cikni: masak meehun bakso ayam je.. pastu buat caramel sempoi.. hehe.. malasss... sbb malas pi pasar ramadhan..
*
kak anie: mmg manis sungguh baklava tu tp makan sikit2.. 2 ketol sehari kot kononnya.. hehehe.. mmg dah target takmo pi pasar ramadhan.. pergola tu mmg cantik kan..
*
kak kasih: ya betol.. target nak makan sikit2 tapi takleh kot.. ngap 3-4 jgk..
*
pink lavender: sgt sedaaaappppp tau..
*
cs: sbb depa ni takde hp.. ni doorbell utk apak & anak2... sama2 liat nak bangun tapi nak makan hebat2 utk sahur.. huwa haha, jana of d jungle cannot shout2 a lot.. kasi press doorbell je..

Nieza said...

Salam ramadhan kak, bulan puasa ni tak menyempat jer nak bw.biasala sini tak ada pasar ramadhan..semua juadah kena msk sendiri kan..hehe best tu jumpa kwnx2..suka pinggan mangkuk Royal Albert tu...:)

pB said...

cantik taman tu ....

wahida said...

saya cuma nak komen, kenapa header akak gambar kek hah? kenapa? kenapa? terliur tahu tak???

huhuhu...

Papa Mifz said...

wah mcm best jer doorbell tuh...senang yer kak takyah jerit2 lagi...hehe

m.u.l.a.n said...

nieza: kat sini ada pasar ramadhan tapi malas nak melabur byk kat situ.. hehe...
*
pb: mmg cantik kan..
*
wahida: selamat menjamu mata hahahaa....
*
papamifz: mmg senang, tak de la suara ni luak nnti hehe..

Marya Yusof said...

Mulan,

Dulu dok Vietnam lama ke? Macam sgt2 seronok je dgr...kwn2 pun ramai ek! ;))

Cantiknye taman kwn mulan tu ek! Oh, I've a dream to have garden like hers too... But, what a dream! sigh* hehehee

Baklava tu manis sgt ke? tgk sekali pandang mcm murtabak lak....huhuhu..penangan mata poasa! hiks :))

BeRRy MuMMie said...

salam kenal feel free follow bck

m.u.l.a.n said...

marya: ha aahh, dulu Vietnam. mmg seronok dapat gather2.. mmg ramai suka garden gitu kan.. sejuk je mata.. baklava mmg manis tp makan sikit2 takpe hehehe..
*
berry mummie: tqs singgah ya.. will follow..

Mr.Clive said...

pastry tu...mmmm....jauh nyerr dtg tu...hehehe