Thursday, July 26, 2012

NO STORY BUT WANNA STORY MORY..

Belum ke mana2 Pasar Ramadhan lagi.. Dengar citer mahal berdentoms... Nak pergi pon kena bawak tuan punya badan.. Nanti salah beli buat rugi je.. Tuan punya badan yg kecik2 ni malas, maka kisahnya tak yah la pergi.. Takpe lah, kita main masak2 kat rumah je.. Sayang jugak duit.. Ustaz Mat kata semalam kat surau, kalo masak & beri makan orang yg berpuasa, dapat banyak pahala... Alhamdulillah molot2 dalam rumah ini sangat senang nak adjust.. Makan apa saja yang dihidangkan atas meja.. Ya lah, kalo nak orang makan, kita masak apa2 yang agak2 diorang suka lah kan.. Nanti kalo tak makan, kecik hati la pulak si tukang masak tu.. Ada kala kena reject jugak.. Sabor je lah.. Tekak masing2 makin berumur jugak, makin tua.. Maybe selera dah lari dari paksi yang asal.. Ahaks..!!


Otak dalam kepala putar ligat tiap masa nak pikir apa nak masak.. Tengah dengar ustaz kat surau pon, otak dok pikir nak masak apa.. Aiisshhh...!! Iftar macam biasa sebab dinner selalu pon pukul 7 cenggitu.. Tambah dessert je lah.. One day one dessert.. Kira OK lah tu.. Kalo dah lezi, amik je Jelli NONA & masak.. Once a week OK la.. Setakat ni, dah buat Puding Caramel, Sagu (Beronok), Bubur Jagung (guna frozen sweet corn & santan kotak - sangat sonang).. Kira pencapaian yg amat memuaskan sebab dapat melawan nafsu kemalasan tahap Everest untuk masak dessert..!! Hehe, ada 2 hari tu hubby dapat jempotan iftar.. Maka kisahnya si tukang masak melompat2 tergolek2 happy.. Tak yah pening berpeluh masak sensorang kat dapor.. Sebab anak2 lagi tak kisah.. Janji ada yogurt, oat & few benda yg depa suka dalam fridge tu.. Stock up je la sikit2 fav food diorang..


Syaitan dah kena rantai gari... Tapi kenapa lah cenggini jadik nya...!!! Asyik nak melentok je..
*
Yeyy, esok Jumaat..!! Happy Weekend..!!
Rasa macam ke KL lagi malam nanti.. Ada jemputan Iftar di KL...!! Woaahh, 4 weekend berturut2 ke KL...  Kalo jadik la..
*
Kisah lepas 7pm tadi.. Hubby sms kata jadi pergi KL.. Huwa hahaaaa.. Takde masak lagi.. Sbb ingat beli atau iftar mana2 kedai tengah jalan.. So gegas ke dapur buat nasi goreng.. Alhamdulillah ada belen2 nasi putih masa sahur.. Amik buah2 epal yang kecut buat jus.. Ada yogurt & Aunty Anne's Pretzel yang berusia 3 hari lepas kasi reheat buat dessert.. Ada Baklava jugak kan.. So settle Iftar kecih hari ni.. Ngam2 siap hidang, Bilal pon Azan.. 

21 comments:

LYAfrina said...

salam ramadhan...

lya pon lbh suka memasak kat rmh..walaupon letih & berkejar skit.. kaloke bazar ramadhan just beli kuih muih je..

en_me said...

untungla makk datang key Ell masa weekend takde jemm.. ehhheee

penDragon said...

I pun asyik melentok & melepek kt katil jeee....eeeee....kenapa jadi mcm ni??? naik harga lagi la tu kt pasar ramadhan...tiap kali bulan puasa harga mesti naik...

Azian Elias said...

so far belum lagi ke Pasar Ramadan or jemputan iftar.. kat rumah je. kesian gak kat chef.. i makan jeee..

Nieda said...

Tukang masak kat sini pun dok fikir nak masak apa pula esok ni

~Beb~ said...

zalim gile header die..
ni siang2 xle masuk sni nih. ;p

~Beb~ said...

zalim gile header die..
ni siang2 xle masuk sni nih. ;p

MOH KEMBARA said...

Assalamualaikum Yong Mulan,
elok jer Mulan masak, lebih enak, jimat dan healthy dr gi PARAM yg mesti mahal, tak pasti bersih dan sengol-sengolan!

Marya Yusof said...

As salam mulan,

Masa Marya baca2 entry u nikan Iman dok sebelah, tgk gambar kartun pompuan masak tu terus ckp... eh, ummilah...hehee...lepas tu scroll down tgk pulak gambar bb sleeping, eh Imanlah! hahaha :D nak jugak perasan sungguh! Selamat berpuasa! Tak sedar esok jumaat rupanye... kejap je dah nak seminggu kami posa.hiks ;))

kasihredha said...

3 tak aci
pertama : berbuka awal
kedua : jumaat dah coti..awalnya
ketiga : baklava x kasi sikit sini
hihi

Kakzakie said...

Kalau dah jenis tangan rajin memang tak boleh tak masak mulan. Kakak jenis malas peluanglah bila ramadhan memang 99% makanan hasil rembat dari bazar je... (1% tu air minum masak sendiri hihi....)

GreenJade said...

kadang yg simple mimple tu ler best utk dinikmati sis..

ye lahh nape asyik nk lentok je kan...saye pon sama...sakit sudah tulang-temulang ni asik terbaring ketiduran ni..aihh

wahhh ke kl lg sis..hepi wiken yeah * hugss*

~ yus ~ said...

akak! gambar header akak tu boleh buat air liur meleleh tau!...huhu.

Wah! Seronoklah dia, hujung minggu je cuti masak...hehe

Rai said...

senang hati nak masak kalau yang makannya tu tak cerewet kan kak.. kat rumah saya ni tekak tukang masak pertama tengah cerewet..nasi tak lalu..mi jalan la sikit2.. itu taknak.. ini tak boleh bau..jenuh fikir nak masak apa yang bantu naikkan selera..hehehe..

wahida said...

amboi ke KL saja ye kak...teringin nak jumpa akak...

m.u.l.a.n said...

lya: dulu2 ada jgk pergi tp bila tak sedap sgt jd membazir pulak.. sbb tgk semua mcm sedap hehehee.. kuih pon kena try buat sendiri ni..
*
enme: ada jemputan iftar kena lah pi... rezeki...!! heheee..
*
pendragon : kawan I kata mahal jgk & tak sedap mana.. tu yg malas nak pi..
*
kak yan: param bukak lambat.. budak takmo ikut jadi susah nak pi pilih kuih.. masak je la sempoi2..
*
nieda: bukak buku resipi.. hehehe..
*
beb: heheheee.. selamat menjamu mata...
*
mohkembara: mmg banyak sebab tak pi pasar Ramadhan tu.. sesak pon ya..
*
marya: hehehe, dapat bayangkan camna iman cakap.. kejap je masa kan., dah Jumaat ni..
*
kak kasih: mai la balik weekend & bukak kat sini... hehehee..
*
kakzakie: kalau keje mmg tak dapat elak kan sbb mmg tak cukup masa.. buat air pon dapat pahala byk kan..
*
green jade: kekdahnya malas maka menu simple yg jadi hahaaa... tu la ni asyik nk lentok je.. org ajak bukan pose maka rajin la ke KL... hahaa..
*
yus: sesaja kasi semua melelehs... hahaaaa... yezzaaa.. ke kl lagi..
*
rai: menu pon kena gilir2 ikut feveret masing2 tp takat ni tekak agak2 sama kira mantap lah.. hahaaa.. utk yg malas ini...
*
wahida: nak jumpa wahida jgk.. insyA satu hari kita akan jumpa...!!!!

KakNi (CikNi Ahnie) said...

Mulan, tahan pulak selalu travel jauh ni. Kalau sy blk ipoh yg sebln sekali tu, yg travel time 2 jam setengah tu pun dah x tahan sgt dah, rasa dah x boleh duduk lg dlm keta.

Mr.Clive said...

whoooohooo...new look untuk blog kak mulan! niceeee! heee~

Arham Md Ali said...

Kalau rumah saya, time Ramadhan ni la masa untuk mama saya berehat dari memasak, kami asyik beli kat luar je.

m.u.l.a.n said...

cikni: alhamdulillah agak biasa... takut jgk budak2 ni tak tahan sbb puasa..
*
mr clive: selamat menjamu mata... yummeh..
*
arham: tak sure kualiti makanan kat luar.. hehhee, saja nak melawan malas utk masak.. also budak2 ni takmau pergi.. nanti salah beli, takut tak makan..

Cikgu Ma said...

memang terliur tengok semua makanan ni...tp paling sedap air la...hehehe...mau 2 gelas telan baru makan benda lain