Sunday, June 10, 2012

MELBOURNE/VICTORIA ~ DAY 3

Sambungan driving trip Melbourne/Victoria July 2007 dolu... Bila boring2 ni, suka sangat tengok foto2 lama.. 


Check out dari hotel/lodge @ Peterborough, kami teruskan perjalanan.. Yezzzaaa, nak masuk area THE GRAMPIANS ni, located in Victoria, 225km west of Melbourne.. Listed on the Australian National Heritage on 15 Dec 2006 for its outstanding natural beauty and being one of the richest indigenous rock art sites in south-eastern Australia.. 
INFO : WIKIPEDIA


Maap.. Den takdo kojo.. Amik foto kat signboard..!!! 


Next destination sebab nak tengok......


Beautiful lookout ni...!!! 


Nak pi jengok Mount Abrupt ni tak cukup masa lah.. Kita tengok dari jauh je lah ya...


Bebudak ni pantang nampak playground... Layan je sampai depa puas...


Omaknya tunggu seberang jalan.. Sebab takut kena saman polis wal-sebab malas nak ke sebarang utk parking kereta...


Lepas tu kami mai sini... Nature..!!! Nature...!!!


Cantik kan formation kayu2 & batu2 tu...


Ada lake jugak kat situ... Best nya kalo dapat bermalam kat sini.. Tapi masa tadak lah..


Ada bukit bukau, hutan simpanan, tasik dll... I like..!!! 


Next off to MACKENZIE FALLS...


Gerraaammmm je nak berendam tapi sejoks lol...!!!


Next... REEDS LOOKOUT... Subhanallah sangat cantik...!!!


As always, kalo ada tempat menarik mata & hati, pasti kena stop amik foto...


Here oso maaaa...


Off to BALLARAT... 1 night stay here...

FOTO : GOOGLE
Malam tu kami ke SOVEREIGN HILL... Open air museum in Golden Point, a suburb of Ballarat.. Sovereign Hill depicts Ballarat's first ten years after the discovery of gold here in 1851.. Officially opened on 29 Nov 1970 and has become a nationally acclaimed tourist attraction..
INFO : WIKIPEDIA


Day 4 - Peterborough - Mount Rouse - Brambuk - Mac Kenzie Falls - Ballarat = 380km.. 
Alhamdulillah perjalanan kami dipermudahkan...

12 comments:

kakcik said...

Memang sangat cantik pemandangannya. Subhanallah. :)

penDragon said...

best...lagi puas bila travel sendiri dr ikut travel agent kan..., boleh stop kt mana2 kita suka, kalau nk berlama2 kt satu2 tempat pun xpe...

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Mulan,
Akak ingat masa remaja dulu ada penpal tinggal kat Ballarat!
dulu2 main surat-menyurat, sosnok dpt surat dlm envelop dan ada setem! Sekarang pakai email jer!
Respect dgn authority Ozzis ni, deme jaga alam semulajadi deme dgn baik!

CS said...

Mulan
Melbourne membawa nostalgia zaman kenit2 dulu *tapi bukannya kita dah pergi*. Got story a bit laaa...

kasihredha said...

cantiknya..suka :)

faiz fakhirin said...

mcm best jer melbourne...bila la nk g nih...

Acik Erna said...

assalm mulan..memang sabgat cantik
kalau bergambar disingboard tu bukan tak do kojo..
anak2 acik pun suka buat macam tu..bukti katanya..walau pun berjalana di tempat kita ni je

m.u.l.a.n said...

kakcik: memang cantik ciptaan Allah..
*
pendragon: betol.. takde la terkejar2 ikut itinerary pakej tu nanti.. ada anak kecik susah sikit ikut pakej..
*
mohkembara: haaa, mana pi penpal tu? camna la orang kit anak ikut deme tu kan.. bersih je..
*
cs: pssss, what2 the story? tell laa..
*
kak kasih: i oso like like..
*
faiz: memang best tau.. insyA nnti faiz sampai sana..
*
acik: heheh, saya minah signboard.. memang cantik kat sana kakcik.. subhanallah..

Mr.Clive said...

u shud write a book akak!mesti best !heheh

m.u.l.a.n said...

mr clive: takyah buku la... i tulis kat sini je.. citer sempoi je ni...

Irfa said...

jeles sbb mulan boleh tulis balik kisah lama..saya teringin nak abadikan kisah jalan-jalan kami sbg kenang-kenangan

tapi x rajin nak mengarang.huhu

sayang kan?

m.u.l.a.n said...

irfa: tulis je ikut sedap tangan.. blog ni utk saya layan kenangan lama & kenangan yg akan datang.. tu yg masuk je segala caca marba kisahnya.. tulis la, nak kongsi jgk..