Saturday, May 26, 2012

NASIB KAU LAH LABU...!!!

Minggu ni hubby on duty kat loji tempat keje.. Maka kisahnya takleh keluar dari mukim.. Kena ada dekat2 je.. Takpe gitu sebab lama tak lepak rumah during weekend.. Lama jugak tak masak nasi & lauk2 kat rumah.. Sebab dinner tak makan nasi.. Makan Mee, Pasta dll je konon nak diet tapi makan selambak jugak.. Huwa hahaaa...


Akibat excited nak makan Telur Masin lunch semalam (Jumaat)... Sambil tu keluar masuk dapur ke bilik macam2 nak buat.. Haaa, amik ko hangus kering air satu periok rebus telur masin.. Mulut potpet satu rumah bau busuk.. Ingatkan manhole kat luar tu overflow lagi.. Rupanya hangus Telur Masin itu..!!! Nasib ko lah periok German yang reject hangkut dari Vietnam dolu..... 


Pagi tadi 8am, hantar bebudak ke kelas Taekwando @ Kemaman.. Balik tu ajak hubby lunch @ AL-SAFINA.. Nampak laut gitu, owner memang dari Middle East.. 


Penyambut tetamu..!!


Cantik sungguh Teko tu.. Aiisshh, ada ke taruk kat luar buat deco..?? Rasa nak amik je..


Suasana dalam Al-Safina..


Kami pilih duduk bersila atas kusyen2 Arab ni... Tapi kan, aircond tak power.. Kus semangat sabor je laaahh... Jugak macam2 aksi sabar menanti menu yang di-order...


CHICKEN RICE MANDY... Mine & Marsha's.. Besor sungguh ayam tu.. Sedap..!!!


LAMB KABSAH... Jugak sedap... As always, lamb ni boss yang punya.. Mabeles jugak ada kedai Arab kat area ni walopon bukan betol2 di bandar Kerteh..


On the way balik rumah, kami lalu kat alur sungai ni yang cantum dengan laut... Cantik..!!! Weather hari ni sangat terik & terang.. Alhamdulillah... Al-Safina ni bukan tepi main road but dekat PANTAI KIJAL.. Balik rumah terus kerjakan kain kotor dll... Lepas tu tergolek lah penat..


Nak masak dinner penat & malas tapi nak keluar lagi malas..!! Maka nya masak Kari Ikan & Tosai Caca Marba je lah.. Also buat Strawberry Lassi.. Nak abiskan frozen strawberry dalam freezer tu.. Kalo buah2 yang dah lemau2 memau tak habis makan tu kan, jangan buang.. Masuk je freezer kasi beku.. Pastu amik susu & perah limau nipis, campur gula & blend dengan buah2 beku tu.. Buah2 tu pon adat2 lah kalo nak buat lassi.. Macam buah nenas, mangga, strawberry, pisang baru lah sedap.. Hehehee.. Buah lain tak tau hasilnya.. 

19 comments:

whitecappuccino said...

duk buat apa tu sampai telur masin hangus dengan periuk tu??

zany said...

seb baik telur tu ada kulit kalau tidak putih gebu tu hilang. cian jadi telur bakar, hehehe

kasihredha said...

suka mango lassi :)
boleh singgah ni kalau balik Ganu...dekat Kijal ye resto ni.

psssttt...apa kesudahan telur masin tu?

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Mulan,
ari tu akak melompat Jump dgr lagu Van Halen samapi hangit kuah sup, Yong pulak buat apa?
Nasi Arab ni nmpk sedap tapi deme takde kari kah?

-gedek! said...

tu nasik ke cendol? Panjang semacam je...?

Irfa said...

hai mulan..msuk blog ni xde gmbr makan x sah.blum bekfes lg ni nmpk nasi arab.huhu

Irfa said...

hai mulan..msuk blog ni xde gmbr makan x sah.blum bekfes lg ni nmpk nasi arab.huhu

m.u.l.a.n said...

whitecappucinno: hehehee... sidai kain, kemas bilik dll... terajin tak bertempat..
*
zany: telur masin bakar lah jadi tu.. hehehe..
*
kak kasih: mango lassi pon sedap.. nnti singgah al-safina tu calling2 lah.. hehee.. telur masin tu masih boleh dimakan walopon kekeringan.. hehe..
*
mohkembara: menu nasi arab dr timur tengah ni byk nya mmg takde kari kan.. tapi ada sambal gitu.. hehehe, telur masin hangus takde dengor lagu pon cuma bebel2 sbb rumah mcm kapal pecah.. hahaha...
*
gedek: beras panjaaaanngg...
*
irfa: semestinya makanan sbb saya kuat makan.. hahaaa...

faiz fakhirin said...

hehehe..bila org laki masak, camtu la jadinya..hebatkan..hahahaha

Acik Erna said...

acik memang suka kalau buah2 yang dah dofrozenkan tu diblend buat minuman macam tu..lagi2 kalau buah mangga..sedap sangat.nama kedai tu..tukar satu huruf je dah jadi nama acik he he

LYAfrina said...

ooo nilah dia restoran al-safina tu... sbb ofismate y duk kijal pon ada gtau psl restoran ni.. owner dia pak arab kan?? nk gk try nnti

shahlin said...

wah international seh. 1 mesia n 1 dunia campur sekali. nasik arab n tosai india.

penDragon said...

hehe...I pun ada jugak pernah jadi mcm you tu...rebus telur pastu sambil buat benda lain...tgk2 air dh kering...nasib x meletup periuk! wah...ada restoran arab lah pulak kt kijal!

Azian Elias said...

sedapnya...akak ni dah asik makan nasi arab almost 3 weeks dah ni.

Cinta Misteri said...

Makan kt luar jep best...hehe, seb baik air kering telur asin tk menetas. Klau tk kuar anak itik bw penyakit drh tinggi.
*gurau jep...

m.u.l.a.n said...

faiz: tak pelik kalo org laki masak, ni org pompuan lah.. haha..
*
acik: ha aahh... dekat sama nama acik.. suka blend buah frozen je sbb tak suka sgt taruk ais byk2.. sakit gigi.. hehe..
*
lyafrina: try la nanti.. blh tahan jgk sedap nya..
*
shahlin: hehee... acara malasan lah ni..
*
pendragon: baru 2-3 bulan kedai arab tu rasanya.. lama jgk periok tak hangus ni.. hahahaa..
*
kak yan: sini ada satu kedai arab tu je.. boleh la utk lepaskan rindu.. heehee..
*
cinta misteri: ya betol.. nasib tak menetas telur tu.. hehehe... tqs singgah sini..

Rai said...

kak tu ayam ke turkey..besar lah.. haha..

Ayuni said...

cantiknye tempat! sis, nk mintak tlg boleh x? boleh x tlg komen dlm http://ladygreen3011-ayuni.blogspot.com/2012/05/jawi-malaysia-heritage-treasure.html tentang kepupusan jawi, hanya untuk pembelajaran, terima kasih sgt2....

m.u.l.a.n said...

rai: ayam tu tapi besor kan... hehe, sbb mulut yg nak makan tu pon besor...
*
ayuni: will do insyA..