Monday, May 28, 2012

LAYAN HATI YANG LARA...

Bila barang yang amat disayangi, jugak yang banyak kenangannya mula menampakkan saat2 gering & nazak, hati ini akan sedih gusar seribu rasa... Namun begitu, semua tu bukan lah kehendak kita... Walopon betapa sayang & betapa kita menjaganya sebaik mungkin...


Tahap kemalasan masih tinggi.. Ngeh ngeh... Buat Baked Dory je lah untuk dinner semalam... Campak je sayur2 ie Broccoli, Tomato & Capsicum dalam baking dish tu.. Taruk fillet2 ikan 5 keping tu.. Then sprinkle ikan2 tu dengan Olive Oil, Oregano, Lada Hitam & Garam... Lastnya tabur Moza Cheese sebanyak ikut suka hati... Bakar je lah sampai masak ikan tu & cheese ada kaler cekelat atas tu.. Tengok tu, cheese pon tak habis melt tapi angkat jugak sebab dah kevulurs.. Hehehee... Tapi rasanya oven ni dah tak power macam dulu..


Tadaaaa.... Tak sah kalo takde Bebiji Jeton Jeruks (Pitted Olives)... Also dengan sos cili ala2 PERI NANDOS tu.. Ada kawan kasi dari Labuan.. Sebiji sama rasanya...!!


Si Jantung Hati yang dah agak gering.. Sebenarnya masa majlis birthday Zharif baru2 ni, baru terperasan yang semua kek, muffins & brownies yang dibakar tu naik, tapi lepas tu turun semula macam bentat.. Kalo kek & brownies tu mungkin lah tapi kalo muffin pon naik & then turun, rasanya sebab oven kot.. Oven ni arwah bapak belikan pada tahun 1988.. So agak2 dah 24 tahun bersama kami.. Sedih sangat2 sebab arwah bapak beria2 belikan sebab tengok anaknya gatal suka membakar masa tu.. Miss him so much.... Terkadang lately memang terkebil2 tengok oven CIK LEMONGRASS kat Perth tu..!! Gerraammm...


Timer Tomato ni pon dah boleh say good bye sebab tetiba dah takleh guna... Rupanya patah kat skru dalam tu.. Bila investigate tanya sape ter-jatuhkan, semua kata TAK... Aiisshhhh, bior lah tomato ni dok kat dapur tu dulu... Bila dah bosan dengannya baru kita pikir apa nak buat dengannya...

23 comments:

somuffins said...

assalam Mulan ...
Kita senasib nampaknya. My oven pun dah menampakkan unsur2 pegi tak moh kembali..

Apa kata kita mula window shopping for an oven dari sekarang sebelum bermula bulan puasa??

Rai said...

ala kak..campak campak pun nampak tempting..terpercik2 air liur kat kibod ni ah..

oven saya ok lagi..tapi terguda tengok oven sharp helsio tu..adesshh

lemongrass said...

Jom lah Mulan and Cik Som ikut jejak langkah I beli oben baru.
Pastu kan, rasa girang di hati ebery time guna oben baru :-D, heeeee....

Acik Erna said...

Mulan tak pe..oven tu simpan buat kenangan..beli oven lain untuk buat kek,muffin bagai tu..

Kakzakie said...

Kalau tengok luaran masih cantik. Memang sayang apa lagi ada sentimental valuenya... buat panggang-memanggang boleh lagi kot cuma ambil masa lebih...

Timer tomato pun boleh jadikan hiasan je masuk bakul dgn buah-buah kaca yg lain...

Daddy Ziyyad said...

masak western ni paling sempoi, bersih dapur. Tu pasal saya suka wife saya masa western aja, especially for dinner..

kucingorengemok said...

hoh... perkara hampir sama berlaku kalau carik tupperware hilang- awak ada bawak gi ofis? ada kat rumah awak tak? semuaaaa tak ngaku

tengok² molek terletak kat tepi sink hamba allah tu, keh keh

penDragon said...

dh tiba masa dia dh kot....sayang kan brg yg lama duduk dgn kita tetiba dh x dpt nk berkhidmat dgn baik lagi....

kasihredha said...

ingat barang apa le tadi...oven rupanya...kalau nak beli baru kena minta nasihat dari LG.
Kenangan oven ni...tak boleh buang sebab pemberian ayahanda.

m.u.l.a.n said...

somuffins: tu lah dia.. sbb tak lama lagi nak posa & raya... moh kita cari oven baru..!!
*
rai: bagai2 jenis oven kat kedai tu kan.. geram je tengok.. hehee, kalo dah lapar tu menu campak2 pon dah tak kisah..
*
lg: yaaaa cik lg... i kena pi kuantan or kl utk cari oven baru.. sini tarak yg cun lah.. hehe..
*
acik: takkan saya buang oven tu walopon dah takleh guna.. sayang sangat2..
*
kakzakie: betol tu.. kalo setakat bakar & panggang2, insyA masih boleh kot...
*
daddy ziyyad: yeesss..!!! sbb malam2 dah malas nak bersihkan dapor.. penat sey.. hehehe..
*
kog: hehehe, kalo mencari barang, mmg riuh sekampung dalam rumah ni.. semua tak nak ngaku..
*
pendragon: bila pikir mmg dah lama sgt oven tu, tapi sayang sangat sbb arwah bapak yg belikan..
*
kak kasih: rasanya oven mcm LG tu takde kat sini kot.. frust.. hehe.. oven tu akan disimpan selagi boleh...

Azian Elias said...

Mulan nak kena ganti lah tu. Lagipun kan dah nak puasa n raya ni.. heee..

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Mulan,
Oven tu dah overworked tu, manusia pun kena pencen Yong!
Hah olives! Kat peti ais akak banyak, tak sapa makan.

GreenJade said...

oven tu dh protes sakit perut psl overworked..minta ganti baru le tu..hehehe

tp brg hadiah dr tsayang mmg sgt syg nk let go kan sis..

LYAfrina said...

sedapnyer tgk tu.. ape kenede eyh? huhu..ulunyer lya ni...

nmpaknyer kna beli oven baru la..timer tomato tu..klo xleh dgunakan..blh djadikan hiasan kt dpur

zarin said...

i pun dok terbayang jek oven mcm kak LG tu..eh i sker dok ngintai oven tiap kali ke GE mall..geram sungguh nengok!

p/s kwn i tu dh call ke?
u..i dh susah nk ke kertih lg coz hb dh tk kejer sana dh.. kalau balik kg setakat kemaman je lah

dwaty said...

Raya dah dekat... Kena ganti barula jwbnya...

zino said...

terliur tengok hehe

Mr.Clive said...

akak!at first,ingatkan tempoyakkk tadi...hehehe...mula terbayangkan tempoyakk...hehehe

Nieza said...

menu yg simple tapi menyelerakan ni... i loike!!...sedapnya:)

m.u.l.a.n said...

kak yan: betol tu dah nak puasa & raya.. tapi sayang sangat2 dgn oven tu...
*
mohkembara: hehee 24 tahun dah tu.. mmg overworked kot.. ada olives? nka sikit.. hehe..
*
greenjade: bukan membakar tiap hari pon.. tapi maybe sbb dah lama sgt kot.. mmg sangat sayang dgn oven tu..
*
lyafrina: kalo tengok mmg la tak kenal.. hehehe, tapi kalo baca abis, ikan je tu....
*
zarin: yupp... months ago pon i tengok kat GE... gerrraammm je.. takde lg dia call.. takpe nothin hurry...
*
dwaty: betoooolll.. risau jgk ni.. tqs singgah...
*
zino: buat la.. sonang jo..
*
mr clive: kalo tak baca mmg ingat macam2... macam tempoyak pon ya..
*
nieza: menu malaaasssss...

DrSinga said...

hantu jatuhkan tomato tu!!
aiyokkkkk!!

m.u.l.a.n said...

drsinga: tak baik tau cakap hantu2 tau... ngengeeee... seram la gitu...

Irfa said...

awak mmg berbakat memasak.tgk je mesti telan air liur.huhu