Tuesday, April 3, 2012

GATAL-GATAL & MAHU DIMANJA-MANJA...???

Tiap hari, tiap petang mesti otak ligat pikir apa nak prepare for dinner.. Almaklum lah yang tak bekerja ni, mana boleh kasi alasan penat nak masak @ nak beli kat pasar malam etc.. Actually gatal jugak macam2 nak buat konon2 nya tapi selalunya bahan susah nak cari kat bandar kecik ni.. Hahhaaa... Excuses-excuses... Ngeh ngeh...


Ni dinner on Sunday.. Habiskan Japanese Rice yang sikit lagi tu, leftover dari party last week.. Hehehe... Bikin KIMBAP (aka MAKI SUSHI).. Lama tak gulung2 ni.. Kids happy sebab tak kena buat sendiri...


Kalau buat KIMBAP, mesti ada GOCHUJANG SOUP + ENOKI MUSHROOM + EGG TOFU.. Baru-lah complete..!!

FOTO : THEVEGGIEGAL.COM 
(my camera takde bateri & my baked spaghetti tak cantik macam ni, hehe)
Patutnya semalam hubby pi KL ada meeting.. Yey yey lah kononnya sebab tak yah masak.. Nak recycle leftover  dalam fridge je.. Eh eh, petang semalam baru dia inform kata tak jadi la pulak pi KL.. But dah tak sempat nak prepare menu lain.. Told him that & dia kata OK je as always (I'm blessed with a wonderful husband.. Makan tak cerewet).. Maka-nya leftover Spaghetti Bolognese last week tu, bikin BAKED SPAGHETTI je la.. Instead of BAKED MACARONI atau pasta yang lain... 
LAYER 1 : Spaghetti
LAYER 2 : Bolognese Sauce (RECIPE - CLICK HERE)
LAYER 3 : Bechamel Sauce (RECIPE - CLICK HERE)
LAYER 4 : Lots of Cheese (I guna Mozzarella)
Bakar je la.. Jangan sampai hangus cheese tu tau.. Ada brown2 sikit takpe..

FOTO : GOOGLE
Ohhhooo... Akhirnya terbalas jua.. Tak dapat massage, dapat SCRUB pon sama best nya @ one the SPA Boutique here.. Buang segala gatal2 kat badan tu.. Huwa hahaa.. Sangat best tau..!! Asalnya nak panggil Kak Z datang rumah & urut2.. Tapi schedule penuh lah pulak akak tu.. So the very femes one.. Asyik fully booked je.. Dia cuma ada about 1 hour je.. Tak mau la, tak best kejap sangat, mesti 2++ hours baru best..!! Hhhmm, geram jugak ni sebab terasa badan mau dimanja2 setelah berbulan2 tak merasa.. 

18 comments:

Sizuka said...

mulan!! kita ni kan, makan menu lebih kurang sama. tadi i makan gimbap, and tofu soup kat pak kopitiam :D

Ros said...

Assalamualaikum Mulan,

Kak Ros memang suka makan Kimbab atau sushi ni tapi kak Ros tak pandai nak buatnya....Sup ni pulak kak Ros tak pernah makan lagi...nampak sedap sangat nih...

penDragon said...

Ohooo.......you balik Korea ya hari ni....I pun x pernah mkn jugak kimbap, kimchi & seumpamanya. I pulak kalau bab2 massage ni selalu nk mengelat, I x tahan diurut...masa bersalin je ada urut2 pastu x pernah urut dh....

LYAfrina said...

wah..buat sendiri yer??? mcm mana nak buat tu..leh share x cara nkbuat kimpap..

kakcik said...

Kakcik masih belum 'pandai' makan makanan Jepun... :)

penDragon said...

Mulan.....!!!! Help help help, pls.....I nk mintak resepi risoles tu, Sophie ada tea party kt sekolah this Thursday. So, I rasa nk try buat risoles

faiz fakhirin said...

wohohoho..sedapnya mulan...mulan buat sendiri ker semua tu?

faiz fakhirin said...

wohohoho..sedapnya mulan...mulan buat sendiri ker semua tu?

Acik Erna said...

cantik sushi mulan buat acik dah cuba buat sekali..lansung tak de rupa.malas dah nak cuba..

lemongrass said...

Memang betul kan, kita suri rumah ni kalau tak masak and tak kemas rumah, mesti ada orang 'mengata', hehehe...
But, Kimbap and its accompaniment tu kira meal yang sudah sgt best lah!

aNIe said...

Assalamualaikum Mulan...huhuhu... sekarang ni tak boleh nak nak makan macam2 tu... tgh berpantang... nanti dah okay boleh lah makan sikit2...

zino said...

best nya....

kasihredha said...

sushi itu...i likeeee
syokkkknya...gi spa..
i like...like..like
opsss lupa ni bukan fb..hihi

Nieza said...

sedapx2 menu semua ni...lama tak mkn sushi.best tu dapat manjakan diri dgn spa.

-gedek! said...

party?

wey! tak ajak pon?

saya party animal tahu!

m.u.l.a.n said...

sizuka: ya ke? waahh, kita serupa..!!! menu ni kena ada selang seminggu.. ok jgk sbb senang utk yg malas mcm i ni.. haha..

*

kak ros: pes tu kena beli kat kedai korea.. byk kat kl.. dia masam2 pedas & manis.. memang sedap sup tu sbb pes tu sedap.. hehe.. nka buat sushi pon senang, beli beras & seaweed tu je..

*

pendragon: kimbap tu mcm sushi je kan.. i thot u pernah buat dulu kot.. urut2 ni dulu i pon geli2 tapi now dah ok, hehe..

*

lyafrina: dah post kat comment.. nanti buat tau.. hehe..

*

kakcik: macam nasi putih je, tapi melekit mcm beras pulut.. try la..

*

faiz: ha aahh, buat sendiri la.. sini mana ada restoran jepun.. banyak benda kena bikin sendiri kat sini..

*

acik erna: suami saya yg ajar.. sbb dia yg suka.. hehe.. mula2 tu berderai jgk..

*

lemongrass: betol tu.. bab masak2 ni memang kita kena bertungkus lumus lah.. haha... kimbap & sup ni kena selalu buat.. my kids nak selalu..

*

kak anie: saya ni yg susah sgt nak pantang.. pakat taram je semua..

*

zino: best lagi kt kl sbb boleh beli bila nak.. sini bk benda kena buat..

*

kak kasih: i oso like u.. like2 semua...

*

nieza: paksa diri utk manjakan badan.. hehehe, buang segala kerak2 ni.

*

gedek: party in utk ibu2 & kanak2 ribena je la.. apak ribena tak dijemput..

Papa Mifz said...

tak pernah lagi mkn nasi jepun tuh...

m.u.l.a.n said...

papamifz: try la.. sedap tau..