Monday, April 30, 2012

BERAKHIRNYA XPDC KE BALI.....

Hehehee.. Maap ya semua.. Jawapan teka teki aritu semua salah.. Jawafan ke 2 tak diterima oleh juri2 sedoniya.. Heheh.. Tapi takpe, juri2 akan discuss kalo2 ada hadiah saguhati dah sagujiwa untuk diberi..
(Ni entri kena type semula hasil dengki khianat aiped yang lupuskan semua entri asal hanya dengan tersilap satu touch.. Kureng asam aiped)
TULAMBEN WRECK DIVER RESORT, KUBU, BALI
Di sinilah kami 20-24 April.. 4 malam 4 hari (sebab sampai tgh malam).. Best sini sebab ada 6 rooms je.. Banyak pokok2 & redup.. Ada lagi 6 rooms seberang jalan, seaview.. Takmo lah sebab dapat sunrise.. Paneh ooii tepi laut.. Kita hari2 pon tengok laut kat Tganu tu kan.. Atas tu penthouse, cafe kat sebelah tu yang belakang payung tu.. Serious tau, rasa macam resort sendiri je.. Tak ramai orang & sunyi sepi.. Ada jugak diver asing yang lain tapi siang hari semua keluar diving macam pi keje pulak..


Tu yang nyala lampu tu bilik kami.. 10 langkah je dari pool..Best kan.. Di sini jugak bermulanya "PROJEK MELEMAK-KAN BADAN MULAN SEDUNIA"..
Hahaa, apa ke tidaknya.. Boss pi diving tiap hari lepas subuh.. 4x sehari.. Macam pi keje.. Maka-nya makan, tidor, tengok dvd, sirf internet dalam bilik je la.. Tu pon semua ikut giliran berebut dgn anak2.. 
 Bersuka ria betol depa ni.. Buat macam resort/holiday home mak bapak dia je.. Dah tak de orang, conquer satu resort.. Service bagus.. Friendly & baik2 semuanya.. Nak jugak numpang sekaki tapi takut air tukor kaler la pulak.. Massage pon kena hold dulu..
 Ni bilik kami.. Ada 1 king + 1 single bed.. Ada TV, DVD player, ada fridge, Wifi mantap.. Coffee, tea dll tu mintak la sampai kembung.. Depa kasi macam2.. Kopi Bali kan sedap..!!
 Ni lah bandar Tulamben.. Hanya jalanraya semata2.. Mati kutu oii kalo lama2 kat sini.. 

 Kiri kanan sama je pemandangan kat sini.. Hehehe...
Wayan Restaurant.. Antara tempat makan kami.. Takde orang pon.. 
 Hehehe.. Bapak & anak naik lori nak pi scuba diving.. Nak snorkeling tapi malas lah..

Jalan-jalan cari makan.. Menapak tak jauh mana pon..

 Ni lah persisiran pantai di Tulamben.. Takde pasir pon.. Cuma batu2 hitam hasil muntahan lava Gunung Agung, gunung berapi yang tak aktif lagi katanya..
Close up batu2 volcano.. Fuuhhh, best ni kalo dapat hangkut untuk buat hot stone massage.. Tapi berat lol ya amat.. Kensel lah..!! 
Petang hari jalan2 kat tepi pantai ni je.. Amik angin laut lain..
Camna la orang sini duduk sini.. Sunyi sepi sungguh.. Tapi best lah untuk release tension.. 
 
 Menu tak lari mana pon.. Semua Tuna je.. Ni Tuna Sweet Sour..
Ni Tuna Pepes.. Rempah ratus asli Bali... 
Tuna Sambal.. 
Tuna Pepes Bali versi kedai lain..  
Tuna Bali Style.. Kata waiter tu.. Hangguk kepala je la.. 
Tuna Teriyaki.. Nasib tak muntah hari2 makan Tuna.. 
 Arrived Kuta Airport jam 7mlm on 20 April tu.. Tunggu driver resort, depa lupa.. nasib banyak kereta sewa lain.. Kalo tak mau kena tunggu depa mai amik.. Kuta to Tulamben lebih kurang 100km = 2 1/2 jam... Sebab jalan kecik & putar2 naik bukit.. Pukul 10.30 mlm baru tiba resort.. Sebab cari makan dulu..
Bubbye Tulamben.. Amik haahh, tengok si Mulan dah debap duduk makan tidor je.. The day before check out panggil Mbak seberang jalan tu datang massage.. Kesian jugak, hari2 dia tanya takmo massage ke.. Boleh dia kata perot ni macam ada baby..!!! Mau je sekeh suruh dia balik je.. Hahahhaa... Sabor je la aku..!! Ini boss punya silap lah.. Heheh..
*
OK, sekian.. Roger out & in..
Me here reporting..
From Rumah Mertua @ Taiping..
Kepala pening pusing..
Hingus tak kering-kering..

28 comments:

penDragon said...

Ok Roger, windu you tahu x!! Lama sungguh x baca celoteh nyonya Mulan. 4 hari 4 mlm menu tuna ye..., tapi xpe masakan lain2. Best nampak resort tu, tenang sgt

zino said...

best nya...

Fabulous Me said...

HAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHA kuwang ajaq nye bibik urot. Ade ke gitu. Tapi sy lagi la sll je kne bahase ngan situkang urot. Sy slamber je jwb 'ade bik, mmg berisik. Tapi bukan bayi, LEMAK isinya'

Jap2! Nape sis ckp xnak swimming takot tuko ayaq? Xphm..

Hurmmm kwn sy ade sorang cenggini.. Laki gle dive. Die lom ade bby. So kne la sll ke bali n ddk resort sorang2 klu laki die p dive. Huhuhuhu. Arghhhh! Lately ni kami laki bini sebok nk blaja dive. Help!

MOH KEMBARA said...

Salam Yong Mulan,
ngape asyik ikan tuna jaa? Sebab banyak ikan tuna atau takde ikan lain atau ikan tuna murah atau....?

Meh antor nama penuh dan alamat rumah kat akak, nak pos stokin. hellibra2@hotmail.com

Fabulous Me said...

HAHAHAHAHHAHAHAHA adoh! Ape ke luruih benau sy smpi tak phm. Hahahhahahahahha temenung sy fkir. Ok now i know.

Kakzakie said...

Heee.... dah sampai Taiping Mulan... Seronok juga kakak melihat gambar-gambar yg di tepek. Nampak nyaman sungguh... anak-anak lagilah happening sebab tak ramai pengunjung tak perlu nak berebut...

shahlin said...

arggghhh suka suka suka. dok pikiaq plan plan plan nk amek lesen scuba, sekali jumpa blog si scuban famili ni. :) tengok lagi nemo tu. haruslah terus simpan budget shoppingku so bole menabung byk2 n cepat2 sikit utk pojek lesen scuba. 1500rm cukup tak kak?

Acik Erna said...

assalam mulan..nasib baik tak muntah tuna kan..hari2 tuna.

Nazayiena said...

Seronoknya pegi Bali,tp hari2 mkn tuna ke....

kasihredha said...

alamakkk ku teka salah...hihi

syoknya dpt berehat2 di Bali :)

pB said...

windu wor kat Mulan


besh besh
holiday sokmo demo



brapa seh kos semua nie ??

Azian Elias said...

oo pegi kampung akak ke...heee... lupa kejap my kampung tu.. syok kat kampung baru. kashmir...heee

maklang said...

lama tak nampak Mulan..ke Bali rupanya..rindu nak gi Bali gak..huhu..

m.u.l.a.n said...

pendragon: terharu ada yg rindu kt kita.. tq tq.. tuna pon sedap jgk sbb lain menu..

*

zino: alhamdulillah.. sampai kami ke sana..

*

fab me: sbb kesian mbak tu dok tanya tiap hari.. tu yg panggil jgk.. sedap kena urut kan.. hahahaaaa... mmg le luruih... takleh corner2.. boss suka diving kita ikut je... hehehe, best jgk cuti tak yah masak, kemas umah dll.. hehehe..

*

mohkembara: tak yakin dgn menu lain... maka amik tuna je lah... tak yah la pos, kita jumpa yek..

*

kakzakie: best tempat tu sbb tak cramp dgn org lain.. sunyi sepi je...

*

shahlin: tqs singgah sini... kalo dgn kids scuba @ maybank every Saturday tu, rasanya less than rm1500.. nnti I try post detail yek..

*

acik: heheheee.. dah balik Malaya baru rasa nk muntah tengok menu tuna tu.. hahahaaaa..

*

nazayiena: tqs singgah sini.. sbb tak yakin menu lain, kami makan tuna je.. alhamdulillah mmg seronok kt Bali tu..
*

kak kasih: tu la.. salah sudah.. hehehee.. mmg best dot rehat.. mcm la keje berat hari2..

*

pb: windu ke.. tq tq.. pasal kos tu boss je yg tahu.. hehe.. dia suruh ikut je..

*

kak yan: sbb tengok kak yan sokmonya pergi Bali, tu yg tak tahan tu..

*

maklang: heheh.. lesap kejap...

Mr.Clive said...

wahhh akak...jelesnyer...makanan sedap...tempat lawa...air biru....jeles...

Nieza said...

subhanallah...cantiknya tgk view kat sana terasa mcm diriku dah terbang ke sana pula.hehe tq sharing kak ada rezeki nanti nk juga ke Bali tu:)

Queenie said...

tengok makanan2 tu...ngences! tapi akak tak lalu tuna laa...tuna ngan ikan tongkol/ikan aye tu sama tak? Ikan tongkol akak makan hehehe

hajiMete said...

ammvoiii sonoknyer gi bali tuuu.. ehhheee

Mr.Clive said...

akak,lepas ni xpdc ke mana pulak? :)

m.u.l.a.n said...

mr clive: one day u sampai sana jugak nanti.. lepas ni xpdc to _____???? kena tanya boss.. hehhee...

*

nieza: insyA nieza akan ke sana nanti... bali ada keunikan dia.. negara kita ada keunikan tersendiri jugak kan..

*

kak queenie: terpaksa makan jugak.. dah takde ikan lain kat situ agaknya.. semua nya tuna.. hehe... saya makan je semua ikan.. mulut besor ni.. haha..

*

haji mete: yesss... mmg seronok... alhamdulillah..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

aduh seronoknya..
tak tersampai kot ke sini... sampai ikut dlm mimpi jelah.. itupun kalau bermimpilah.. hehehe..

Papa Mifz said...

papa mifz tak pernah sampai Bali lagi..huhu

cantek2 view kat sano yer...

Karukord Jagau's said...

Hari2 makan tuna...hohohoo sedap tuuuu

Ayu said...

Bila tgk gambar bilik hotel dgn kolam renang, terus rasa nk blk M'sia. Nk tdo hotel, nak mandi kolam! :D

Has said...

ohh bali.... salah tekaan ai hr tu :)
nak jugak try diving. tp lom ada keberanian ;)

m.u.l.a.n said...

kak madiha: insyA saya doa akak sampai bali nanti...

*

papamifz: mmg cantik.. sekarang dah murah tak mcm dulu..

*

karukord: tuna tu je yg kami yakin hehe..

*

ayu: mai la balik cuti nnti..

*

has: pi la bali.. best jgk.. nnti try discovery scuba.. utk try je.. kalo ok boleh teruskan..

faiz fakhirin said...

best tu jalan2 atas batu tu...mmg reflexology terbaik!!

GreenJade said...

baru bace warm up n3 nih pun dh rasa best..

hahaha sian akak..byk benor menu tuna nya..kalu saya mau muntah tuna kak..komfem setahun banned tuna masuk rumah hihihi..