Tuesday, August 9, 2011

DAY 1~BRUSSELS-PARIS-CHELLES

DAY 1 - 20 July 2011...
Our journey bermula di sini... KLIA...


Model tetap untuk trip ini..



KL-ABU DHABI-BRUSSELS via ETIHAD AIRWAYS.. 9pm..


Zooommmm... KL-ABU DHABI... 7-8 jam kot.. Keras tulang belakang, lama tak duduk lama2 gini..



Transit kat Abu Dhabi 3 jam.. Muka2 yang kena paksa bangun.. Tiket murah kena lah transit2.. Kalo tak nak transit, direct flight mahal gila lol...


Alhamdulillah arrived Brussels dengan selamat nya 20 JULY 2011, jam 8am.. Terus amik kete sewa kat airport.. Driver utama sedang memandu gitu.. Siap bawak bekal GPS dari Low Yatt Plaza.. A great help.. Alhamdulillah..


So journey DAY 1.. Brussels-Chelles/Paris = 330KM..


Our cute Opel Corsa.. Cukup la untuk 4 kepala pengembara ni.. Nasib nombor plet tak ASS...!! Huwa hahaa..



From Brussels Airport, terus ke MINI EUROPE.. Sebab hari masih pagi..



Mini Europe is a miniature park.. And has the reproductions of the most attractive monuments in the European Union.. Source WIKIPEDIA..



Rasa macam Gulliver's Travels la pulak..



Macam mainan je..



That's ATOMIUM.. Another famous monument in Brussels.. It has nine steel spheres connected so that the whole forms the shape of a unit cell of an iron crystal magnified 165 billion times.. Source WIKIPEDIA..



Gambor kelorga musafir..



Posing le kejap sementelaah ada orang nak tolong snap.. About 1pm kami selesai di sini..



From Brussels, Belgium drive pi Chelles, France, about 315km jauhnya.. About 2 1/2 jam kami drive.. Chelles (hotel kami) ni 20km from Paris. Dah check in, 4pm kami amik train pi Paris.. Kejap je, about 20 minit..


Nak naik train ni.. Double Decker train depa.. Ceh gayat ler..


Budak2 ni memang suka berdiri.. Bior pon banyak kerosi kosongs...



Maap.. Cuaca mendongs.. Tapi Alhamdulillah, sampai jugak Cik Senah ke Eiffel Tower..


The famous Seine River... Idok le ada masa panjang untuk naik cruise2 tu.. Dah pernah amik cruise kat Sydney etc dulu.. Lama bebenor.. Masa tak cukup..



Suka sebab banyak park dalam bandaraya... Penat, duduk... Penat, duduk... Tapi tak rasa penat pon sebab cuaca sejok..



Menapak dan menapak ke lokasi seterusnya...



THE ARC DE TRIOMPHE..
Ni dah jam 9.30pm.. Tapi sebab SUMMER, maka citer nya siang lebih lama.. Maghrib dekat pukul 10pm.. Tu yang kaki kami panjang berjalan.. Train pulak stop pukul 1am.. 


Dah penat, amik train balik Chelles.. Balik hotel..


Suka bebenor dapat Bunk Bed budak2 ni.. Selesai DAY 1...

37 comments:

Sizuka said...

Mulan,

patutla lama menghilang, rupanya jjcm di europe. selamat berpuasa to u and ur family :D

zino said...

best nya meronda.......selamat berpuasa...

MOH KEMBARA said...

Assalamualaikum Yong Mulan,
whirlwind tour ni...rasa penat ngekor!!! Puff, puff. puff...

gedek! said...

Yeah!

Suka travel log macam ni...

Lot's of gambar / text yg penting2 je...!

tak sabar tunggu next entry...

kucingorengemok said...

kak mulan, dari eiffel ke arc tu bukan ke jauh? berapa minit jalan kaki eh? (nak menuntut ilmu ni, hehe)

penDragon said...
This comment has been removed by the author.
penDragon said...

wah, seronok ni, update hari2 taw! psst...we all dpt rmh kt rantau laut, tapi mungkin x jadi kot masuk rantau...it's too late oledi....setahun lebih tunggu!

mummyseri said...

Kak mulan..bestnya ..kite ikot jugek ye..dr dpn pc ni jer :)

MULAN said...

sizuka: tqs... cilok2 masa hubby dapat cuti.. hehe..

MULAN said...

zino: alhamdulillah.. kami bersyukur..

MULAN said...

mohkembara: dah balik hotel baru rasa penat.. masa meronda takde rasa penat pon.. hehe..

MULAN said...

gedek: tq... tunggu ekk.. ada lebih 1000 fotos ni.. tak reti nak pilih yg mana..

MULAN said...

kgg: ada 2.4km eiffel ke the arc tu.. tapi itu ikut jalah raya rasanya, kami ni cilok2 ikut bangonan2 on the way tu..

tak perasan brp lama tapi tak sedar pon tiba2 dah sampai.. sbb tempat orang agaknya, semua di depan mata benda asing.. tak perasan bahawa nya jauh jugak kami menapak tu..

MULAN said...

pendragon: laaa... memang la depa ni.. rumah banyak tapi kata takde.. pelik betol.. takpe la.. nanti u all duduk lagi jauh tu.. nak update tapi tak tau nak pilih gambar2.. banyak sangat ni..

GreenJade said...

seronots nye kakak mulan jjcm kt europe..coaca yg mendong2 sejok2 sepoi2 mmg x terasa penat. tp bila mlm2 baru rase penat2 betis kan..hehe

pB said...

wow ....


woww.....


wowwwwwwwwwww

an15 said...

suka tgk 2 beradik tu. Etihad ok tak kak? Tgh survey nak g swiss ni, tp tatau lg nak transit mana.

DrSinga said...

ok..
best..best..
kaki jalan.. macam saya..
sambung cerita cepat..
next year saya nak gi

Acik Erna said...

melancung rupanya ye..patut laam menyepikan diri.seronok anak2 dapat jenjalan kan..

Joy said...

bestnye Cik MUlan dah sampai ke Eiffel Tower..kita tunggu Day 2 lak ;)

FaAtip said...

adoii, teman yang baca, teman yang rasa kaki ni dah cramp sebab banyak nooo berjalan. heheheheheee. Ater, udah2 le pakei ceromen mata besor tu yong oiiii....ekekekekee

MULAN said...

mummyseri: jom jom.. jom ikot jalan2.. hehe..

MULAN said...

greenjade: ha ah... bila malam baru rasa lotot longgaq... lengoh sana sini.. hehe...

MULAN said...

pb: memang wow wooowww.... indah nya ciptaan Ilahi di luar sana..

MULAN said...

an15: etihad ok.. airline mana2 pon semua ok kot.. harga je yang kena tengok ok ke tak.. hehe... kami tengok harga..

MULAN said...

dr singa: ohh kaki panjang jugak ka..? bagus bagus.. bila kaki panjang baru banyak boleh tengok.. dok dalam kete sangat tak best..

MULAN said...

acik erna: alhamdulillah sampai jugak kami ke sana.. memang seronok tengok ciptaan Ilahi di luar sana..

MULAN said...

joy: ramai gila tourist kat eiffel tower tu.. coz its summer maybe.. bas2 pelancong pon berpuluh2..

MULAN said...

fa: yong ooiii.... lutut teman dah longgar aritu... seluor pon dah longgar... tapi balik umah, ketat balik..

fatenton said...

seronoknye kakk jeles i tgk! tg amber besor sketlahh heheee

Anonymous said...

patutlah hari tu tanya pasal flight etihad.. ada udang sebalik me ghuper nya.. hahaha.. btw.. nice photos.. must have been a great experience kan..

ummi365

fahmie firas said...

Best Entry Ni
Salam kenal,
nice blog,
done following you,
Kalau free jemput singgah ke blog saya,
Bagi komen and nasihat ok.

http://fahmiefiras.blogspot.com/

hani@debumelukut said...

best dapat melawat negara orang...kuas pandangan tambah pengalaman..

MULAN said...

faten: ine day nnti faten sampai jugak nanti insyA.. tunggu amber besar..

MULAN said...

kak ummi365: alhamdulillah.. hehee.. memang ada udang sebalik batu..

MULAN said...

fahmie: tqs... nnti datang lagi ya..

MULAN said...

kak hani: memang best & kami bersyukur sangat sbb Allah permudahkan segalanya..