Wednesday, July 14, 2010

HIKAYAT MEMPELAM MANGGAWANGSA..


Kong kong kong.. habis satu kelorga nak kena batok ni.. Makan sakan pelam dulu, dah stop dulu, dah deliver banyak kat kenkawan & kaum kelorga.. Memang dah tak larat nak kait dah.. Galah yang hampir 20kaki pon tak terpegang, orat leher dah tegang ni.. So pepagi & pepetang hari, dok pakat kutip je la atas tanah tu.. Dok berebot pasal dengan beburung kat luar tu, kalau lambat mau dipatok & dimakan semuanya..

Yang terlalu masak dah tu, kupas & freeze je la.. Pastu blend je terus buat ICE BLENDED.. Yumm yumm, pastu terkong kong batok.. Simpan je la bila2 nak makan..

Mana yang agak2 hampir masak, masok dalam fridge.. Ada masa makan laa..

Yang ni batch yang keras lagi tapi dah masak la, jatuh dari pokok..

Adeeiiii, sayangnya dah dipatok dek burong.. Rezeki depa la ni..

Yang ni lagi haru.. Pandai burong ni patok tang yang dah masak, part yang tak masak tak dipatok nya..

Yang ni kerja dek musang tak berjanggot.. Tak reti2 nak habiskan isi pelam ni..?? Rogi ooii musang ooii..

Yang ni jatoh sebab dah masak sangat, tak sempat dikait.. Adooii, yang tinggi melangit tu sape la sudi nak tolong kait.. Kena panjat atap bumbong tu..

Pemandangan yang paling sakit kat belakang rumah ku ini..!! Habis.. habis beburong & memusang dok party & celebrate dengan mangga2 aku sepokok itu..!!

Yang ni pon tak kurang hebatnya, berkeliaran keliling rumah, sampai anak2 tak leh nak main kat luor rumah.. Apa2 pon, rezeki dari Allah tahun ni memang lah hebat. Syukur Alhamdulillah dapat rasa sikit2 sorang.. MARI LA KENKAWAN YANG DEKAT & JAUH, MAI LA TOLONG KAIT & KUTIP..

15 comments:

aNIe said...

Mulan...mangga tu dah hampir 3 biji akak bedal...ada lagik 2 bijik...rasa nyesal plak ambik sikit ari tu...sedappppp!!

Pi makan ubat Mulan...jgn biarkan melarat....

mummyseri said...

kak mulan..kalo dekat da terjahg tlg kait kan..kite tak maknla..rugikan..kat opis ni pon byk pokok mangga tp kenkawan je yg mkn..

byk num air kak n mkn obat yer....

en_me said...

x abes2 lagik mempelam ittewww.. uhuhu

fatenton said...

telan air liur jelah jawabnye i dari jauh ni.. kak mulan post sikit kat sini boleh? :D

Naz said...

A kilo to Norway, please!
Murah rezeki you sedekah kat binatang binatang tu, Mulan :)

"MULAN" said...

kak anie: alhamdulillah dapat cekup kak sya aritu.. call tulip x dapat, kak lina nk pi kajang.. lepas ni boleh terjah kak sya sbb opis dia kt sinun je.. rasa la sikit2 sorang..
***
seri: tak makan mempelam ke..?? rugiiii laaa.. hehee..
***
enme: selagi buah kat atas pokok tu tak perabis, memang itu la cerita nya.. sayang sbb rezeki dari Allah, kena usaha menjaganya.. dan berkongsi sedaya upaya.. mai la tolong..
***
faten: mai la sini.. nanti kalau pos takut jadi jeruk pulak.. hehehee..
***
sis naz: a kilo to norway..?? hmm, hantar chutney la kot.. hehehe..

zany said...

ya Allah bestnya tengok. mesti sedap.

LIPISLADY said...

Assalamualaikum, kat mana tu mulan, rasa macam nak datang bawak lori jee..

NJ@goboklama said...

sama aje nasib mcm pokok jambu NJ, eheh... Mulan, email me the contact utk scuba kids program tu plizz... tengkiu :D

goboklama@gmail.com

fa*atip said...

mulan,
kalau panjang umoq, tahun depan I bawah galah 30 kaki! hahaha...

LyNn HaMzAh said...

sedapnyer mangga...nyam nyam...

DrSinga said...

rumah ko kat mana niiiiii......!!!!!!

"MULAN" said...

zany: sedap sebab tahun ni pandai jaga buah, tahun lepas kami kait masa belum masak.. hehehe..
***
lipislady: mai la, kami kat kerteh..
***
nj: dah email dah, dapat tak.. jambu pon best wooo..
***
fa: ada lagi ni, pi la cari galah 30kaki.. hehehee..
***
lynn: mmg sedap lynn.. mai laa..
***
drsinga: kat kerteh.. amik firefly can go balik hari one... come come laaaa..

Salmea said...

sedapnya pelam epal...sedapnyaaa...nyaa..nyaaaa

"MULAN" said...

salmea.. mmg sedap.. dah nak abis kat atas pokok tu..