Wednesday, September 26, 2007

SUASANA NAK RAYA..

Makkk aaiii... anak punya school project, mak ayah yang kena perah otak. Grade 2 punya Term 1 project - Facts About Malaysia. Kena ada cultural creation pulak dah. OK, kena buat deal dengan hubby. Dia tolong buat wau, den nolong tang2 oral presentation. Lega rasanya dah lepas last week. Esok & lusa ada pulak exhibition & assembly. Semua ni in conjunction with United Nation Day la, bulan October ni. Before raya nanti, ada pulak cultural performance.
******
******
Hubby just came back from KL petang tadi and look...!!!!!! OMG, banyaknya hasil mahsul untuk raya nanti. Alhamdulillah... nak raya sakan ke kita ni? Ada lampu lik lak (kelip kelap), ada sarung andpau (orang kasi), ada banner (free gift), cookies yang I hope & pray sedap lah rasanya tu and tak ketinggalan (my feverets) tem/rempeyek, muruku & batang buruk..!!! Tak pe la, daripada tak ada langsung. Lagi syok nak raya sebab my 3rd sis akan raya sini jugak. Semua adik beradik (hubby's & mine) kena raya sendiri2 or rumah in laws sebab mak ayah mertua & my mum pi umrah & raya kat Makaratul Mukarramah. Alhamdulillah.. semoga mereka dapat umrah yang mabrur..!!!
******
Actually suasana nak raya ni terbantut sikit sebab sedih & sayu pulak dah lately. Dunno why, nak menopause kot (biau pon belom 40). Dugaan bulan pose kot. Harapnya tidak lah berpanjangan.
Muko den ni muko emergency ko..?? Time2 emergency baru nak cari..!! 
******

11 comments:

Zakiah said...

raya sakan orang vietnam....eh TV baru tak beli ker?? hari tu beli bawak naik moto kan?? kikikik.

kalau orang carik masa susah tu yang bagusnya nampak ler kita ni bleh diharap. Takper banyak pahala insyaallah...

ADIEJIN said...

memang nak raya sakan tuh...satu jer tak der...lomang fresh..heheh..

I Cook4Fun said...

Mulan, thanks for dropping by at my blog. Wow, your hubby brought so much of Malaysian goodies. Selamat berpuasa.

Kak Elle said...

wow mulan byk nya Zaiyan bawa beli kui muih tu....ni nak raya besar2an ke?so you tak balik malaysia tahun ni raya?

maklang said...

kata confirm nak pi kerteh, balik terus ke nak balik cuti raya ni?

Kak Lady said...

Mulan...jgn sedih2 nak raya ni...

Banyaknya kuih raya yang hubby bawak balik...memang raya sakan lah tu...

Moga your mum & keluarga mertua mendapat umrah yang mabrur & sihat serta selamat kembali nanti...

MULAN said...

zakiah: takleh nak hangkut barang la lately.. hujan non stop tapi best..!!!! sojuk..

takpo la, kawan lain (bloggers) lagi ramai..

adiejin: eh eh.. lemang fresh kita bikin sendiri la. pakai aluminium foil & daun pisang gitu..

icook4fun: thanx 2 u 2..!! he he.. i dont have to prepare all the cookies la.. yeyyeeyyy..

kak elle: dia dok tanya nak kuih ke tak when he was in KL.. i keep telling him nak bawak balik kuih raya kena hand carry, nanti not worth it masuk cargo, kuih pecah2.. rajin pulak dia hand carry semua tu.. alhamdulillah..

raya sini la kak elle. boss dah beli tiket nak balik. plan to travel naik train pi north pun kena cancel coz school break 1 week time tu..

maklang: kami raya sini maklang. kerteh tu, almost confirm tukar sana. vp dah sound but no letter yet.

kak lady: tak le sedih lagi kak lady. my frens here in blogland always light up my days with their stories etc..

yeyyyyeeyyy.. tak yah buat kuih la saya.. thanx for your prayers..

nurazzah8 said...

mulan...selamat menyambut 10 malam terakhir ramadhan...malam2 yg sepatutnya sangat-sangat kita tunggu utk merebut keberkatannya dan bonus dari Allah swt.
so, mulan dah siap nak beraya, dah ada kuih raya, dah ada lampu lip lap, dah ada sampul ang pau... hehehe..
akak ni kuih tunjuk2 jugak...malas nak buat sendiri... dah order dgn kawan2 office jek...

MULAN said...

kak azzah: sedih la akak, sebab dah off day. baru lak ni. semoga saya dipersempatkan dgn malam lailatul qadar nanti.. insyaAllah..

rezeki orang kasi jugak, ala kadar je la raya akak, sebab lagi syok raya dgn kelorga kat msia tu..

Ajzie said...

sakan betul raya tahun nih..

salam aidilfitri utk Mulan sekeluarga..
Maaf zahir dan batin..

simah said...

mulan....selamat menyambut hari raya aidilfitri... maaf zahir dan batin yek kalau ada salah dan silap...

buat tak rendang n ketupat etc tahun ni?