Thursday, March 15, 2007

LEARNING JOURNEY...

My husband & I went to Zharif's school for Parents and Teachers Conference, also known as "LEARNING JOURNEY" session yesterday. It was not a meeting or a discussion with any of the teachers, but kinda presentation by the children, what they did & learnt in the classroom, Grade 1 L...

It is not necessarily samples of their "best work", but rather work that shows what their abilities are and how they are pogressing. We're given the chance to look at our children's Portfolio which indicates the PYP (Primary Years Program) units that have been covered as well as samples from other curriculum areas including the specialist subjects.

We're impressed with Zharif's works and achievements up to now. As we know, kids develop differently. Some has the ability to read faster than their friends while others are able to understand maths at a very early stage. Parents're told all the time to help & encourage (not force tau..) their kids to try & improve, in subjects the love as well as other branches of knowledge too. Sebabnya depa ni tau traditional education system di Asia Tenggara ni memang stressful & advanced sangat untuk bebudak pra sekolah & sekolah rendah (5-11 tahun). Apa taknya, dengan buku teks & buku kerja yang amat lah banyak tak terkira tu.. Bag load jangan cite la..

Flowers Flowers Flowers Flowers Flowers Flowers Flowers

Zharif's CNY Project..
An Igloo (suka betol nak buat igloo tu..)
Theme "Shelter... Run For Cover"
Flower Flower Flower Flower Flower
Display Area & Computer Corner in their classroom..
Flower Flower Flower Flower Flower

The school's PYP (Primary Years Program) principles..
Flower Flower Flower Flower Flower
Reading Corner in the classroom..
Term 3~Theme.. "Underwater~All At Sea"
Flower Flower Flower Flower Flower
Word Wall for spelling & vocabs..
Flower Flower Flower Flower Flower
Zharif with his artwork..
"The Healthy Fruit Body"
(Head-Tomato, Body-Pineapple,
Hands+Legs-Carrot, Feet-Banana)
Flower Flower Flower Flower Flower

In conjunction with Art Week & Exhibiton in school..
Managed to capture these at the MPR Hall yesterday..
Artworks done by all students from 2-17 years old..
*******************







Flowers Flowers Flowers Flowers Flowers Flowers Flowers





29 comments:

k.d said...

Zharif International school ke?

The artwork...WOW!!

Zharif artwork..hehehe..fruitman indeed

loveujordan said...

well done Zharif !!

Wow..colourfulnya expo tu, cantik:D

I suka tengok dan simpan hasil kerja kanak-kanak .. very sentimental :)

matchip2 said...

alangkah seronoknya menjadi kanak-kanak...

Mama Sarah said...

tertarik baca - "encourage not force" our children to learn their weaker subjects.

zlaa said...

Assalamualaikum

Wah, bagus-nya sekolah kat sana. Di sekolah anak2 di UK ni asyik main je.

MULAN said...

k.d: yes, he goes to Int'nal School Ho Chi Minh City..

sorry abt the fruitman, it was "A HEALTHY FRUIT BODY".. showed him the entry & screamed.. "not a fruitman, mum.. a healthy fruit body!!".. kah kah kah.. maknya.. but he did mention fruitman dulu..

luj: here the teachers keep their (best la kononnya)artwork and save for the art exhibition tu. so semua kids punya hasilkeje ada display kat situ..

matchip2: tq for dropping by. memang depa seronok sekolah kat sini. even the high school student, depa enjoy pi sekolah. dunno..maybe ambience, the education system & programs.. and cikgu sini pun memang selalu peluk2 students macam family.. (esp yg kecik2 la, ada limit la for big kids). parents pun depa kasi duduk dlm kelas tgk camna anak belajar (bukan hari2 la)..

mamasarah: tu la, kalau saya ni mau naik darah kalau depa ni lemah apa2 subject..

zlaa: waalaikumsalam..tq for dropping by..

takde pun, depa ni main sambil belajar. kita pulak risau. every term ada theme (mcm now is underwater, all about sea). jadinya semua subject & project, ikut theme tu la. reading ke, science ke, maths ke. sini budak2 kena pikir & speak up. they're encouraged to ask & give opinion.

zino said...

zharif yg bijak.. hehe

kakLuna said...

Zharif kakMulan dh besar..kreatif pulak..hehe

zharif saya tau ngabihkan kertas A4 saya je..buat conteng2 dgn pen

Kak Elle said...

tu yg buat zharif ke mak zharif?...hehe

Zakiah said...

Bersungguh betul buat expo tuh.

Rayyan conteng kat dinding ader la. Aduh pening kapla

MULAN said...

zino: zharif memang makna "yang bijak" kan.. harap2 nya bijak dlm semua aliran terutama aliran agama..

kakluna: tu keje dia kat sekolah. kat rumah, abis sekotak la kertas A4 pun. bila habis term sekolah, baru cikgu kasi bawak balik rumah.

kak elle: igloo tu memang kami kena tolong potongkan s'foam tu. dia nak sangat buat igloo. dia susun senget2 jugak tapi ayah nya pi groom kasi bulat. other kids punya lagi cantik2.

zakiah: tu yearly event kat sekolah. each student ada 1 hasilseni yg dipamirkan, tak kira la camna rupa bentuknya. selalu cikgu yg pilih dari koleksi hasil keje kat kelas. kat rumah, pamir terus kat dinding.. sabor je la..

faizabelle79 said...

salam perkenalan fari France..Cantik blog ni..saya suka..

david santos said...

Hello!
This work is very good, thank you
good weekend

idham said...

sungguh kreatif nya si zharif...dan dan ensem pulak tu..:)

idham

simah said...

cerianya sekolah ni... creative minds should be developed esp when they r still young... n it is showing everywhere there... cun cun... love the fruit body thing.. :0)

D said...

Kudos Zharif!! I just LURVE children's artwork!!!

jhazkitaro said...

salam dari Dublin...

MULAN said...

faiza: tq, salam dari vietnam juga.. thanx for dropping by..

david: tq again..

idham: tq... zharif tu tak bukak mulut (mak dia tak kasi). gigi kapak tumbuh sebelah je. bab2 art ni, memang sekolah ni suka sgt korek bakat budak2..

simah: tu la, syok betul kalau pi sekolah ni. dinding sekolah, classroom, tangga etc.. penuh dgn artwork budak2. tak kisah la cantik ke tak, all will be displayed. dari yg kecik 2-3 tahun pun ada. jeles betul... art daku masa kecik2 masuk tong je..

d: saya ingat masa sekolah dulu2, byk sgt limitations untuk berkarya. hanya yg betul2 pandai (gifted) saja diketengahkan. sini tadak, sume pun naik dinding..

jhazkitaro: salam dari vietnam. thanx for dropping by...

Ajzie said...

Menarik dan creativ sungguh..

oldtown~Smell the Roses said...

sronoknya g skolah mcm ni!

Kak Lady said...

Sepatutnya anak2 di sini lebih banyak diajar bagaimana mengembangka kreativiti mereka...tapi kat sekolah tadika Fareez tu....semuanya belajar2...homework pun bertimbun...kesian dia...

Intan said...

wow, those are really nice! memang tak boleh dibandingkan dgn sekolah d sini.

Qisst said...

I used to teach art for school kids. It was a wonderful time having the opportunity to teach & learn with the young ones, how I miss them...

MULAN said...

azie: ada jugak yg menarik sangat, tapi bila depa display, jadi menraik pulak.. seni ni lain orang lain penilaiannya kan..

old town: tu la, rasa macam nak masuk sekolah semula..

kak lady: sini depa suka cungkil bakat seni budak, di samping encourage belajar subject lain. depa tak ketepikan art, music & sports. sume satu package dengan core subjects..

intan: depa enjoy belajar kat sini. kena selalu praise them & encourage all the time. baru la senang nak ajak belajar..

qisst: they are angels kan.. very pure ones.. spell out thru their artworks.. macam insan seni lain jugak. tidak dikritik hasilnya malah dipuji sentiasa..

faizabelle79 said...

zarif umur berapa ye..cute!

cikdinz said...

ish...bagus betul lah school tu.

MULAN said...

faiza: zharif tahun ni 7thn.. bulan mei nanti..

cikdinz: ok la jugak tapi ada jugak yg tak elok nya, sbb pergaulan students laki pompuan takde batas esp budak2 high school. takut budak2 ni terikut2. depa kan bukan se-agama kita.

Izariza said...

Salam mulan ,

Anak-anak kat Malaysia kurang peluang menonjolkan bakat kreatif dan kecenderungan masing-masing mengikut klasifikasi Multiple Intelligence. Di Malaysia, fahaman behaviorisme dan cognitivisme lebih ketara, berbanding constructivisme atau socialisme.

Eh.. apa saya merapu ni??
Apapun, enjoy tengok gambar-gambar tu. Hasil seni anak-anak walaupun tidak kemas harus diberi pujian kan .. nanti kelak terbantut keyakinan diri :)

MULAN said...

izariza: betul tu. saya ingat masa kecik, cikgu selalu pilih orang yang sama je untuk masuk pertandingan melukis. walhal stereotype je lukisan tu. sini takde pertandingan, semua hasil kerja dipilih & dipamer terus. paling seronok, yang si kecik2 ni excited gila nak tunjuk ke mak bapak hasil keje mereka.