Tuesday, October 17, 2006

SAYA ANAK MALAYSIA




Last week (Friday 13th) the UN Day assembly was held in school campus. This is a fascinating multi-cultural event and one of the year's highlights. All students from various countries have been working hard towards their UN Day performances. And therefore anak2 Malaysia tidak lah ketinggalannya. Ada yang excited gila when it comes to performance etc (esp yang kecik toit2 tu), ada yang suku rela & ada yang terpaksa bila disuruh datang practise. At first we thot of doing Kuda Kepang but when we surfed internet for details, rupa2 nya asal usul salah silah nya dari Indonesia. Tak nak lah, nanti gelak dek Indons kat sini.
Disappointed
So, pikiaq punya pikiaq, we decided on Dikir Puteri by Noraniza Idris. We combined Zapin for bigger boys & girls, whilst the toit2 duduk and buat steps dikir barat. Tak kisah le sama ke tak, janji depa tersengih2 and happy (these group yang paling beria..). Zharif, anak den dalam group toit2 ni, adik dia, Marsha pi playschool lain in town area. So takde lah join lagi. Sekolah ni jauh sikit, about 15km away from our home but it's the 1st International School in Saigon and kiranya dah establish habis la.
Way To Go
Yang kesiannya, ni bulan puasa. We need to persuade them. Depa puasa kan. Yang kecik tu toksah cerita la. Dok togok air depan abang2 & kakak2 yg lain tu. Tak ke haru? Pulak tu, drinks & nibbles were served after the performance. Cookies, chocolates, cup cakes, muffins etc... leleh la ayaq liok depa. Masa practise ok la coz we did it in the afternoon, after school.
Sad
Tapi bila on stage on that day, all of the kids looked so confident & jovial, and so proud with our traditional outfit tu. Kami mak bapak pun sampai naik bulu roma when they started to perform. Apa taknya lagu Dikir Puteri tu is full of tempo, tune and vigor. Kami pun rasa macam nak join... kih kih kih..
Spinning

They received huge applause from the audience. "WE DID IT... MALAYSIA BOLEH". We felt so happy and proud for them. Even Zharif's teacher felt proud as well because he took part in the performance. She even showed me photos of Zharif on the stage & gave me a copy. Huwaaa.. ya habibi tak dapat ambik banyak gambar coz we were sitting at the right side of the stage. Only the teachers & children were allowed to sit right in front of the stage...of course laaa..
Hmm
We ( plus other countries too) were given 3 minutes (cukup2) untuk perform. Dan jugak "NO MUM ON STAGE!!!" tapi selalunya "some people" ni tak tau language laaa.. Padahal attend meeting tak pernah miss.. memang tak reti2 orang kata.. Kalau depa buat sume nya takpe, ada budak kecik la, lagu tu tak boleh kasi pendek la, itu la, ini la.. Memang tak aci, selalu double standard etc.. Kalu Asians buat sume tak betul !!! Suruh bagi demo cd 3 minit, alih2 atas atas stage lain plak.. Kita pun lagu Dikir Puteri tu kasi berhenti ngejut (yang cun laa) sebab nak kan 3 minit.. ikut jer la undang2 tu..
Steamed
PROUD TO BE MALAYSIAN...






9 comments:

Kak Teh said...

mulan, thanks for the visit - yes, life indeed is a box of chocolates.

Kak Elle said...

mulan I am returning your visit...kanak2 mmg cantik kalau dah di hias ngan baju melayu sedondon..

maklang said...

memang kena tanamkan semangat tu pada anak2...

Kak Lady said...

Hai mulan....Salam kenal dari kak lady...ermmm...comel2 bebudak tu...tapi kalau kita tengok anak2 ni menari ke...menyanyi ke atas pentas memang menghiburkan...

MULAN said...

kak teh - thanx to you too.. i luuvvv chocolate.. camner nak buat choc sendiri?

kak elle - thanx for your visit too.. sini buat baju melayu murah. kain murah, tailoring pun murah.

maklang - betul tu maklang, cuma sini kami susah nak ngibarkan bendera sbb ni negara k*m*nis.

kak lady - salam untuk kak lady jugak, mat saleh suka tengok performance asians sbb colorful & artistic sumenya. dia orang la kesian..nyanyi je..

kak teh, kak elle, maklang, kak lady.. mintak izin link kat blog mulan, boleh dak?

Kak Lady said...

Mulan...boleh aje...nanti kak lady akan linkkan mulan kat blog akak ye...

maklang said...

linklaa....no blem maa...

MULAN said...

maklang - xie xie nie..

Kak Elle said...

no problem mulan lebih byk kawan nanti.I will link you at mine.