FILEM TAKLUK : LAHAD DATU.
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.
FROM THE RIVER TO THE SEA,
PALESTINE WILL BE FREE.
RABU, PAGI TADI. Di Kuantan ni.
Anak solehah bercuti semester. Ada geng tengok movie Melayu. First day, first movie pukul 10am. Panggung tak ramai. Dalam 20 penonton agaknya.
Best tengok, macam panggung sendiri sebab tak ramai orang.
Filem apa pun, kalau berkisar sejarah dan insiden yang berlaku dalam negara kita, memang semua best. Sedih, suspen, gurau senda, dalam hutan, di laut, semua ada.
PASKAL, MALBATT kami tengok. Frust terlepas OPS HELANG. Asyik tangguh sampai habis movie di pawagam. Tengok di TV tak best macam di panggung.
SELASA, semalam.
Isnin petang, dah berputar pikir apa nak makan untuk breakfast Selasa. Buka freezer, jumpa RENDANG FROZEN. Raya Haji punya hehe. Cukup lah 3 orang makan. Ada beras pulut susu. Gugel, sebab lama tak masak pulut. Antara nya kata rendam satu jam saja. So, rendam lah pulut dengan asam keping dan kunyit serbuk selama 1 jam. Tanak dalam rice cooker je. Bilas dulu pulut tu. Air paras2 pulut.
Bila siap, pulut macam masih berjelatah. Tak apa. Masuk dalam pengukus 20 minit. Macam terlebih masak pulak. Tapi suka yang lembik pun.
Isnin malam sebelum tidur, bawa keluar RENDANG BEKU siap2. Bangun pagi dah tak susah nak masuk microwave lama2 atau perangat dalam kuali.
Microwave 2 minit je.
Makan juga dengan ABON SAPI INDONESIA. Beli di Medan hari tu.
Favorite anak2 soleh solehah PULUT KUNING ni.
ABON SAPI. Macam SERUNDING. First time beli di LOMBOK dulu. Memang sedap. Kalau ke Indonesia, memang akan beli banyak2, stock up sikit2 je.
Siap breakfast, hubby pun dah ke plant, kita buat BROWNIES. Anak solehah request. Mak nya memang tanya nak makan apa sementara cuti ni kan. Siap bancuh, kena tinggalkan sikit dalam mixing bowl tu, dia nak makan yang mentah. Dari kecik macam tu. Licin habis, dengan spatula pun licin haha.
Tabur sikit chocolate chips.
Alhamdulillah elok jadi nya, berkedut jugak walaupun sikit. Telur agak besar. Patut timbang telur, tapi malas.
Lama betul tak buat BROWNIES ni. Ehh RAYA HAJI buat kot.
Yummm yummm... Tak sempat nak makan dengan ice cream. Nak snap photo cantik pun malas. Bau semerbak sedap. Tak sambar dah. Tunjuk yang dalam loyang je lah. Resepi nanti ya.
Antara yang sedap, klik resepi ni -->> BROWNIES
Cuma saya tak buat Ganache, hanya tabur chocolate chips di atas, juga sedikit di dalam adunan Brownies tu. Boleh kurang kan gula kalau nak.
Take care & stay safe semua.
Lama sangat linda tak buat nih.. Kalau mkn panas2 tu sedap betul
ReplyDeleteBetul panas2 sedap
DeleteLah... dah main ke muvi ni?
ReplyDeleteRabu start kat panggung hehe
DeleteWah brownies kedut! Dah lama tak buat 😋 Macamana, best tak movie Takluk Lahad Datu tu? Suka tengok genre filem berunsurkan sejarah dan patriotisme ni sejak tonton Paskal dulu.
ReplyDeleteBrownies ni buat kalau anak2 nak. Best movie Lahad Datu. Memang suka tengok movie tentang negara kita.
Deletei plan nak tgk gak movie tu..may be this weekend la...sedapnya pulut kuning! my fav tuuuu
ReplyDeleteTengok la best movie tu. Pulut memang best kan.
Deleteskarang jrg sgt tgk wyg...last aritu tgk sheriff
ReplyDeleteNak tengok sebab cerita kisah benar yang berlaku.
Deletesaya baru tahu movie tu dah start..macam tak nampak sangat iklan pasal movie ni,best tak kak?
ReplyDeletesaya pun suka frozen menu2 yang susah&lambat nak masak ni,time teringin senang panaskan aje
Best movie ni. Tengok lah.
DeleteBetul kalau ada frozen left, panas kan aje bila perlu. Tak susah nak masak2 kan.
Wow rendang dengan pulut tu menarik. Brownies pun ada.....
ReplyDeleteRendang frozen ada, senang masak pulut je. Brownies tu request anak solehah ni hehe.
Deletemcm memarik je Lahad Datu the MOvie nih., ;p
ReplyDeleteBagi kami memang menarik
DeleteKagumlah dgn skill memasak Akak 👍
ReplyDeleteAnak² sy kecik² dulu suka ratah serbuk minuman coklat
Masak yg anak2 suka. Tu pun tengok mood haha.
DeleteBetul anak2 ni ada je yg diorang suka ratah kan.
Masing-masing up cerita tonton filem Lahad Datu. Menarik!
ReplyDeleteBagus jugak ada yang suka perabih dalam mixing bowl, senang kerja nak basuh 😄
Asal kisah benar di negara kita ni, bila jadi movie memang nak sangat tengok.
DeleteHaha betul kan tak membazir
Dah ramai dah update film ni..kena pi tgok jugak ni
ReplyDeleteTengok lah memang best
DeleteBrownies kakak perfect 👍👍👍. Bagian atasnya terbentuk shiny crust dia . Terkadang ada brownies yg shiny crust nya tak terbentuk. Makanya bagi saya brownies nih susah2 gampang nak buat 😄
ReplyDeleteFilm ini ttg kejadian Bbrp tahun lalu di lahad datu yaa? 2013 kan? Kalo tak salah dengan teroris dari phillipines . Saya lupa2 ingat beritanya. Menarik nih kalo ttg itu. Nak nonton tp berharap masuk Netflix lah 😅
Abon ratu itu dah ada sejak saya kecil. Sukaaa sangat. Termasuk legend. Tp selain ratu ada juga abon sapi lain yg sedap. Tp biasanya tak dijual di jakarta. Krn diproduksi kecil, JD hanya dijual di kota yg membuat. Salah satunya di Solo. Saya suka juga beli tiap kali mudik sana.
Tq tq Fanny. Kadang jadi, kadang tak jadi shiny crust nya. 😄
DeleteYa kisah Lahad Datu ni terjadi beberapa tahun dulu. Suka tengok movie kisah benar yang terjadi di Malay.
Bila mula makan abon ni dulu, terus suka sangat. Memang selalu beli. Abon Ratu memang sudah lama kan Fanny, Belum tau brand lain yang sedap, yang pastu abon Ratu memang sedap.
Solo, moga dapat ke sana nanti.
belum berkesempatan nak tengok cerita ni...hrp2 weekend minggu depan boleh layan
ReplyDeleteTengok lah nanti 😍
Deletewaduhhhh sedapnyaaaa pulut kuninggggg sy suka rendang style mcm tu...tak berapa pekat tak berapa cair... bertambah 3 pinggan pun tak perasan hahaha
ReplyDeleteSama lah, suka rendang yg camni. Tak kering, tak cair.
DeleteLama betul tak tengok wayang. Ye betul, tengok wayang dan TV feel dia berbeza. Lagi syok tengok kat wayang, lagi-lagi tak ramai orang. Ini wayang ana yang punya. hihi...
ReplyDeleteSenang nak basuh gitu, dah ada orang licinkan dulu. Sedapnya brownies. Suka makan tapi tak suka buat sendiri. Tak ada bakat membakar. Kalau masak lauk campak-campak tu okay lagilah.huhu...Saya pun kalau nak cepat masak guna rice cooker je. Itulah yang bagusnya kalau ada simpanan lauk lebih. Senang panaskan je. Lauk rendang ni kalau simpan lama pun masih sedap.
Kalau cerita action memang best tengok wayang. Animation pun. Suka tengok sebab screen besar, terasa ada dalam cerita tu jugak.
DeleteMasak ni ikut kesukaan family. Jugak ikut mood haha. Kalau buat kek, memang cepat je. Sebab bahan tak banyak. Masak lauk pauk ni leceh tapi sedap. Kuih traditional lagi la cerewet tapi sedap.