Monday, May 06, 2024

MALAYSIA YANG GORGEOUS. GUA. ROCK GARDEN. GOPENG.



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.

FROM THE RIVER TO THE SEA, 
PALESTINE WILL BE FREE. 

Impian terlaksana.


1 Mei ke Gopeng, Perak.


Ada gathering Geng Haji. Cantik la rumah tradisional ni.


Alhamdulillah bawak pickup truck. Menyusuri kebun sawit, durian dll. Oh selut. Baru hantar basuh. Haha.


Woww selama ni tengok dalam social media saja.


ROCK GARDEN HIMALAYA CAMPING RESORT 


Check in bilik bawah unit Pink tu. Esok nya unit atas warna kuning. Booking last minute. Alhamdulillah rayuan kami dilayan, fully booked woow.


Berbagai rupa jenis unitnya.


Yang dapat tepi jeram/sungai memang best.


Bilik kami. 2 queen size bed, tapi macam besar.


Bilik air.


Kami sampai dah agak lewat petang. Cute je unit ni.


Ramai juga yang bawa khemah dan camping. Resort tak sediakan khemah, tapi tapak dan plug point ada disediakan. Begitu juga tandas dan tempat mandi. Senang cakap, almost complete lah. Surau pun ada.


2 Mei. Alhamdulillah. Pagi yang tenang.


Jalan2 ambil angin.


Intai2.


Sejuk.


Ada beberapa swimming pool di resort ni. Yang ni dekat unit kami.



Tak sempat explore yang di atas.


Free breakfast untuk semua. Masa check in akan diberi kupon. Walau tak banyak tapi sangat kenyang. Resort ni tiada cafe atau restaurant tapi boleh order. Ada caterer nya. Ada 3 rasanya dewan makan terbuka. Ada kettle air panas. Ada sink. Ada freezer besar boleh tumpang ais, ayam daging untuk BBQ. Tempat makan boleh diguna bila2.


Dewan Makan 


Parking memang sangat banyak.


Hubby dan anak soleh, dah book siap2 nak masuk GUA TEMPURUNG. Diorang ambik cuti. Gathering Geng Haji ni Jumaat dan Sabtu tapi kami dapat join Jumaat saja, maka hubby kata kita pergi awal. Mummy ni tak mau ikut sebab diorang book tour yang paling extreme. 


Nak masuk jalan sorang2 pun tak ada geng, tak best lah. Missing my anak solehah.


Let the boys enjoy je lah berdua.


Guide baik sangat. Ajak masuk ke dalam sikit.


Belum masuk dalam pun dah cantik sangat kan.



Guide snap kan foto.


Ok lah time to bye bye the boys.


Foto2 bawah ni yang hubby snap.












Diorang nak sampai sini lah. Well done..!! Alhamdulillah.


Memang tour level ni kuyup lenjun. My anak soleh.




Eyyy tak ada pacat lintah ke.


Alhamdulillah they had fun. Mummy drive pergi Ipoh cari coffee dan pastries. Basuh pickup yang penuh selut.


Malam yang syahdu. 


Subuh sepi'e.


Breakfast hari kedua. 


Rendam kejap. Sejuk sangat.


Best sangat tau.


Video ada tapi susah nak upload.


Pukul 10am sahabat2 mula tiba, potluck di dewan makan. Sambil berjamuan Raya.


Sedap Ketupat, Rendang.


Yummy ni pior Pahang punya. Kak Zu & suami, Cikngoh masak. Cikngoh jiran mak, saudara bacang kami.


Chair Lady round kawasan untuk check bilik2 bapak2. Bilik mak2 di bahagian lain.


Best nya kalau dapat bilik ni tapi tiada attached bathroom. Kena jalan sikit.


Resort ni rupanya empunya bersama Datuk Muhamad Muqharabbin Mokhtarrudin (22 tahun), yang merupakan pendaki Gunung Everest termuda dari Asia Tenggara. Beliau bersama temannya Ahmad Reduan Rozali (23 tahun) berjaya mendaki Gunung Everest setinggi 8848 meter dari aras laut. Owner satu lagi, kurang pasti.


Unit untuk mak2.


Ni unit owner. Memang best sangat. Ada private pool, betul2 tepi sungai.



Siap makan, solat dan lepak tunggu bapak2 balik solat Jumaat. Rendam sekejap. Tak tahan tengok air depan mata.


Bila semua dah register, dah siap briefing, maka terpaksa lah kami naik lori.


Syok sangat2 memang tak puas.

Fyi, foto agak berterabur tak tersusun haha. Termasuk foto yang share dari kawan2.


Selesai briefing, siap dengan life jacket, helmet dan dayung.


Ni first stop, rest minum air. Dahaga sungguh rupanya.


Foto2 dari camera operator.








Alhamdulillah seronok sangat. Tak puas. Kena repeat. Selesai water rafting, makan2 petang, kami gerak balik dulu. Sabtu ada program di kolej anak solehah.

43 comments:

  1. Kami pun stay sini last year, buat family gathering. Seronok kan tempat ni, ada sungai, kolam dll...
    Hebat Akk naik water rafting tu. Sy takut haha... Takat mandi sungai tu je πŸ˜†

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best rock garden ni macam2 ada. Water rafting tu memang best sangat tau πŸ˜ƒ

      Delete
  2. Cantik betul resort ni.dan byk facilities.bestnya ada aktiviti gathering gini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cantik tepi sungai, dalam hutan dan kebun sawit. Best water rafting tu tau.

      Delete
  3. cantik betullll kawasan persekitaran resort ni
    sangattttt mendamaikan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cantik dan damai sangat

      Delete
    2. mesti rasa beratttt je bila nak blk kannn

      Delete
  4. thn lps ada member ajak buat water rafting ni... tp sy x berani... pengalaman hpir lemas ms naik banana boat dulu buat sy jd seriau dgn aktiviti air walaupun dlm.hati melonjak nak cuba...😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try la best sangat, insyaa Allah tak ada apa2 sebab ada helmet dan life jacket

      Delete
    2. insya allah da rezeki nnt smpi laa sy ke sini😁

      Delete
  5. seronoknye, bermacam aktiviti.. cantik kawasannya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah memang seronok sangat

      Delete
  6. Memang sentiasa fullhouse kat sini...pernah jugak SA cuba recee2 kak..susah nak dapat...rezeki akak la tu dapat booked walau last minute..nasib depa nak layan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah ada last bilik yang kosong maybe orang cancel kot. Memang packed juga masa kami check in.

      Delete
  7. Wahh hebatnya kak buat sukan lasak water rafting tu. Tahniah impian tercapai. Menarik sangat tempat ni. Selain healing, banyak aktiviti menarik di sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah tercapai impian memang suka outdoor activities mcm water rafting ni. Tempat memang best, boleh mandi sungai, memancing dll

      Delete
  8. Event gathering yang best ni. Tempat pun cantik. Water rafting? Ok kalau bab water rafting ni terpaksa tolak sebab takut. Mandi2 sungai ok....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah memang seronok dan cantik. Water rafting & mandi sungai memang best

      Delete
  9. Cantik la pulak rumah warna warna pastel tu... macam bandar kartun la pulak!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Comel kan unit2 bilik, chalet dll. Unit kecik2 memang macam katun tapi comel sangat.

      Delete
  10. Aissssh raftiiiing 😍😍😍😍. Dah lamaaa saya tak rafting. Sukaaa sangat activity ini, apalagi kalo arus sungai deras . ❤️πŸ‘

    Sungai dalam goa seperti itu di sini juga ada kak, tapi saya tak berani masuk. Tuh laah kuatir lintah atau ular 🀣🀣. Dan gelap kan. Saya takut memang masuk ke tempat seperti itu.

    Tapi kalo camping boleh lah πŸ˜„πŸ˜. Seruu, apalagi ini unit nya bagus2. Namanya juga Glamping kan πŸ˜„πŸ‘. Tapi memang best lah kalo dapat tempat yg depan sungai persis.

    Bisa dengar suara air malam2, buat nyenyak tidur πŸ˜„

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rafting seronok kan Fanny. Tak puas.
      Gua tu ada lubang besar di dalam nya, tak gelap sangat. Ya takut jugak lintah pacat.
      Glamping, khemah yang cantik, suasana damai, bunyi air dan lain2 memang best.

      Delete
    2. Tapi ntah kenapa yaa harga glamping ini kdg lebih mahal drpd hotel berbintang tinggi 🀣. Kalo bagus sangaaat okelaah, tapi ada beberapa glamping yg saya rasa tak sesuai dengan rate hanya Krn view saja. Tapi fasilitas so so.. di bandung ada banyak glamping, tapi 1 yg jadi incaran saya waiting list pula sampai setahun 🀣🀣. Dah malas nunggunya 😁

      Delete
    3. Ya mungkin peralatan dan persiapan yang bukan seperti biasa. Tempat pun mungkin yang ada sungai juga lain2 untuk menarik customer. Yang ini, memang recommended. Harga sangat berpatutan.

      Delete
  11. Alhamdulillah memang best dan cantik tempat ni.

    ReplyDelete
  12. Setakat ni tengok gambar je, belum sampai lagi di sana. Nampak tempatnya macam best. Nak pulak masuk gua dan water rafting tu.. Kalau dapat.. bestnya tapi tak tahu bila. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best Alhamdulillah. Insyaa Allah sampai nanti :)

      Delete
  13. Bestnya tempat. nyaman je tgk. nice place. anak2 muda berjaya kan dpt bina tpt2 mcm ni. harap2 terjaga sampai bila2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best, nyaman, cantik dan seronok sangat. Moga terjaga elok tempat ni kan Kak Yan.

      Delete
  14. sonoknyer uools., hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah memang seronok

      Delete
  15. terpesona dn chalet yg comel tu. agak2nya berapa kadar semalaman ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang comel chalet situ. Tak check yg lain tapi unit kami RM250 untuk 4 orang

      Delete
  16. cantikla rock garden camping tu....mcm kt overseas....waterwrafting tu tringin juga tp tk pernh join...opis ada juga buat program outing camni tp tksempatan join

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cantik, ada sungai jeram, macam2 jenis berbagai bentuk macam kat oversea kan. Best sangat water rafting tu. Tak puas.

      Delete
  17. MasyaAllah cantik dan seronok sangat ni 😍
    Paling seronok dapat buat water rafting ramai-ramai gitu. Saya teringin, tapi jadi kurang semangat sebab cuma berdua laki bini je πŸ˜…

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah memang seronok sangat. Cantik tempat ni. Water rafting memang best. Kalau berdua pun, operator akan cukupkan dengan orang lain, at least 4 org satu bot rasanya.

      Delete
  18. cantik betul tempat homestay tu, macam kat oversea

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cantik rock garden resort ni betul mcm kat oversea.

      Delete
  19. syokk...berendam dlm sungai...tempat cantik, buat aktiviti outdoor mmg best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syok sangat, berendam dalam sungai. Tempat memang cantik, macam2 aktiviti ada.

      Delete
  20. Bestnya buat aktiviti water rafting! Macam nak try la tanya tempat ni kosong ke tak, nak pergi camping kat sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang best boleh camping, water rafting, mengail dll. Nanti gugel ROCK GARDEN HIMALAYA GOPENG. Boleh book di website below..

      https://rockgardencampingresort.com/

      Delete

Thank you for the comments. Thank you for dropping by.
Please email me for any inquiries ya -->> o-mulan@hotmail.com