Monday, May 20, 2024

PENAT..... JET LAG BALIK DARI LUAR NEGERI.

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.

FROM THE RIVER TO THE SEA, 
PALESTINE WILL BE FREE. 


MUFFIN PASANG
Lama betul tak buat muffin. Oven di Pjaya harus dipanaskan sekali sekala. Pisang dari freezer dah over masak. Kongsi sikit2 dengan kontraktor. 


LEMON CAKE
2 kali buat kek ni di Pjaya. Boring tunggu repair rumah, Alhamdulillah datang mood membakar. Addicted pulak. First cake cantik elok, yang second ni lembap sangat. Maybe icing cair kot. Takpe adik2 sado kontraktor kata sedap. Hehe. 

Klik untuk resepi --->>. RESEPI LEMON CAKE 


Rabu dan Khamis, waterproofing dan pasang tiles. 


Alhamdulillah Khamis siap pasang tiles. Kontraktor siap pakej cuci kemas, awesome Alhamdulillah. Tapi petang tu panggil jugak cleaner favorite Miss Marlin tolong sambung cuci habuk habuk habuk dan tolak angkut sofa dll ke tempat asal. Keluar otot2. Kerja 2 orang pompuan. Petang tu juga anak solehah datang. Tolong sama. Jumaat tak ada kelas.


JUMAAT. MRR2.
Se Subuh sepi'e. Drive balik Kuantan berteman anak solehah.


Lama tak drive sorang2 KL-KUANTAN.


Alhamdulillah tak banyak kereta.


Berkabus tebal.



Kabus lagi.


Ni lah peneman intan payung.


Alhamdulillah TOL KUANTAN.


Petangnya, tunggu hubby straight dari plant/office. Early dinner.


Broccoli Fritters. Crispy dan sedap. 


 Crispy Fried Mushroom. Sos semua sama di atas sedap.


Air yang sedap2.


My dua jantung hati anak soleh solehah.


BBQ GRILLED CHICKEN 


STEAK


MASHED POTATO. 
Alhamdulillah berempat keluarga kecil kami meraikan kebahagiaan dunia akhirat bersama Insyaa Allah. 


7.30pm. Bandar Kuantan. 


Sabtu. Se Subuh sepi'e.


KUANTAN PICKERS. 


Breakfast.




Popia Basah, Kopi O & Roti Jala belakang tu. Nasi Lemak Kerang belum sampai.



Hubby punya.








Semua yang kami pernah order, Alhamdulillah semua sedap.


Siap makan, cross jalan dari KUANTAN PICKERS ke BENTENG SUNGAI KUANTAN.


Tandas Awam.


KUANTAN 188. Paling tinggi di Kuantan.


Lama tak brisk walk di Kuantan ni. Sejak puasa.


Ada jeti berdekatan. Dulu2 memang tempat turun naik ikan.


KUANTAN ART STREET







Semuanya berdekatan.


Balik rumah, rest kejap, terus siap. Ke KEMAMAN. Lama tak lalu jalan lama. Lama juga tak tengok ELEVATED CONVEYOR BELT ni. Angkut barang dari/ke KUANTAN PORT.


CASA DINDA NOSTIMOS
Pernah makan NASI AYAM sedap di NOSTIMOS ni dulu. Sambil tunggu anak soleh test kereta, zaman kami masih di Kerteh. Best lepak sini. Maybe lah diorang buka untuk buat event jamuan kawin juga. Hari lain dibuka untuk kedai makan.






First time kenduri kawin dijamu AIR BALANG punya banyak. Sedap2 semua.


Semua sedap. LOKCING Sate Ikan pun ada. TAPAI best.


APAM BALIK & ASAM GUMPAL favorite saya.


Cuaca panas2 memang ulang kali minum air.


Alhamdulillah semua sedap.


Wedding anak kawan baik hubby sejak tadika. Hubby lahir di SELAMA, PERAK tapi menetap sangat lama di KEMAMAN & TERENGGANU, ikut arwah pak mertua kerja. Habis pencen, arwah ajak balik Perak. Ipar2 pun semua dah habis sekolah masa tu 2008 tak silap.


Dari KEMAMAN balik ke KUANTAN, singgah rumah sepupu hubby. Jamuan Majlis Kesyukuran untuk ke TANAH SUCI. Moga dikurniakan HAJI YANG MABRUR. Sepupu dari SELAMA, PERAK, dah jadi orang KUANTAN. 


Balik rumah, duduk kejap. Kemas2 baju, pukul 3.15pm drive ke KL. Hubby ada meeting Isnin di KL. Bertiga dengan anak soleh. Anak soleh balik ke Kerteh. Drop anak solehah di kolej nya. Berdua dengan hubby balik ke Pjaya. Hhmmm meow buat hal lagi. Poo poo atas rumput tiruan kita. 


AHAD SE SUBUH sepi'e 
Ke kedai dobi. Mencuci cadar dan comforter yang guna untuk cover sofa dan meja ketika repair rumah. 4 mesin, sekali dengan bawak baju dari Kuantan sebakul haha. Balik nanti tak pening. Pukul 1pm hubby dapat mesej, meeting Isnin di KL cancelled. So kemas2 semula baju. Sumbat dalam kereta.


Pukul 3pm kami drive balik Kuantan terus. Macam robot.


Selamat pulang ke KL buat warga Kota. Esok Isnin kerja kan.


Sampai Stesen PETRONAS Paya Serai, isi minyak dan tukar driver sebab tengok SI dia macam mengantuk, tapi tak tidur pun, dok tengok Kdrama. Takpe lah. Alih2 sampai rumah kita drive. Alhamdulillah smooth. Penat tapi seronok dapat bersama anak2 walaupun sekejap.

JET LAGGED....!!!! Pahang ke PJAYA melalui SELANGOR. Merentas keluar masuk lain2 negeri. Jalan pun macam zombie. Hehe.

32 comments:

  1. Cucur brokoli tu unik. Tak pernah la masak letak brokoli.

    ReplyDelete
  2. Yg membaca ni pun semput Kak, apatah lagi empunya diri 😆
    Broccoli fritters tu nampak menarik 👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe Alhamdulillah ok. Try la buat broccoli fritters, senang je rasanya.

      Delete
  3. Byk betul kisah travel mulan hehe 1st time i tahu psl brocolli fritters tu..teringin nak try..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe ada kala yersibuk, ada kala tersunyi sorang2 di rumah hehe. Sedap broccoli fritters tu try la

      Delete
  4. Tak sabar SA nak bercuti ke Kuantan lajak ke Kemaman masa anniversary bulan 9 nanti....seronok tengok entry kak Mulan ni..nanti SA refer sini je la tempat2 menarik yang kak Mulan dah share

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti nak datang bagitau la kot ada rezeki boleh jumpa. Kuantan banyak tempat JJCM jugak

      Delete
  5. Lama betul tak ke Kuantan, last pergi masa anak sulung baby lagi, selalu lalu Kuantan sbb meeting di Gebeng tapi duduk di Hotel Zenith dekat Kuantan. Busy ye Kak Mulan kena travel sana-sini tapi seronok isi masa dgn keluarga macam ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Penat tapi seronok jumpa anak2 dan kawan2. Kuantan dah berubah sikit kot compare to few years back

      Delete
  6. tudiaaaa 10 jenis air balang~ puas minum hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya betul puas rasa. Macam2 perisa.

      Delete
  7. Tapi, mana gambar otot-otot tu...? :D

    ReplyDelete
  8. sedapnye kek tu.. nampak pun sedap.. kalau rasa mesti termimpi2..

    cantik2 gambarnye.. teruja tengok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah hehe nanti nak rasa kek you jugak.

      Delete
  9. mmg rare broccoli fritter....meriahnya air balang kt wedding tu....mcm2 hidangan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalu tengok di TV broccoli fritters ni, bila makan memang sedap. Air balang memang best.

      Delete
  10. Tertarik dengan broccoli fritters, tak pernah jumpa/makan. Nampak sedap.

    Aduhai…susah jugak nak selesaikan masalah kucing tu kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sedap broccoli fritters tu. Hhmm moga kucing tu tak datang tinggalkan hasilnya lagi.

      Delete
  11. banyaknyaaaa pilihan kuih muih
    kalau sy kompem rambang mata
    hehehe

    ReplyDelete
  12. tuuu diaaaa air balang berderet2
    bagus tuan rumah
    bagi pilihan kpd tetamu nak pilihan air kegemaran...

    ReplyDelete
    Replies
    1. First time air balang di kenduri kawin kami attend

      Delete
  13. bercuti di negeri sebelah je rupa2nya. Tipah tertipu! Huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul la kan AK, negeri Selangor/KL luar dari negeri Pahang :)

      Delete
  14. Puas tengok gambar...alhamduilllah....semuanya berjalan lancar dan syukur dapat menikmati kehidupan yang serba indah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah dan Terima kasih

      Delete
  15. Menarik Kuantan Art Street..mcm real je 3D...byknya air balang..mcm² ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul memang mcm real sgt 3D tu. Air balang memang best mcm2 rasa :)

      Delete
  16. Lemon cake itu yg memang menggoda sangaaaat 😍😍😍😊. Di belakang lemon cake itu bunga apa kak? Cantiiik.

    Kapan lah saya sempat ke kuantan ini yaa 😄. Dah lamaaa nak kesana, sejak kuliah, tapi sampai skr tak kesampaian 🤭. Kue2 yang dijual banyaaaaak sangaaat. Dah macam penjual kue di blok m pas subuh yaaa 😂

    Mural2 di sana pun baguus, mengingatkan saya dengan mural di Armenian street Penang.

    Kalo ketemu gambar2 seperti ini, suami yg biasanya heboh nak foto 🤭😄.

    Alahai kucing hitam tuh, betul2 cari perkara dia yaa 😅.pening juga cari cara supaya dia tak Poo sembarangan 😔

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lemon Cake sekarang jadi favorite family.
      Bunga putih itu Bunga Keladi.
      In syaa Allah one fine day Fanny akan sampai Kuantan
      Mural semua nya baru few years ada. Jadi attraction spot di Kuantan. Alhamdulillah semakin banyak, dijadikan mural darioada dinding kosong yang tiada apa2
      Hhmm kucing dah buangan nya memang buat kami pening dan stress

      Delete

Thank you for the comments. Nanti singgah lagi ya. Take care & stay safe.