Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Moga sihat ceria sentiasa. Masak KARI KEPALA IKAN petang semalam, untuk breakfast pagi tadi, cicah dengan roti canai frozen.
Alhamdulillah boleh la, rasa jugak sedap untuk tekak ni. Hehe. Tak tau la hubby ok ke tak, tapi tulang2 kepala ikan habis di sedut2 nya.
Silap kepala ikan, rupanya bila defrost, bukan IKAN MERAH, tapi ikan lain. Takpe lah, sedap jugak. Masa beku, rupa macam sama.
RESEPI SEMALAM
2 bawang besar, dimayang
4 bawang putih, dimayang
1/2 tomato potong dadu
1 sb rempah halba
Segenggam daun kari
Segenggam daun sup
• Tumis semua di atas dengan minyak, bukan air, tumis sampai layu & naik minyak. Jangan kita yang naik minyak pulak. Hehe.
3-4 sb rempah kari ikan
1 st serbuk ketumbar
1 cawan air
• Masukkan dalam bahan tumisan di atas. Kacau.
• Bila naik minyak, masukkan 1 cawan air lagi.
• Kalau rajin, repeat step di atas, tambah 1 cawan air. Saya tak rajin.
1 st tamarind paste, org Pahang kata
Atau air asam jawa lah
Salt and sugar, mesti
Air secukupnya
Santan, nahin hai. Tak ada. ⛔️
• Masukkan bahan di atas.
• Kacau bagi mesra ceria.
• Masukkan kepala ikan, bukan kepala lain.
• Masak sampai masak. Tambah apa yang kurang. Masak manis masin.
• Kari ni pekat, orang Pahang gelar, LEY DUT (ledut) sebab nak cicah.
Makan untuk breakfast pagi tadi sebab hubby selalu lunch di tempat kerja, dinner pun kadang di plant, atau dinner makan ringan2. Weekend jarang di rumah. Tu dia kata masak awal untuk breakfast lah. Ok boss. Makan dengan roti canai frozen. Alhamdulillah. Walaupun frozen tapi fresh dari laut terus ke freezer kami. Lepas siang ikan, buang perut dll, jangan basuh beria, alir2 air sikit je. Biarlah tak cuci sangat. Sebelum masak baru cuci. Alaa ikan fresh, apa yang nak cuci sangat, kan. Hehe.
Mengancam sungguh kari kepala ikan ni. Memang sesuai cicah roti canai dgn kari kepala ikan. Yummm...
ReplyDeleteAlhamdulillah lama jugak tak masak ni
DeleteWow makan dengan nasi ni dah tak pandang kiri kanan dah.
ReplyDeleteInsya Allah hehe. Next time nak makan dengan nasi pulak
Deletekari pekat cam tu cicah roti pun sedap!
ReplyDeleteDengan lempeng, biskut 4 segi pun semua sedap kan hehe
Deletesemua pun sedappp
ReplyDeleteAlhamdulillah:)
DeleteMacam kepala ikan bayan.
ReplyDeleteSedap bahagian pipinya, kenyal-kenyal lembut.
Rasanya ya ikan bayan. Memang bahagian pipi & mata sedap kan.
DeleteKat rumah memang tk masak kari atau lauk kurma... tkthu kenapa tk gemar, tpi kari mamak makan lak kite. eheks
ReplyDeleteHehe lain2 biasa lah tu. Kari mamak ni ummpp dia lain kan
Deletewahhh sedapnyaaaa kari kepala ikan. dapat makan dgn roti canai ni mau bertambah2 hehehe
ReplyDeleteAlhamdulillah hehe satu rumah bau kari
Deletetu yg bestttt😀
Deletesedapnya kari kepala ikan tu, tak pernah masak sendiri memang beli je haha
ReplyDeleteDulu takut jugak nak masak tp try je pastu mintak suami test rasa berkali2 hehe
Deletekari ikan fresh..ratah2 sedap nih..
ReplyDeleteYa sampai tulang2 disedut haha
Deletekalo kepala ikan part mata tu fav btul
ReplyDeleteYa betul kqt pipi pun kan
DeleteSedapnya, kari kepala ikan. Nampak pekat, bau sampai ke sini. :D
ReplyDeleteAlhamdulillah sedap untuk kami, cicah roti dll pun sedap kalau tak makan dgn nasi
Deletesalah satu my favourite bila balik kg pak mertua, kari kepala ikan.. part kepala khas untuk menantu.. hahaha..
ReplyDeleteWahhh best best
DeleteSedapnya.. Nampak menyelerakan!
ReplyDeleteTerima kasih. Alhamdulillah
Deletenmpk gmbr kari kepala ikan fresh dari laut pun sedap ni makcik., huhu
ReplyDeleteAlhamdulillah memang sedap hehe
DeleteIni kalo kliatan dengan suami saya, dia bisa habiskan sendiri rasanya 🤣🤣🤣. Saya sebenernya tak suka ikan di kari kak. Tapi suka kalo di goreng atau bakar. Cuma kalo kuahnya pekat macam nih, saya masih mau nak coba. Walopun ikannya dikiiit je hahahaha. Cuma nak buat sendiri nih mikir lama lah. 😅. Kalo failed sayang juga bahan2nya 😅😁. Dah paling benar saya pesan je 😄
ReplyDeleteHehe dulu saya pun kurang makan kari kepala ikan tapi lama2 jadi suka, especially kalau kuahnya pekat
Delete