Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Moga sihat ceria sentiasa. Hasil meyimpan segala jenis biskut & kek yang tak jadi, sayang nak buang, sebab tak ada orang nak makan. Maka terlahirlah....
CHOCOLATE BISCAKE
(Cokelat Biskut dan Kek)
Tiba2 seronok bermain dengan handphone.
Macam lawa tapi kalau dekat memang sememeh. Comot.
Deko topping tu campak2 manja bagi elok rupanya hehe. Guna apa yang ada dalam peti, apa ada di dapur.
Dah siap simpan, lupa nak snap yang dikerat rentas. Deko semula. Background lain sikit. Hehe.
Begitu lah keratan rentas nya. Ada padat, ada yang tak.
Topping macam2 ada. Parutan limau (zest/rind), parutan chocolate, golden sprinkles, chocolate chips, pistachio, serbuk koko.
Dah, last dah ni.
Ni lah team biskut yang tak dimakan. Balance biskut Raya, biskut Ikea, digestive biscuit & Lotus biscuit baki buat cheesecake, biskut peket2 dari flight Emirates tahun lepas yang belum expired. Kutip semua di dapur. Sakit mata tengok tak habis.
Semua dalam my lovely food processor. Biskut dikisar dulu sebab paling keras.
Next, masukkan leftover (kiranya) Orange Cake, buat 2 minggu lepas, lekat pada Bundt Pan. Bahagian kek yang elok dah dipotong cantik, packed untuk hubby masuk Taman Negara hari tu. Kek ni lah alasan kuat terpaksa buat BISCAKE ni. Kek memang jadi tapi ada bahagian yang melekat pada loyang. Aiisshh geram. Sayang nak buang. Dah almost 2 weeks, so kena paksa diri untuk reuse recycle semua makanan terbiar ni haha.
Biskut dan kek yang telah dikisar.
Ada badam hiris yang dah pecah2, masuk jugak.
Ada chocolate bar anak2 soleh solehah dalam fridge tak habis makan + satu sudu besar butter dicairkan.
Begini lah rupa semua yang telah dikisar. Make sure boleh kepal2 kan sebab takut terlerai pecah2 nanti.
Loyang ni, anggarkan besarnya supaya cukup adunan tu. Alaskan dengan plastic cling wrap dulu, lebihkan plastic kiri kanan.
Tekan padat2, cover dengan plastic, untuk semua bahagian atas. Takut adunan kering tak sekata. Simpan dalam fridge satu malam.
Dah keras, potong square kecik2.
The hardest part. Memang spesis kurang tabah, remeh sungguh part mencelup chocolate ni. Nak nangis buat sorang2 haha. Tapi kena jugak buat.
1 cawan dark compound coin, 1/4 (atau lebih) cawan fresh milk, 1 suduteh butter. Double boil atau microwave 40 saat. Kacau sebati, celupkan, susun atas cooling/cake rack (jaring besi). Coating kena pekat biar tebal sikit. Bila dah macam elok chocolate coating pada biskek tu, transfer atas baking paper, simpan dalam fridge. Mula ingat tak jadi sebab masih lembut je coating chocolate tu, rupanya lepas dibiar semalam, elok kejadiannya, keras dan tak melekat pada baking paper.
Suka pulak tengok foto BISKEK ni.
Alhamdulillah habis dah kek & biskut terbiar di rumah. Tapi terjumpa pulak few pieces biscuits dalam laci bahan2 kek. Aiisshh.
Agak manis sebab biskut banyak yang manis jugak, tapi dark chocolate compound untuk coating tu buat rasa BISKEK ni pahit2 jugak. Maybe kena kisar lebih dengan biskut kering kosong. Tak apa, boleh cuba lagi. Alhamdulillah projek yang bertahun nak buat, terlaksana akhirnya. Alhamdulillah.
Oh? Cake pun 'campak-campak' je?
ReplyDeleteCampak2 bahasa orang dapur lah uncle haha
DeleteCantik-cantik gambarnya!
ReplyDeleteTerima kasih Amie. Foto blog Amie pun cantik-cantik
Deletenice pics!! choc cake tu fav my boys ;)
ReplyDeleteTq tq. Kami pun suka chocs, tu lah bila recycle semua ni kena combine dgn chocs baru laku makan hehe
DeleteBagusnya idea ni ..dapat juga elakkan dari membazir 👍
ReplyDeleteAlhamdulillah sebab sayang byk biskut, kek, chocolate tak dimakan
Deletenampak sedap tu!!
ReplyDeleteAlhamdulillah ada oren & chocolate sedap kan
Deleteaduhai rajinnya...kenapa la saya tak serajin ni dekat rumah tu memang banyak biskut yang tak termakan
ReplyDeleteTerpaksa buat sbb kek dah lama dlm peti hehe, sayang kalau dah x elok. Mmg paksa diri kena buat baru ni.
Deleterajinnyer ., hehe
ReplyDeleteSayang biskut dan kek dll yang tak habis makan kat dapur ni, kena kerjakan semua bagi habis hehe
Deletenampak sungguh menyelerakan ...tentu sedap
ReplyDeleteAlhamdulillah sedap jugak
DeleteWah….rajin dan sangat bagus buat gini. Tak membazir.
ReplyDeleteCantik sangat gambar 👍🏽
Rupa biskek tu pun menggoda 😋
Tq tq, sayang sebab tak termakan semua kek dan biskut tu.
DeleteBISKEK unik namanya gabungan biskut dan kek...kita suka apa jua yg berkait ngan coklat tp kalo dark choc tk brp sgt sbb pahit
ReplyDeleteHehe gabung je nama tu, sbb manis sgt bila letak dark choc, kurang sikit manis nya. Kalau byk, takut pahit kan
DeleteTiada yang dapat menghalang kerajinan dan bakat. Menarik sekali hasilnya.
ReplyDeleteTq tq, Alhamdulillah datang semangat dan terpaksa habiskan macam2 kat dapur ni
Deletesedapnyaaaa chocolate biscake. tampak eksklusif gituuu👍👍
ReplyDeleteHehe saja2 guna apa yang ada, sedap jugak campur2
Deleteterengganu memang cantik,makanan pun sedap2..bagi saya pergi banyak kali pun tak apa,semua tempat menarik
ReplyDeleteBetul tu memang tak jemu ke sana
DeleteCuba try buka cafe ... nampak begitu elegen menawan hahahhaa boleh tak gitu :P
ReplyDeleteHaha saja2 main2 dgn bahan yang ada kat rumah, gugel je hehe
Delete