Saturday, August 12, 2023

LEFTOVERS CHOCOLATE, BISKUT & KEK = CHOCOLATE BISCAKE

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Moga sihat ceria sentiasa. Hasil meyimpan segala jenis biskut & kek yang tak jadi, sayang nak buang, sebab tak ada orang nak makan. Maka terlahirlah....


CHOCOLATE BISCAKE 
(Cokelat Biskut dan Kek)


Tiba2 seronok bermain dengan handphone.


Macam lawa tapi kalau dekat memang sememeh. Comot.


Deko topping tu campak2 manja bagi elok rupanya hehe. Guna apa yang ada dalam peti, apa ada di dapur. 


Dah siap simpan, lupa nak snap yang dikerat rentas. Deko semula. Background lain sikit. Hehe.


Begitu lah keratan rentas nya. Ada padat, ada yang tak. 


Topping macam2 ada. Parutan limau (zest/rind), parutan chocolate, golden sprinkles, chocolate chips, pistachio, serbuk koko.


Dah, last dah ni. 


Ni lah team biskut yang tak dimakan. Balance biskut Raya, biskut Ikea, digestive biscuit & Lotus biscuit baki buat cheesecake, biskut peket2 dari flight Emirates tahun lepas yang belum expired. Kutip semua di dapur. Sakit mata tengok tak habis.


Semua dalam my lovely food processor. Biskut dikisar dulu sebab paling keras.


Next, masukkan leftover (kiranya) Orange Cake, buat 2 minggu lepas, lekat pada Bundt Pan. Bahagian kek yang elok dah dipotong cantik, packed untuk hubby masuk Taman Negara hari tu. Kek ni lah alasan kuat terpaksa buat BISCAKE ni. Kek memang jadi tapi ada bahagian yang melekat pada loyang. Aiisshh geram. Sayang nak buang. Dah almost 2 weeks, so kena paksa diri untuk reuse recycle semua makanan terbiar ni haha.


Biskut dan kek yang telah dikisar.


Ada badam hiris yang dah pecah2, masuk jugak.


Ada chocolate bar anak2 soleh solehah dalam fridge tak habis makan + satu sudu besar butter dicairkan.


Begini lah rupa semua yang telah dikisar. Make sure boleh kepal2 kan sebab takut terlerai pecah2 nanti.


Loyang ni, anggarkan besarnya supaya cukup adunan tu. Alaskan dengan plastic cling wrap dulu, lebihkan plastic kiri kanan.


Tekan padat2, cover dengan plastic, untuk semua bahagian atas. Takut adunan kering tak sekata. Simpan dalam fridge satu malam.


Dah keras, potong square kecik2.


The hardest part. Memang spesis kurang tabah, remeh sungguh part mencelup chocolate ni. Nak nangis buat sorang2 haha. Tapi kena jugak buat.


1 cawan dark compound coin, 1/4 (atau lebih) cawan fresh milk, 1 suduteh butter. Double boil atau microwave 40 saat. Kacau sebati, celupkan, susun atas cooling/cake rack (jaring besi). Coating kena pekat biar tebal sikit. Bila dah macam elok chocolate coating pada biskek tu, transfer atas baking paper, simpan dalam fridge.  Mula ingat tak jadi sebab masih lembut je coating chocolate tu, rupanya lepas dibiar semalam, elok kejadiannya, keras dan tak melekat pada baking paper. 


Suka pulak tengok foto BISKEK ni.


Alhamdulillah habis dah kek & biskut terbiar di rumah. Tapi terjumpa pulak few pieces biscuits dalam laci bahan2 kek. Aiisshh.


Agak manis sebab biskut banyak yang manis jugak, tapi dark chocolate compound untuk coating tu buat rasa BISKEK ni pahit2 jugak. Maybe kena kisar lebih dengan biskut kering kosong. Tak apa, boleh cuba lagi. Alhamdulillah projek yang bertahun nak buat, terlaksana akhirnya. Alhamdulillah.

28 comments:

  1. Oh? Cake pun 'campak-campak' je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Campak2 bahasa orang dapur lah uncle haha

      Delete
  2. Cantik-cantik gambarnya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih Amie. Foto blog Amie pun cantik-cantik

      Delete
  3. nice pics!! choc cake tu fav my boys ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq tq. Kami pun suka chocs, tu lah bila recycle semua ni kena combine dgn chocs baru laku makan hehe

      Delete
  4. Bagusnya idea ni ..dapat juga elakkan dari membazir 👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah sebab sayang byk biskut, kek, chocolate tak dimakan

      Delete
  5. nampak sedap tu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah ada oren & chocolate sedap kan

      Delete
  6. aduhai rajinnya...kenapa la saya tak serajin ni dekat rumah tu memang banyak biskut yang tak termakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terpaksa buat sbb kek dah lama dlm peti hehe, sayang kalau dah x elok. Mmg paksa diri kena buat baru ni.

      Delete
  7. rajinnyer ., hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sayang biskut dan kek dll yang tak habis makan kat dapur ni, kena kerjakan semua bagi habis hehe

      Delete
  8. nampak sungguh menyelerakan ...tentu sedap

    ReplyDelete
  9. Wah….rajin dan sangat bagus buat gini. Tak membazir.
    Cantik sangat gambar 👍🏽
    Rupa biskek tu pun menggoda 😋

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq tq, sayang sebab tak termakan semua kek dan biskut tu.

      Delete
  10. BISKEK unik namanya gabungan biskut dan kek...kita suka apa jua yg berkait ngan coklat tp kalo dark choc tk brp sgt sbb pahit

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe gabung je nama tu, sbb manis sgt bila letak dark choc, kurang sikit manis nya. Kalau byk, takut pahit kan

      Delete
  11. Tiada yang dapat menghalang kerajinan dan bakat. Menarik sekali hasilnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq tq, Alhamdulillah datang semangat dan terpaksa habiskan macam2 kat dapur ni

      Delete
  12. sedapnyaaaa chocolate biscake. tampak eksklusif gituuu👍👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe saja2 guna apa yang ada, sedap jugak campur2

      Delete
  13. terengganu memang cantik,makanan pun sedap2..bagi saya pergi banyak kali pun tak apa,semua tempat menarik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu memang tak jemu ke sana

      Delete
  14. Cuba try buka cafe ... nampak begitu elegen menawan hahahhaa boleh tak gitu :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha saja2 main2 dgn bahan yang ada kat rumah, gugel je hehe

      Delete

Thank you for the comments. Nanti singgah lagi ya :) Take care & stay safe.