Assalamualaikum & Salam Sejahtera. Moga sihat gembira semuanya.
Banyak sangat makan ikan masa Raya, kita masak ikan pulak. Alhamdulillah ada ikan kembong dalam freezer. Sambal Nasi Lemak frozen pun ada. Mee Pangkor kering pun ada sepeket lagi. Mee Pangkor ni sahabat di Kerteh yang ajar masak, orang Perak pior (pure). Memang sedap sangat. Ada yang panggil Laksa Mi atau Laksa Pangkor.
RESEPI LAKSA/MEE PANGKOR
SUP IKAN
3 ekor Ikan Kembong
2 asam keping
Sedikit garam
2 cawan air
Rebus semua hingga ikan masak. Asingkan ikan dengan tulang,
simpan air rebusan.
2-3 ulas bawang putih dicincang
6 ulas bawang meriah dicincang
Air rebusan ikan + 2 cawan air (agak2)
Tumis bawang di atas dengan sedikit minyak. Masukkan air rebusan
ikan. Perasakan dengan garam.
SAMBAL UDANG
Saya guna SAMBAL NASI LEMAK kosong yang beku dari freezer saya.
Defrost dalam periuk dan tambahkan beberapa ekor udang. Memang
suka buat sambal simpan dalam freezer, senang nak guna bila perlu.
SAYUR UNTUK MEE PANGKOR
Kacang Panjang dipotong kecil
Cendawan Shitake dipotong dadu kecil (atau Lobak Asin)
Digoreng dengan minyak yang sikit, ditambah sedikit garam.
MEE PANGKOR
Boleh juga digunakan Mee Lidi atau Angel Hair.
Dicelur sampai lembut.
Siap semua, makan lah dengan Mee, Isi Ikan, Sambal Udang & Sayur.
Ini lah rupa Laksa Pangkor yang belum dimasak. Boleh beli di Shopee.
waduhhhhh sedapnyaaaa lahaiiiii
ReplyDeleteAlhamdulillah mmg sedap :)
Deleteππππ
Deletenampak sedappp tak pernah lg mkn mee gini
ReplyDeleteTry la buat atau cari kedai Mee Pangkor ni, mmg sedap
DeleteTak pernah rasa lagi. Tentu sedap
ReplyDeleteMmg sedap, try la buat. Payah nak cari kedai jual Mee Pangkor ni
Deletebelum lunch hour lagi ni.. awat semua org duk post pasal makanan hahahah.. sedap ni mee pangkor..
ReplyDeleteSabar sabar hehe
Deleteboleh sabar tapi dah terliur dan perut menyanyi hahaha
DeleteBuat la senang je hehe
DeleteOoh…gini rupa dan cara buat Laksa/Mi Pangkor. Saya tak pernah makan, cuma tau nama je.
ReplyDeleteAda kawan jamu kami, memang suka dan belajar terus
DeleteOh... ingatkan dia guna spegeti tadi....
ReplyDeleteBoleh guna angel hair sbb Mee Pangkor ni Mee dia halus tak mcm spegeti
DeleteTertarik nak coba π. Tapi saya prefer tak pakai ikan π . Tak terlalu suka. Tapi kalo mie laksa, apapun jenisnya saya selalu pengen coba ππ
ReplyDelete