Monday, July 10, 2023

MEE PANGKOR FAVORITE

Assalamualaikum & Salam Sejahtera. Moga sihat gembira semuanya.


Banyak sangat makan ikan masa Raya, kita masak ikan pulak. Alhamdulillah ada ikan kembong dalam freezer. Sambal Nasi Lemak frozen pun ada. Mee Pangkor kering pun ada sepeket lagi. Mee Pangkor ni sahabat di Kerteh yang ajar masak, orang Perak pior (pure). Memang sedap sangat. Ada yang panggil Laksa Mi atau Laksa Pangkor.


RESEPI LAKSA/MEE PANGKOR

SUP IKAN

3 ekor Ikan Kembong
2 asam keping
Sedikit garam
2 cawan air

Rebus semua hingga ikan masak. Asingkan ikan dengan tulang, 
simpan air rebusan. 

2-3 ulas bawang putih dicincang
6 ulas bawang meriah dicincang
Air rebusan ikan + 2 cawan air (agak2)

Tumis bawang di atas dengan sedikit minyak. Masukkan air rebusan 
ikan. Perasakan dengan garam. 

SAMBAL UDANG

Saya guna SAMBAL NASI LEMAK kosong yang beku dari freezer saya. 
Defrost dalam periuk dan tambahkan beberapa ekor udang. Memang
suka buat sambal simpan dalam freezer, senang nak guna bila perlu.

SAYUR UNTUK MEE PANGKOR

Kacang Panjang dipotong kecil
Cendawan Shitake dipotong dadu kecil (atau Lobak Asin)

Digoreng dengan minyak yang sikit, ditambah sedikit garam.

MEE PANGKOR

Boleh juga digunakan Mee Lidi atau Angel Hair.
Dicelur sampai lembut.

Siap semua, makan lah dengan Mee, Isi Ikan, Sambal Udang & Sayur. 


Ini lah rupa Laksa Pangkor yang belum dimasak. Boleh beli di Shopee.









16 comments:

  1. waduhhhhh sedapnyaaaa lahaiiiii

    ReplyDelete
  2. nampak sedappp tak pernah lg mkn mee gini

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try la buat atau cari kedai Mee Pangkor ni, mmg sedap

      Delete
  3. Nieda9:52 AM

    Tak pernah rasa lagi. Tentu sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg sedap, try la buat. Payah nak cari kedai jual Mee Pangkor ni

      Delete
  4. belum lunch hour lagi ni.. awat semua org duk post pasal makanan hahahah.. sedap ni mee pangkor..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sabar sabar hehe

      Delete
    2. boleh sabar tapi dah terliur dan perut menyanyi hahaha

      Delete
    3. Buat la senang je hehe

      Delete
  5. Ooh…gini rupa dan cara buat Laksa/Mi Pangkor. Saya tak pernah makan, cuma tau nama je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada kawan jamu kami, memang suka dan belajar terus

      Delete
  6. Oh... ingatkan dia guna spegeti tadi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh guna angel hair sbb Mee Pangkor ni Mee dia halus tak mcm spegeti

      Delete
  7. Tertarik nak coba 😍. Tapi saya prefer tak pakai ikan 😅. Tak terlalu suka. Tapi kalo mie laksa, apapun jenisnya saya selalu pengen coba 😍😍

    ReplyDelete

Thank you for the comments. Nanti singgah lagi ya :) Take care & stay safe.