Saturday, March 31, 2018

DAY 10 (Part 3) - Lake Konigssee, Germany to Salzburg, Austria

Masih lagi 18 Dec 2017.. 

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..



Memang sejuk tak dapat nak describe tapi cantiknya di Lake Konigssee lagi lah tak dapat nak kata.. Masya Allah..


Bye bye Lake Konigssee.. Moga ketemu lagi..


Off to Salzburg..


Cuaca kelam juga tapi awesome..


Waktu tiba di Salzburg dah hampir 12pm.. Alhamdulillah lepas parking kereta, jalan celah2 bangunan lama, terjumpa kedai Halal Kebab..


Lokasi dicatat dalam hp ialah Kapuzinerberg 6, Salzburg..


Apa lagi stop kejap lah utk alas perut..


Waktu lunch memang dah pun, tambah pulak cuaca sejuk amat memang lah laparrr sentiasa.. 


MOZART MONUMENT...


RESIDENZ SQUARE..


Christmas around the corner, maka CHRISTMAS MARKET memang hebat meriahnya..


Wachhhaaaaa yummeh.. Tak beli..


Dah kenyang makan kebab..


Ohhmmaaaiiiii.... TRDLNIK..


Ohhmomoooo...


Jamu TRDLNIK sbb dah tak tahan baunya...


Hubby tanya nak panjat tengok castle tak... Hhhmm tak nak, tak berani lah nak masuk tempat2 cenggitu.. Dari luar je takpe lah..


SALZBURGER SCHNEEBALL.. Tengok aje nya..

A Schneeball - snowball in English, is a pastry made from shortcrust pastry and is especially popular in the area of Rothenburg ob der Tauber. Its name derives from its round, ball-like shape, with a diameter of about eight to ten centimeters, and its traditional decoration with white confectioner's sugar. It is also called a Storchennest (stork's nest).










Dah puas jalan market, kita balik lah.. Maghrib 4,30pm.. Payah nak solat kat luar lagipon hari dah nak gelap.. Bajet masa sampai homestay by 4pm.. Winter masa siangnya pendek maka limited lah tempat nak visit dll.. Lagipon tak berani nak drive malam2 takut salji turun lebat2..


Sempat snap dari depan homestay ni.. Janganlah anak2 Marco mengintip apa lah orang Msia ni buat ronda keliling rumah dia.. Hehe, tempat den takdo salji..


Tangga ke tempat inap kami..


Bagaikan half basement kiranya tapi still can view bukit gunung dari luar tingkap.. Cantik deco luar dalam rumah Marco ni.. 


Malam kita reheat pizza frozen Vegetarian beli di LiDL supermarket.. Murah & sedapppp...


Jalan2 hari ke 10.. Teisendorf - Lake Konigssee - Salzburg - Teisendorf.. Alhamdulillah smooth semuanya..

No comments: