Tuesday, September 5, 2017

DAY 6 ~ MEKAH & TAWAF WIDA'

Alhamdulillah para jemaah telah selesai ibadah Haji mereka pada tahun ini.. Moga semuanya mendapat Haji yg Mabrur.. 

ASSALAMUALAIKUM & SALAM SEJAHTERA.. Moga sentiasa sihat, dilindungi & dirahmati Allah.. 



Kami rindu.. Rindu utk ke sana lagi.. Perjalanan & ibadah Umrah Dec 2016 lalu memang masih di dalam ingatan..


MASJID AR RAJHI
Opened by Royal Highness Prince Khalid Al-Faisal, Governor of Makkah Aisha Sulaiman Al Rajhi Mosque in the scheme of the breeze in Makkah, which can accommodate more than 47 thousand worshipers, which was built by businessman Sheikh Sulaiman Al Rajhi stood from his mother. Area of ​​the mosque is estimated at 60 846 square meters, contains warehouses and parking and electro Mkanekih services and technical processing plants.
(Source : beautifulmosque.com)

Ziarah hari terakhir kami, melepasi MASJID AR RAJHI yg indah senibinanya ini..


Ladang Unta.. 3 beranak kurang sihat duduk di dalam bas aje nya..


Woaaahhh gerrammmm je tengok tapi malas nak membeli..


MASJID HUDAIBIYAH
Miqat di sini utk kali terakhir umrah pada ziarah kami Dec 2016 yg lalu.. In syaa Allah akan ke sini lagi..


Last but not least kami dibawa ke Muzium ini.. Subhanallah.. Amazed with the incredible pieces; pictures & artifacts from the past.. 
















Kalau lah banyak masa, memang lama akan duduk dalam muzium ni..


Antara senibina di Mekah.. Random je tekan hp..


Menunggu utk dibiotakkan..


Budak2 yg tak nak balik Malaysia..


She wants to go back, tiap tahun katanya..


Rindu, sangat rindu..


Perjalanan kaki utk Maghrib utk kali terakhirnya..


Malam terakhir utk Dec 2016 lalu.. Kami akan kembali In syaa Allah..


Setelah Tawaf Wida..


Alhamdulillah smooth semuanya.. Alhamdulillah.. Moga kami semua mendapat umrah yg mabrur..

آمِيّنْ آمِيّنْ آمِّيْنَ يَا رَبَّ الْعَالَمِيْنَ 

2 comments:

Anonymous said...

salam,

amazingkan. Orang sana nak keluar dari negeri mereka. Kita semua tak balik.

Now lagi teruk tax etc kos tinggi lagi semua nak cabut keluar. anyway orang Arab Saudi nak gi haji kena amik giliran sampai 5-10 tahun. kena bayar visa haji.. umrah pon sama..

m.u.l.a.n said...

Anon: Ohh ya ke org Arab ada limit jgk nak buat Haji.. Ingatkan senang2 aje nak pergi..