Thursday, September 21, 2017

SOUTH AFRICA : TSITSIKAMMA YANG AWESOME..

Seorang kawan akan ke Cape Town, mengikut suaminya yang akan bekerja di sana.. Owwhhh rindu South Africa.. Self-drive holiday, Dec 2014 dalam kenangan...

Assalamualaikum & Salam Sejahtera.. Belek2 foto dalam hard disk.. Alhamdulillah smooth drive, smooth semuanya.. Antara tempat yg awesome ialah TSITSIKAMMA..


The Tsitsikamma National Park is a protected area on the Garden Route, Western Cape and Eastern Cape, South Africa. It is a coastal reserve well known for its indigenous forests, dramatic coastline, and the Otter Trail. On 6 March 2009 it was amalgamated with the Wilderness National Park and various other areas of land to form the Garden Route National Park.

The park covers an 80 kilometres (50 miles) long stretch of coastline. Nature's Valley is at the western end of the park, and the main accommodation is at Storms River Mouth. Near the park is the Bloukrans Bridge, the world's highest bridge bungee jump at 216 metres (709 ft)

The word "Tsitsikamma" hails from the Khoekhoe language tse-tsesa, meaning "clear", and gami, meaning "water", probably referring to the clear water of the Tsitsikamma River.Other meanings are 'place of much water' and 'waters begin'. (Wikipedia)
My dearest boy in action.. Adoohai lah anak.. Nak jugak dia try.. Masa tu BOULKRAN ni WORLD'S HIGHEST BUNGY..


Alhamdulillah selamat semuanya..


Cool guy..


Tunggu giliran.. Its Summer so ramai lah pengunjung tapi tak lama pon tunggu, lagipon cuaca & tempat sangat awsome..


They did it..!! The boys aje, the little girl tak boleh sbb belum cukup umur walaupon ketinggian nya lepas limit.. The big girl tu jangan tak tau dia gayat & takut ya amat hahahaa.. Pastu nyesal tak try, tapi tu lah siapa nak teman the little girl tu.. Merajuk pulak nanti dia sorang je tak dapat try bungy jump.. Kena lah beralah.. 


They jumped from that bridge lah.. BOULKRAN BRIDGE..


Hasil kerja tangan kayu.. Waahh rasa nak angkut..


Suka tengok binaan di belakang tu.. Had to go, kurang masa untuk explore..


Banyak hiking trails.. Hahaha dia nampak scuba divers..!! Tapi air sejuk ya amat, lesen pon tak bawak..


Cantikkk..


Nak main air..? Nak mandi laut, sila lah tapi sejuukkk sangat though its Summer.. 


Daddy kata hike pi waterfall lah.. Its the other side of parking lot/camping site je..  


Alhamdulillah weather makin cerah.. 


Stop for snacks, biscuits & drinks utk energy.. Tho sangat terik tapi bahang tak panas mana.. 


Subhanallah cantik sangat view.. Kena patah balik sbb kekangan masa, trail bukan yang mudah.. Tapi dekat 2 jam jugak..


Cantiikk sangat..


Kalau lah banyak masa, memang akan habiskan hiking sampai ke waterfall..


Alhamdulillah cuaca terang tak macam 2 jam sebelumnya..


Few times plan nak guna campervan tapi sbb masa yg limited, terpaksa akur pada keadaan.. Sewa kereta jugak yg mana lebih pantas & senang nak parking kat mana2 pon. Dengan campervan, tempat utk parking dll adalah limited..


Luas betul Tsitsikamma ni rupanya..


Tunggu giliran utk try ZIPLINE..


Yezzaaa, lets go..


Besar betul pokoknya..


Directory utk TSITSIKAMMA ni..


Jugak tak sempat utk explore kawasan hutan TSITSIKAMMA BIG TREE ni.. 


Lets go guys..


Ohhh yeaahh.. I like it so much..


Jauh jugak ZIPLINE ni..


Ohhh sangat best..


Next awesome one.. SEGWAY OUTDOOR TOUR.. Sessi latihan awalnya, senang sangat nak handle segway ni rupanya..


Cameraman (not me) dok belakang, makanya amik gambar belakang aje nya lah hahaha..


Friendly local residents greeting us..


Bila cameraman pandang belakang, baru la nampak foto anak2 & isteri yg nun jauh ke belakang..


Yezzaaa ke hutan kita..


Semuanya dijaga, awesome..!!


Ahaaaa nak spin dgn segway..!!


Rough track jugak..


Yeeyyy ada jgk foto solo yg slow.. Enjoying the view, the surroundings & the ride..


Kids had fun, mak apak also..


Ada budak tak nak balik..


Heading back to the SEGWAY TOUR CENTRE, STORMS RIVER..


Thats TSITSIKAMMA on the map.. 

TSITSIKAMMA... Memang nak sangat kembali ke sana.. Alhamdulillah smooth semuanya.. Excellent ride, amazing place, awesome memories..

2 comments:

Lady Windsor said...

ya ampunnnnn buat bungy jumping tu kalau upah RM5000 pun i is tak akan buat..rasa macam bunuh diri ja bahahaha penakut kan..

m.u.l.a.n said...

Lady Windsor: kaaannnn I pon rasa camtu..