Friday, September 8, 2017

SEPTEMBER, 20 TAHUN YANG LALU..

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Recycle post lama.. September 1997, first time jejak kaki ke Ho Chi Minh City..


Foto dari balcony apartment... Antik ehh foto lama..

Tiap kali bulan September datang, memang banyak yg dikenang... Antara yg besar bila suami ditarik ke Vietnam utk bekerja.. Dia pergi awal lagi pd bulan Julai 1997.. And this makcik terpaksa follow later in September 1997.. Kena quit kerja lagi.. Dipaksa utk bersama suami.. Time tu tak ada anak lagi.. Bayang kan masa tu tak ada apa pon kat sana yg meriah mcm sekarang ni.. Hanya ada 3 bangunan tinggi.. Dlm 20 tingkat je kot.. Kereta pon boleh bilang je.. Basikal & motor menguasai jalanraya..

Seterusnya di bawah, perjalanan hidup kami 10 tahun di Vietnam.. Namun ada break sikit ehh hehehee... Tak dapat den nak meng-kronologi kan semua.. Sbb dulu2 guna camera yg pakai filem gulung2 tu.. Tak ada nak kopipes ya.. Dapat scan pon sgt happy.. Hahhaaa ada jgk yg snap je dari hp..


Trip pertama travel dalam Vietnam... Kami ke DALAT.. Macam Cameron Highland lah.. Sejuk.. Singgah di LANGBIANG (named after 2 fattalistic lovers)..


LIEN KHUONG.. Nak fly ke Dalat dari Ho Chi Minh, airport nya di bandar ni..


Kawasan pergunungan memang banyak waterfall kan.. Macam kat DALAT ni..


The BEN DUOC Memorial Temple (Đền tưởng niệm Bến Dược - Củ Chi[1]) is a cultural history project of the Communist Party Committee and people of Ho Chi Minh City, Vietnam. It was built to memorialize the significant contributions of the soldiers and people who were killed in the Saigon-Gia Định region during the anti-American and anti-French fighting.[2] The temple is sited at the Bến Dược hamlet, Phú Mỹ Hưng village, end of the Củ Chi tunnels.[3]
Source : Wikipedia


Sambutan Hari Merdeka 31 Ogos 1998 di PHAN THIET..

Phan Thiết is a coastal region of Southeast Vietnam and capital of Bình Thuận Province. At its center is a bustling little fishing port with a harbor full of colorful boats, vibrant outdoor markets and landmarks including the circa-1762 Van Thuy Tu Temple, honoring whales and housing some 100 skeletons of the locally revered sea creatures.


Sand Dunes di PHAN THIET..


Wedding seorang Muslim Champa di CHAU DOC kot.. CHAU DOC ni dah dekat sgt dgn sempadan Cambodia.. 8 jam naik kereta ohhhh kebas badan.. Penempatan Muslim Vietnam & Cambodia.. Diorang ni lah yg byk membantu kami di sana, membantu kerja rumah dah juga sebagai teman.. Cakap ayam itik tu biasa lah hahahaa... Nostalgia..!!! 

4 comments:

nohas said...

nak juga jejak kaki ke lorong 5-star tu, kalau ke Vietnam...nostalgia, seronok ramai kawan yg sama-sama susah senang di perantauan..

NEKCIK said...

bnyak jugak tempat menarik kat saigon tu ye...halong bay tu mmg best sangat
bila nak merepeat seoul. ..

Pak Man said...

Terbaik lah!

m.u.l.a.n said...

Nohas: Mmg nostalgia sangat bila jauh dr family

Nekcik: Halong Bay mmg cantik

Pak Man: Alhamdulillah