Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.
Moga amal ibadah kita diterima Allah swt di bulan Ramadhan ini.
11 Ramadhan, Rabu. Iftar tadi.
Mi Sanggul Wantan. Wantan Goreng. Jelly Honeydew Nona. Temosa Ikan Pusing. Soya Cincau. Sagu Merah + Susu Sejat + Gula Melaka (leftover semalam)
Plan pagi2 nak masak lain. Pukul 5 tiba2 rasa nak masak Mi Wantan. Bersilat lah sikit di dapur. Bahan ada, terus buat. Mi Wantan/Siput/Wonton tak ada, ganti dengan Mi Sanggul yang ada.
Krup krap puas makan buat sendiri. Alhamdulillah.
1/2 isi dada ayam, 4 ekor udang dibuang kulit, 1 shitake mushroom, 1 carrot saiz sejengkal, segenggam daun sup, 4 ulas garlic, garam & lada putih. Kisar dalam food processor. Boleh juga ditumbuk ayam dan udang. Yang lain diracik halus atau disagat. Kulit Wantan beli di Mydin lama dulu, Alhamdulillah masih elok dalam freezer.
Iftar 10 Ramadhan, Selasa.
Lama tak makan Mi Kari. Tapi guna Kuetiaw.
Kuetiaw Kari. Sagu + Susu Sejat + Air Gula Melaka. Murtabak Frozen. Jus Epal + Grape yang tak dimakan.
Jeruk Bawang untuk Murtabak. Bawang, cuka & gula.
Sagu Merah hari Selasa.
3/4 cawan sagu direndam 15 minit. Tapis. Masak 1 cawan air atau 3/4 cawan. Masukkan sagu bila menggelegak. Kacau hingga warnanya cerah transparent, bukan lagi putih. Campurkan 1 suduteh esen vanilla, pewarna merah & 1 sudubesar gula. Kacau hingga gula larut, transfer ke dalam loyang, cara saya. Dalam apa2 bekas pun tak apa. Kalau letak gula lebih, boleh digaul dengan kelapa. Macam foto di bawah.
Sumber Foto : Che Nom
Kenapa lah mood macam nak ke laut, malas nak update blog. Tapi nak simpan untik reference dan memori. Bila buntu, bila rindu, ke sini lah selalu.
Terima Kasih singgah baca/komen dairi seorang Mulan. Take care dan senyum selalu.
>>>> Selamat Berpuasa <<<<
No comments:
Post a Comment
Thank you for dropping by.
Thank you for the comments.
Email : o-mulan@hotmail.com