Wednesday, July 23, 2025

MASAK MASAK MAKAN



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.

Minggu lepas. Lama betul tak masak pasta. Jumpa spaghetti siap rebus dalam freezer. Maybe rebus buat Laksa tapi tak habis. Entri masak masak je lah. Suka masak tapi shortcut lah. 


Butter, garlic cincang, udang, shitake mushroom. Lebur semua dalam periuk.


Masukkan spaghetti, oregano.


AGLIO OLIO
Drizzle minyak zaitun, chili flakes & parmesan cheese. Jumpa pitted olives dalam fridge. Yumm, Alhamdulillah. Ada leftovers, masuk fridge dulu. Esok nya nak recycle.


Hubby WFH. Lunch.


Asam pedas lagi. Guna sambal tumis kosong instant TIKTOK DAPUR PAK AMIR + tomato dikisar dengan air, bunga kantan, daun kesum, sambal belacan (sebab tiada belacan).


Tambah kacang bendi. Alhamdulillah yumm.


Tambah telur dadar + sambal geprek/penyet apa entah hubby beli.


Ada leftovers aglio olio kan semalamnya. 
Butter, garlic cincang, ayam didadu, shitake mushroom. Lebur semua dalam periuk/kuali. 


Masukkan susu segar.


Masukkan aglio olio leftovers semalam. Tambah susu dan oregano. Kalau tak cukup masin, tambah lah garam ke, mushroom seasoning ke. Yang ni dah cukup.


SPAGHETTI CARBONARA UDANG AYAM

Terdetik nak buat, lepas tengok cooking program di TV. Rupanya carbonara ni tak guna cheese atau susu. Hanya kuning telur. Tapi bila gugel, macam2 versi juga origin nya. Kita masak dan makan je lah ikut cara kita suka, kan. Don't pening2 pikir. 


KUETIAW TELUR MATA. Breakfast pagi semalam.


Alhamdulillah tudung kaca saiz 16cm sampai. Senang nak tutup non stick pan saiz 16cm ni. Molek jelita je sebab sama saiz. Tak lah tersenget2 kadang hampir jatuh sebab guna tudung yang besar 18cm. 

Panaskan non stick pan, api sederhana. Gris pan dengan minyak. Letak telur. Basahkan penutup pan (bahagian dalam) di bawah air paip. Tudung kan pan tu. Api kecilkan.


Kalau tak nak egg white fully cooked pun tak apa. Make sure masa pecahkan telur, yang kuning tu tak terburai lah. Baru lah jelita anggun kuning nya.


Kuetiaw tu tak cukup actually. Portion untuk the boys je, apak & anak soleh. So mummy buat jugak telur mata. Buat sandwich makan dengan sos keropok. Forever favorite sandwich ni. Tak tau bila start buat sandwich telur mata & sos keropok ni. Lebih 15 tahun dah buat ni. Alhamdulillah sedap tau.


TEMOSA (KARIPAP IKAN). Breakfast pagi tadi. Favorite kami, kawan mak buat. Special order je ni. 

 Terima Kasih singgah baca/komen dairi seorang Mulan. 
Take care ya, sihat ceria dan senyum selalu.

42 comments:

  1. First time nampak TEMOSA - karipap ikan. Belum pernah makan. Tentu sedap ni.
    Asam pedas memang tak pernah jemu untuk dinikmati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedap temosa ni. Asam pedas pun sama. Hehe resepi shortcut.

      Delete
  2. Uishhhh masakan Mulan semua....Nasib baik dah heavy breakfast dah. Saya suka cendawan shitake walaupun ada orang tak suka sebab bau dia kuat. Eh cantik la kejadian telur tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shitake memang sedap walaupun bau kuat kan Ezna. Telur mata tu anak soleh yang ajar.

      Delete
  3. Sedap nya tengok spageti sentiasa jadi kegemaran dana, lamanya tak makan temosa kak. Dulu ada kawan jual, kalau dia balik kampung dana kirim skrg dia dh pindah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu lah ni rindu lama tak makan spaghetti. Cer gugel ada tak orang jual temosa di KL.

      Delete
  4. besar betul kepala ikan tuuuu...
    penuh seperiuk ;-)

    ReplyDelete
  5. ada sorg mat saleh tu dia ajar sy, carbonara guna susu fresh milk. so smpi skrg kalau buat sy guna resepi tu. sedap laa juga bagi tekak sy melayu sy ni hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami pun guna fresh milk je, senang. Cuma kadang2 tengok tv, berbagai lah sejarah nya keluar.

      Delete
  6. Sedap semuanya tu...Temosa tu buat SA teringin...SA ni dah xde idea nak masak apa...SA dah kurang makan nasi...malam x makan...so pagi kena la buat menu berat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah. Betul kadang buntu nak masak apa2 kan. Kami pun kurang makan nasi.

      Delete
  7. Pasta tu my fav laaa. Suka tgk mulan rajin masak macam2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pasta memang favorite jugak cuma lama tak masak. Tq tq, masak untuk family je.

      Delete
  8. sedap2 smua menu...tk lunch lg lapar tgk gmbr makanan...pasta carbonara fav anak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah tq tq. Pasta carbonara memang anak2 suka kan.

      Delete
  9. kalo saya makan tu pasti masak belum tentu...temosa tu x pernah rasa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama jugak kadangnya. Temosa ni memang banyak di Pantai Timur.

      Delete
  10. Saya hari ni masak spagetti carbonara. Guna yang dalam tin je, tak ada fresh milk. Baru tahu yang temosa itu adalah karipap ikan. Saya pun kadang buat juga sandwich telur mata tu, cuma tak letak sos keropok. Memang ringkas dan kenyang. 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hubby ni kurang bagi guna yang dalam tin. Temosa ni panggilan karipap ikan di sini. Sedap kan sandwich telur mata.

      Delete
  11. Saya pilih kepala ikan dan telur mata saja ya Mbak.
    Dijamin pasti sedap...

    Salam,

    ReplyDelete
  12. Teringin pulak tengok aglio tu nak buat la weekend nanti.

    ReplyDelete
  13. Selamat menjamu selera
    nampak sesedap belaka

    ReplyDelete
  14. semuanya sedap, kakak terliur melihatnya...😻😻

    ReplyDelete
  15. Ya ALLAH, kau tabahkanlah pandangan mataku tatkala ini, aku puasa. Amiiin.
    Semuanya sedap, cuma kita salah waktu masuk ke sini, maafkan kita...adeih! (icon nangis)

    ReplyDelete
  16. Oh namanya temosa ye kak...sy suka karipap inti ikan ni. Dulu cikgu Pasti anak ada jual.
    Hari tu konon nak try buat telur mata mcm akk ni, tapi lupa nak basahkan dulu penutup periuk tu adoi la :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul karipap ikan kami panggil temosa. Telur mata tu dulu memang berkali2 buat baru jadi.

      Delete
  17. Pertama kali saya makan temosa ni masa pergi Pusat Santuari Gajah Kuala Gandah.
    Beli di kafe, makan dalam perjalanan balik. Pelik tengok intinya isi ikan. Tapi sedap sangat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh ada jual di sana ya. Memang ramai tak kenal temosa ni.

      Delete
  18. semua makanan yg dimasak tu sedap sehingga menjilat jari!

    ReplyDelete
  19. Oh mcm tu rupanya nk goreng telor mata mcm tu.. tq kak sharing tips

    ReplyDelete
  20. Ooo first time dengar pasal Temosa. Nak keba buat siasatan nampak gayanya ni. Suka dapat tips untuk goreng telur macam ni. Kelaparan saya dibuatnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe ya namanya Temosa. Dulu pun berkali2 buat baru jadi telur mata tu.

      Delete
  21. Hari ini saya masak mi goreng, tp pakai spaghetti 😂. Sebab stok mi kering ternyata habis hahahahah. Sementara stock spaghetti ada banyak 🤭.

    Lihat oglio di atas jadi kepengin buat lah. Tapi pakai tuna kaleng. Sebab tak ada udang.

    Naaah itu kak, saya juga tahunya carbonara itu pakai kuning telur dan cheese. Bukan susu macam yg banyak beredar. Kalo yg pakai susu sebutannya Alfredo sauce. Tapi memang orang2 kita, termasuk Indonesia seringnya sebut itu carbonara. Padahal carbonara tidak terlalu creamy. 😄

    Hanya saja kalo restoran Italia yg otentik di sini, mereka akan sebut itu Alfredo. 👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh saja kan Fanny, guna apa2 yang mirip pada mi. Spaghetti memang elok disimpan sebab banyak gunanya. Aglio tuna pun sedap.😋😋

      Pernah juga dulu terbaca aglio resepi asalnya guna kuning telur. Sudah ingat2 lupa. Kemudian baru2 ini, menonton di TV, program masakan yang bercerita carbonara asalnya guna kuning telur. Terus masak carbonara tapi masih gunakan susu sebab agak leceh masak menggunakan kuning telur. 😄😄😄

      Delete

Thank you for dropping by.
Thank you for the comments.

Please email me for any inquiries :
o-mulan@hotmail.com