Friday, July 04, 2025

SALAM JUMAAT PENUH BERKAT

 

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 

Salam Jumaat Penuh Berkat.
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.

Mood nak update blog, nak bw, ke laut lah pulak lately. Tak tau kenapa. Tak apa, slow2.

Enchiladas. 
Breakfast pagi tadi. Guna apa yang ada. Hubby nak naik bukit, biar dia breakfast di luar saja lah. Dia tak nak makan lagi.


Enchilada ialah hidangan Mexico yang terdiri daripada tortilla jagung yang digulung di sekeliling inti dan ditutup dengan sos yang enak . Enchilada boleh diisi dengan pelbagai bahan, termasuk daging, keju, kekacang, kentang, sayur-sayuran, atau gabungan. 
(Wikipedia)

Saya punya. Suka makan dengan Jalapeno (cili jeruk). Sepatutnya digulung tapi yang ni, kita leperkan sikit sebab terlebih filling, kalau digulung, takut tersembur fillingnya.


Filling ayam + carrot, tomato, capsicum, oregano ni masih ada sikit dalam freezer. Suka buat banyak, sepeket ayam kisar brand Ramly 400gm. Jangan berkuah, biar kering. Kalau nak jadikan gravy atau macam sos bolognese, boleh tambah sos tomato kemudian. Masak dan simpan dalam freezer. Lagi elok pek kan kecik2, ikut sekali makan. Later nak guna, boleh defrost, bawak keluar awal atau guna microwave.

Nak masak kosong, tumis bawang dadu dan ayam kisar saja pun boleh. Sebab proses ni ambil masa dalam 15-20 minit jugak. Kalau dah ada ayam kisar yang siap masak, boleh terus guna + rempah/sos yang diperlukan. Boleh dijadikan filling (wraps/pie/fajitas, quesadillas dll), topping (pizza), sos (Bolognese dll), Begedil, masak/goreng di dalam  mi/spaghetti/pasta dll juga.


Untuk buat Enchiladas, tumis bawang besar dadu, masukkan sos tomato, oregano, serbuk cili dan air sikit. Tutup api sebentar.


Tortilla dan filling ayam.


Gulung dan letak atas sos yang ditumis sebentar awalnya. Buka api.


Terbalikkan Enchiladas.


Letak sliced cheese atau mozzarella. Tutup periuk sebentar, supaya cheese cair sikit.

Yang dua ni anak soleh punya. Mummy punya yang atas tadi. 


Kelmarin, hubby last minute bagitau, work from home. Alhamdulillah dalam freezer ada leftover Butter Garlic Rice minggu lepas. Tumis bawang putih, masukkan udang, carrot dipotong dadu, nasi, sos tiram, lada putih. Goreng telur mata. Tertusuk pulak telur, bocor sikit hehe.


JELIRO SENGOTI, Jalan Ampang.
Singgah lunch, Jumaat lepas, setiba dari Kuantan.



Daging Harimau Menangis. Sedap. Sos pun sedap.


Perut Air Asam. Sedap.


Telur Sotong. Sedap garing. 

Terima Kasih singgah baca/komen dairi seorang Mulan. Take care, ceria dan senyum selalu.

62 comments:

  1. Tengok gambar makanan terus rasa lapar. Terliur tengok perut air asam. Sedap ratah.

    ReplyDelete
  2. waaa cafe jeliro sengoti tu sgt menggiurkan lah menu2nya...boleh try singgah la nantiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedap food di Cafe Jeliro Sengoti tu.

      Delete
  3. Salam jumaat almubarak utk mulan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moga MZ dan family diberkati selalu.

      Delete
  4. wow hari ni international makanannya. Tapi yang bawah tu aduhaiiiii mengoda sungguh

    ReplyDelete
  5. menu mexican tu ada extra cheese mantop....cafe jeliro sengoti tu tmpt fav cuma parking je payah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kalau extra cheese memang sedap kan. Cafe tu betul parking limited sikit.

      Delete
  6. SA tau wujudnya cafe Jeliro Sengoti tu..tapi x pernah pi...ramai cakap sedap...kena masuk wishlist gak ni

    ReplyDelete
  7. wahhhhh menggoda sungguh bila masuk sini. meleleh air liorrrrrr T___T

    ReplyDelete
  8. Menariknya Enchilada tu. Dapat makan lagi sedap. hihi... Daging harimau menangis dengan sos sedap tambah berselera makan. Telur sotong tak pernah makan lagi tapi nampak ada orang jual di TT.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kadang macam sama je rasa fajitas, quesadilla tu tapi cuma lain bentuk. Daging Harimau Menangis ni memang sedap kan. Telur Sotong yang ni rangup sedap.

      Delete
  9. Lapar la Kak ahahaha...
    Besar² pulak telur sotong tu, dicampur tepung ye?
    Tak pernah makan telur sotong goreng gini ☺️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe jom makan. Tak lah besar kot. Tak sure salut macamana tapi rangup sedap.

      Delete
  10. Harga daging harimau menangis tu boleh buat poket menangis tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sikit je tu, tak lah pocket menangis sangat. Hehe.

      Delete
  11. dah namanya jeliro sengoti maka meme patutlah makanan di situ membangkitkan selera!

    ReplyDelete
  12. Tengok gambar pun telan air liur ni. Semua nampak sedap dan menyelerakan.

    ReplyDelete
  13. Perut air asam tu sedapnnya.....enchilada tu kalau ada cheese tu Dania suka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perut Air Asam memang sedap. Kami pun suka cheese, geng Dania.

      Delete
  14. Alamak....sedap nya sandwich

    ReplyDelete
  15. Nampak gambar macam sandwich rupa nya lain huhuhu

    ReplyDelete
  16. Enchilada.. nak sebut pun tak tahu nak eja melayu ke english hahahaa..
    Tapi nampak memang sedap huhuu.. Aduhaii terliur dibuatnya nak cari tak ada yg menjual hahahah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. KL banyak kedai Afif, try gugel mesti ada orang jual.

      Delete
  17. Saya dulu pun selalu buat inti wrap banyak-banyak, tak habis, simpan fridge. Plannya, nak buat inti karipap. Tapi last minute tukar plan, simpan je, jadikan inti wrap. Sedap, tengok inchiladas. Eh, semua makanan la, nampak sedap sini. 😋

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Nur, memang senang kerja kalau buat inti wrap banyak2 kan. Boleh jadi macam2 menu.

      Delete
  18. gambar first tu, saya ingat ikan yg fish grilled (sebab kak mulan banyak stok ikan haritu hehe), rupanya tortila ye. pestime dengar nama makanan ni. kalau mexico ni saya selalu dengar burrito atau taco jela

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe betul sekali pandang macam ikan, macam sandwich. Mexico pun macam kita ada banyak jenis makanan kan.

      Delete
  19. Telur sotong tu sedap...kalo makan takut garu hidung...

    ReplyDelete
  20. Baca post ini di waktu tengahari dan belum lunch memang mengundang perut keriuk-keriuk kelaparan😋

    ReplyDelete
  21. Nikmat hidup ni antaranya merasakan kelazatan makanan yangada..syukuri nikmat

    ReplyDelete
  22. Enchilada…belajar nama hidangan Mexico kat sini 😀
    Tapi nanti lupa balik sebab tak pernah makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lebih kurang fajitas, wraps, quesadilla, taco juga cuma lain bentuk dan lain sikit je rasa nya.

      Delete
  23. Saya terliur tengok telur sotong gitu. Menarik.

    ReplyDelete
  24. tak boleh jadi ni, makin blogwalk makin banyak gambar makanan tertera, lazat-lazat kelihatannya, nak g breakfast lah kejap.

    ReplyDelete
  25. semua sedap sedap santapannya. menarik resepi tortila tu.. boleh cuba nanti

    ReplyDelete
  26. Menarik pula nengok Enchiladas tu... nampak cam tak susah nak buat.
    Cam nak cuba tapi tengoklah kerajinannya cemana😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lagi senang buat filling awal2 dan simpan, nak buat apa2 kemudian cepat dan mudah 😄

      Delete
  27. Semuanya nampak sedap2 terus rasa lapar pula. Wrap memang selalu ada kat rumah, masa-masa tak berapa rajin, campak2 saja, wrap kan .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kan, sama lah kita, senang buat wrap ni especially masa tak berapa rajin 😄

      Delete
  28. kalau tak nak salut sos tu, makan mcm tu je dah sedap ke?

    ReplyDelete
  29. menggodanyaaaa perut air asam tuuuuuuuuu

    ReplyDelete
  30. Makanan mexico nih saya sukaaaaa. Walau awal2 dulu macam aneh dengan rasanya. Tapi lama2 terbiasa. Jadi ingat pula di kulkas msh ada adonan ayam giling . Bagus juga saya buat jadi enchiladas 😍😍😄.

    Eh resto jeliro sengoti ini menariiik lah kak. Di jl ampang yaaa??? Aiiih tak jauh dr KLCC kan jl ampang itu?? Saya nak datangi lah saat di KL nanti 😍😍😍😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anak2 yang suka macam2 jenis makanan, diajak cuba resepi. Kalau yang mereka suka, boleh dibuat lagi. Kalau adunan ayam giling ada, senang nak masak apa2 kan. Enchiladas,fajitas, quesadillas semua pun boleh.
      Ya Fanny resto Jeliro Sengoti ni di Jalak Ampang, dekat juga KLCC 😍😍

      Delete

Thank you for dropping by.
Thank you for the comments.

Please email me for any inquiries :
o-mulan@hotmail.com