Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.
Minggu lepas. Lama betul tak masak pasta. Jumpa spaghetti siap rebus dalam freezer. Maybe rebus buat Laksa tapi tak habis. Entri masak masak je lah. Suka masak tapi shortcut lah.
Butter, garlic cincang, udang, shitake mushroom. Lebur semua dalam periuk.
Masukkan spaghetti, oregano.
AGLIO OLIO
Drizzle minyak zaitun, chili flakes & parmesan cheese. Jumpa pitted olives dalam fridge. Yumm, Alhamdulillah. Ada leftovers, masuk fridge dulu. Esok nya nak recycle.
Hubby WFH. Lunch.
Asam pedas lagi. Guna sambal tumis kosong instant TIKTOK DAPUR PAK AMIR + tomato dikisar dengan air, bunga kantan, daun kesum, sambal belacan (sebab tiada belacan).
Tambah kacang bendi. Alhamdulillah yumm.
Tambah telur dadar + sambal geprek/penyet apa entah hubby beli.
Ada leftovers aglio olio kan semalamnya.
Butter, garlic cincang, ayam didadu, shitake mushroom. Lebur semua dalam periuk/kuali.
Masukkan susu segar.
Masukkan aglio olio leftovers semalam. Tambah susu dan oregano. Kalau tak cukup masin, tambah lah garam ke, mushroom seasoning ke. Yang ni dah cukup.
SPAGHETTI CARBONARA UDANG AYAM
Terdetik nak buat, lepas tengok cooking program di TV. Rupanya carbonara ni tak guna cheese atau susu. Hanya kuning telur. Tapi bila gugel, macam2 versi juga origin nya. Kita masak dan makan je lah ikut cara kita suka, kan. Don't pening2 pikir.
KUETIAW TELUR MATA. Breakfast pagi semalam.
Alhamdulillah tudung kaca saiz 16cm sampai. Senang nak tutup non stick pan saiz 16cm ni. Molek jelita je sebab sama saiz. Tak lah tersenget2 kadang hampir jatuh sebab guna tudung yang besar 18cm.
Panaskan non stick pan, api sederhana. Gris pan dengan minyak. Letak telur. Basahkan penutup pan (bahagian dalam) di bawah air paip. Tudung kan pan tu. Api kecilkan.
Kalau tak nak egg white fully cooked pun tak apa. Make sure masa pecahkan telur, yang kuning tu tak terburai lah. Baru lah jelita anggun kuning nya.
Kuetiaw tu tak cukup actually. Portion untuk the boys je, apak & anak soleh. So mummy buat jugak telur mata. Buat sandwich makan dengan sos keropok. Forever favorite sandwich ni. Tak tau bila start buat sandwich telur mata & sos keropok ni. Lebih 15 tahun dah buat ni. Alhamdulillah sedap tau.
TEMOSA (KARIPAP IKAN). Breakfast pagi tadi. Favorite kami, kawan mak buat. Special order je ni.
Terima Kasih singgah baca/komen dairi seorang Mulan.
Take care ya, sihat ceria dan senyum selalu.
First time nampak TEMOSA - karipap ikan. Belum pernah makan. Tentu sedap ni.
ReplyDeleteAsam pedas memang tak pernah jemu untuk dinikmati.
Memang sedap temosa ni. Asam pedas pun sama. Hehe resepi shortcut.
DeleteUishhhh masakan Mulan semua....Nasib baik dah heavy breakfast dah. Saya suka cendawan shitake walaupun ada orang tak suka sebab bau dia kuat. Eh cantik la kejadian telur tu.
ReplyDeleteShitake memang sedap walaupun bau kuat kan Ezna. Telur mata tu anak soleh yang ajar.
DeleteSedap nya tengok spageti sentiasa jadi kegemaran dana, lamanya tak makan temosa kak. Dulu ada kawan jual, kalau dia balik kampung dana kirim skrg dia dh pindah.
ReplyDeleteTu lah ni rindu lama tak makan spaghetti. Cer gugel ada tak orang jual temosa di KL.
Deletebesar betul kepala ikan tuuuu...
ReplyDeletepenuh seperiuk ;-)
Hehe Alhamdulillah
Deleteada sorg mat saleh tu dia ajar sy, carbonara guna susu fresh milk. so smpi skrg kalau buat sy guna resepi tu. sedap laa juga bagi tekak sy melayu sy ni hahaha
ReplyDeleteKami pun guna fresh milk je, senang. Cuma kadang2 tengok tv, berbagai lah sejarah nya keluar.
DeleteSedap semuanya tu...Temosa tu buat SA teringin...SA ni dah xde idea nak masak apa...SA dah kurang makan nasi...malam x makan...so pagi kena la buat menu berat
ReplyDeleteAlhamdulillah. Betul kadang buntu nak masak apa2 kan. Kami pun kurang makan nasi.
DeletePasta tu my fav laaa. Suka tgk mulan rajin masak macam2
ReplyDeletePasta memang favorite jugak cuma lama tak masak. Tq tq, masak untuk family je.
Deletesedap2 smua menu...tk lunch lg lapar tgk gmbr makanan...pasta carbonara fav anak
ReplyDeleteAlhamdulillah tq tq. Pasta carbonara memang anak2 suka kan.
Deletekalo saya makan tu pasti masak belum tentu...temosa tu x pernah rasa...
ReplyDeleteSama jugak kadangnya. Temosa ni memang banyak di Pantai Timur.
DeleteSaya hari ni masak spagetti carbonara. Guna yang dalam tin je, tak ada fresh milk. Baru tahu yang temosa itu adalah karipap ikan. Saya pun kadang buat juga sandwich telur mata tu, cuma tak letak sos keropok. Memang ringkas dan kenyang. 😊
ReplyDeleteHubby ni kurang bagi guna yang dalam tin. Temosa ni panggilan karipap ikan di sini. Sedap kan sandwich telur mata.
DeleteSaya pilih kepala ikan dan telur mata saja ya Mbak.
ReplyDeleteDijamin pasti sedap...
Salam,
Alhamdulillah
DeleteTeringin pulak tengok aglio tu nak buat la weekend nanti.
ReplyDeleteAglio ni senang je buat, kan.
DeleteSelamat menjamu selera
ReplyDeletenampak sesedap belaka
Alhamdulillah
Deletesemuanya sedap, kakak terliur melihatnya...😻😻
ReplyDeleteAlhamdulillah tq tq 😍😍
DeleteYa ALLAH, kau tabahkanlah pandangan mataku tatkala ini, aku puasa. Amiiin.
ReplyDeleteSemuanya sedap, cuma kita salah waktu masuk ke sini, maafkan kita...adeih! (icon nangis)
Aduhhh sorry ch@ hehe
DeleteOh namanya temosa ye kak...sy suka karipap inti ikan ni. Dulu cikgu Pasti anak ada jual.
ReplyDeleteHari tu konon nak try buat telur mata mcm akk ni, tapi lupa nak basahkan dulu penutup periuk tu adoi la :D
Betul karipap ikan kami panggil temosa. Telur mata tu dulu memang berkali2 buat baru jadi.
DeletePertama kali saya makan temosa ni masa pergi Pusat Santuari Gajah Kuala Gandah.
ReplyDeleteBeli di kafe, makan dalam perjalanan balik. Pelik tengok intinya isi ikan. Tapi sedap sangat!
Oh ada jual di sana ya. Memang ramai tak kenal temosa ni.
Deletesemua makanan yg dimasak tu sedap sehingga menjilat jari!
ReplyDeleteAlhamdulillah
DeleteOh mcm tu rupanya nk goreng telor mata mcm tu.. tq kak sharing tips
ReplyDeleteAnak soleh yang ajar hehe,
DeleteOoo first time dengar pasal Temosa. Nak keba buat siasatan nampak gayanya ni. Suka dapat tips untuk goreng telur macam ni. Kelaparan saya dibuatnya.
ReplyDeleteHehe ya namanya Temosa. Dulu pun berkali2 buat baru jadi telur mata tu.
DeleteHari ini saya masak mi goreng, tp pakai spaghetti 😂. Sebab stok mi kering ternyata habis hahahahah. Sementara stock spaghetti ada banyak 🤭.
ReplyDeleteLihat oglio di atas jadi kepengin buat lah. Tapi pakai tuna kaleng. Sebab tak ada udang.
Naaah itu kak, saya juga tahunya carbonara itu pakai kuning telur dan cheese. Bukan susu macam yg banyak beredar. Kalo yg pakai susu sebutannya Alfredo sauce. Tapi memang orang2 kita, termasuk Indonesia seringnya sebut itu carbonara. Padahal carbonara tidak terlalu creamy. 😄
Hanya saja kalo restoran Italia yg otentik di sini, mereka akan sebut itu Alfredo. 👍
Boleh saja kan Fanny, guna apa2 yang mirip pada mi. Spaghetti memang elok disimpan sebab banyak gunanya. Aglio tuna pun sedap.😋😋
DeletePernah juga dulu terbaca aglio resepi asalnya guna kuning telur. Sudah ingat2 lupa. Kemudian baru2 ini, menonton di TV, program masakan yang bercerita carbonara asalnya guna kuning telur. Terus masak carbonara tapi masih gunakan susu sebab agak leceh masak menggunakan kuning telur. 😄😄😄