Tuesday, February 04, 2025

KUCHING, SARAWAK - Part 2




Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.

Moga dipermudah kan semua urusan mereka yang terkesan dengan banjir di SARAWAK.


Dari Tasik Biru, kami pusing2 bandar Bau, untuk mencari kedai makan. Namun tak banyak yang buka. Drive balik ke Kuching. Gugel2 jumpa CTK di TIKTOK.


CITARASA TRADISI KOPITIAM. 

Lauk semuanya diletak terus dalam mangkuk, dalam warmer seperti di atas. Ambil talam, pilih saja. 


Memang penuh, kami terpaksa pilih meja di luar. Itu pun satu meja saja yang kosong. 


Lauk pauk kami. Alhamdulillah semua sedap.


KEK LAPIS WARISAN

Selesai makan tengahari, kami ke Kedai KEK LAPIS WARISAN. Ada bahagian demo jugak. Boleh rasa macam2 sample kek lapis. Sedap2 semua. Beli jugak untuk dibawa balik.


LEPAU.

Viral tempat makan ni. Kawan hubby di Kuching ajak dinner di sini. FULL HOUSE. 


So En R ajak kami ke sini. Food Court yang luas, tingkat paling atas, open air.


AYAM PANSUH

Ayam pansuh (atau Manok pansoh) merupakan satu cara masakan biasa di kalangan rakyat di Boneo (Sarawak, Malaysia). Ayam pansuh merupakan hidangan yang disediakan oleh daging ayam masak di dalam buluh dan dipenuhi dengan air (yang kemudiannya akan sup), perasa dan ditutup dengan daun ubi kayu (kemudian boleh dimakan bersama-sama dengan ayam dimasak). Asal-usul ayam pansuh tidak diketahui, tetapi kaum Iban dan Bidayuh (orang Sarawak) sentiasa menyediakan hidangan ini pada mana-mana hari perayaan, terutama Gawai Dayak (perayaan untuk akhir penuaian). Ayam pansuh merupakan hidangan biasa dikalangan penduduk Sarawak, Malaysia.
(Sumber : Wikipedia)


UMAI JELLYFISH & UMAI IKAN. Sedap sangat.


IKAN BAKAR
UDANG MASAK (LUPA)
AMBAL GORENG SAMBAL
LINUT

Linut atau juga dikenali sebagai Ambuyat adalah sejenis makanan tradisional bagi masyarakat tempatan di Sarawak seperti kaum Melanau, Penan dan Orang Ulu malah menjadi sajian utama selepas nasi. Jika dilihat suatu ketika dahulu linut dimakan untuk menggantikan makanan ruji disebabkan kekurangan penghasilan beras suatu ketika dahulu.

Suatu ketika dulu ia dihidangkan sebagai menu harian dan hidangan wajib semasa hari-hari istimewa seperti hari keramaian kaum berkenaan malah hidangan ini juga menjadi santapan utama sekiranya ada jiran-jiran yang bertandang ke rumah. Hidangan yang diperbuat daripada pokok rumbia itu amat terkenal di Sabah, Sarawak dan Brunei.
(Sumber : utusansarawak.com.my)

Semua sedap Alhamdulillah.


Wife En R kata kedai no 25 yang paling sedap. Tapi tutup sebab cuti CNY. Katanya semua kedai makan di sini ada logo HALAL, dipantau oleh Majlis Ugama Negeri.


Dalam lif ke bilik hotel. Kekenyangan Alhamdulillah. Tak suka la SARAWAK ni. 2 malam, badan naik 2kg tau.


Hari ke 3. Masih hujan. Pagi nya di sini. Dah check out siap2.













View dari BORNER CULTURES MUSEUM.


SUMIRAN. 


Lunch di sini sebelum ke airport.


SET MEE KOLOK + DESSERT SAGU GULA APONG


LAKSA SARAWAK 




Semua sedap2. Alhamdulillah.


Slip ni kita akan dapat sewaktu tiba di AIRPORT KUCHING. Baca detail di slip. Kena simpan sampai kita nak balik nanti, kena tunjuk di Immigration Kuching.


4 hand carry 7kg seorang (pergi) + 2 hand carry 7kg = 6 hand carry bag (balik). Tiada beg untuk check in. Itu pun banyak space lagi. Kereta dah dipulangkan, staff nya tunggu di departure terminal saja. Memang senang. 


Kena tulis di slip e-boarding pass bagi yang yang menaiki Air Asia. Tak sure untuk flight lain. Asalnya kami terus ke departure lane, tapi pegawai di pintu, memaklumkan kena isi slip ini dulu. Ada di kaunter berdekatan saja. 


KUCHING INTERNATIONAL AIRPORT 

Banyak rupanya tempat makan di dalam ni. Masih hujan lebat dan renyai berterusan. 

Alhamdulillah smooth trip. Moga dapat ke Kuching lagi. Banyak tempat tak dapat kami pergi atas faktor hujan. Namun begitu, tempat lain nya juga sangat menarik terutama juadah makanannya. 

Yey, cukup kami sekeluarga, menjelajah SATU MALAYSIA. Semua negeri dan Wilayah kecuali LABUAN. Tapi Labuan kan dulu dalam Sabah. Insyaa Allah suatu hari nanti.

Terima Kasih singgah baca/komen dairi seorang Mulan. Take care dan senyum selalu.

36 comments:

  1. Tempat lain di Sarawak, kita pernah pergi macam Miri dan Sibu..Kuching jer tak jejak lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergi lah nanti memang best Kuching ni.

      Delete
  2. Obor-Obor rupanya boleh makan ya Mulan?. Tak pernah mencuba lagi. Cantik gambar first tu macam glow in the dark.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami pun first time makan umai jellyfish tu. Cantik kan frame National Geographic tu.

      Delete
  3. pernh mkn juga kt topspot time outstation dlu...1st time mkn umai time tu

    ReplyDelete
  4. sy nampak kek lapis warisan
    my favvvvvv
    tidakkkkkkkkkkkkk

    ReplyDelete
  5. sumiran tu kat area mana?
    sebab nampak mcm sedap jeee
    mana tau nnt g kuching boleh singgah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sumiran ada di airport jugak. Yang kami pergi di Jalan Tun Jugah.

      Delete
  6. Kalau Lepau tu tukar jadi LAPAU , bagus juga!

    ReplyDelete
  7. Makanan² Sarawak semua unik dan pastinya sedap.
    Ada rezeki boleh fly lagi Kak.. baru 2 kg naik hihi 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul sedap2 semua. Kena turunkan badan dulu ni baru boleh ke Kuching lagi hehe.

      Delete
  8. Unik la makanan orang Sarawak... taktahu la kena dengan tekak ke tak sebab tak sama dengan semenanjung kan
    hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang unik. Ok je rasa makanan sana, sedap tau.

      Delete
  9. Lepau tu katanya kena buat reservation.
    Saya pun tak ke situ. Prefer ke tempat yang lebih santai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kawan hubby kata boleh jugak walk in tapi sebab CNY kan, full house.

      Delete
  10. Pernah makan di Gerai 25, memang sedap.
    Kami masuk Kuching & KK guna passport je jadi takde form kena isi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la wife En R pun kata kedai no 25 sedap. Hubby malas nak bawak passport, jadinya kami kena isi form.

      Delete
  11. cantiknya sarawak kak mulan, rasa nak terbang sendiri ke sana andai ada sayapnya.. hehehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang cantik. Insyaa Allah Lady sampai sana nanti.

      Delete
  12. Replies
    1. Memang meriah dan sedap Alhamdulillah

      Delete
  13. Suka Kuching....x serabut..makan sedap..rindu mee kolok Hj Salleh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seronok pergi Kuching, makanan pun sedap. Belum pernah rasa Mee Kolok Hj Salleh

      Delete
  14. Sumiran resto itu keturunan Jawa kah? Ada tulisan Sugeng rawuh di plang nya 😄. Bahasa Jawa.

    Ayam pansuh saya pernah lihat juga di pontianak Kalimantan. Waktu teman kesana, dia cerita di stories makan ayam pansuh . Restorannya memang khusus ayam pansuh. Tapi memang di sana juga banyak warga dayak.

    Kalo lihat makanan di sana, memang rasanya saya bakal suka juga . Apalagi mereka pakai banyak rempah kan. Biasanya makanan yg memakai banyak rempah, JD lebih kaya rasa 👍👍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mngkin juga keturunan Jawa sebab gaya nya ada unsur Jawa kan.
      Ayam pansuh di recommend oleh kawan suami, tapi pernah nampak di media sosial.
      Sedap rasanya.
      Fanny mesti pergi, mesti cuba makanan Sarawak.

      Delete
  15. umai dgn ayam pansuh tu belum pernah try lagi, nampak menarik lah
    dalam malaysia ni saya belum sampai sarawak je lagi. mmng teringin nk kesana! lagipun saya penggila laksa sarawak.

    muzium borneo tu is in my wishlist. lagi satu teringin nk ke sarawak cultural village tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Umai dan ayam pansuh memang sedap. Umai kami pernah makan ada kawan buat kan dulu. Laksa Sarawak memang sedap kan.
      Anak2 yang gugel Muzium Borneo sbb tempat lain tak boleh pergi atas sebab hujan berterusan.

      Delete
  16. Rindunya nak makan umai.
    Dulu pernah makan di Miri. Sedap sangat.
    Mudah-mudahan ada kesempatan untuk jalan-jalan Sarawak. Banyak makanan sedap di sana. Pansuh Manuk itu pun saya belum pernah rasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Umai memang sedap. Insyaa Allah Kak Amie sampai Sarawak nanti. Ayam pansuh pernah dengar, Alhamdulillah kami dapat rasa.

      Delete
  17. Menariknya, jalan-jalan di Kuching, terutama makanannya. Oh, nanti turun la berat tu, sebab Mulan rajin brisk walk. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang menarik dan sedap makanan nya. Insyaa Allah moga turun berat nya hehe lately selera lain macam naik nya.

      Delete
  18. Lamanya udah tidak jejak kaki ke Kuching. Baca post ni buat rasa terkinja-kinja hendak tengok flight ticket ke sana😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cari tiket cepat, hehe sedap2 makanan di sana.

      Delete

Thank you for dropping by.
Thank you for the comments.
Email : o-mulan@hotmail.com