HAVOC FOOD FESTIVAL di TAR UMT KUANTAN.
Photo credit : FB I ❤️ Kuantan
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.
Moga sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.
FROM THE RIVER TO THE SEA,
PALESTINE WILL BE FREE.
MIHUN SUP AYAM CAMPAK BUANG.
(Breakfast untuk hubby, nak cepat)
Celur mihun, nak cepat guna air panas.
Tumis garlic cincang. Kalau rajin campur bawang besar/merah cincang. Masuk ayam (mesti ada bahagian tulang), air, serai ketuk, sup bunjut, garam gula. Banyak mana, terpulang. Ni resepi campak buang. Sup jangan cair, baru best. Tabur daun sup/bawang & bawang goreng.
************************************************
Mula blogging dulu sewaktu masih di Vietnam. Pening fikir nak masak apa. Nak beli yang halal tak banyak, mahal berdentum pulak. Tahun2 terakhir memang boring sebab ramai kawan2 dah balik for good & transfer ke tempat lain. Bila hubby balik kerja, pinjam laptop. Gugel2 macam2. Terutamanya resepi dari blog CHEF HANIELIZA, MAT GEBU, AZIE KITCHEN, AZLITA MASAM MANIS, DARI DAPUR MAKLANG dll. Juga baca kisah blogger2 lain, kemudian ada yang suggest start blog sendiri. Sipu2 malu. So slow2 lahirlah blog ni.
Best part dengan blog ni, bila tak ada idea, Alhamdulillah boleh refer dan bagi idea nak masak apa bila buntu. So kita continue lagi bila mood baik haha. Post dan simpan untuk ref.
Hubby dah start masuk laut. Kepala ikan masih ada few dalam freezer. Kena masak cepat, sarat peti nanti.
Tumis rempah campur, daun kari & tomato buah.
Masukkan garlic dan bawang besar mayang.
Masukkan rempah kari ikan dan air. Tumis hingga peach minyak. Ulang 3 kali proses ni. Ada kawan ajar.
Masuk kepala ikan dan air. Garam gula ikut suka. Kari ni tak ada santan. Makan dengan prata frozen. Breakfast hubby. Satu rumah bau kari aiihh.
Lama tak buat KIMCHI. Kaya dengan probiotic kata nya.
Antara bahan2 untuk buat KIMCHI.
1/2 kobis panjang, potong 1"x1" @ ikut suka & basuh
4 sudu besar garam
Rendam dengan air sama paras kobis, tindihkan dengan piring, cara saya.
Rendam 3-4 jam.
Basuh dan perah dengan air 3 kali
1 carrot, hiris/mayang halus 1 inci
Segenggam daun kucai, hiris 1"
Bahan kisar:
1 bawang besar
8 bawang kecil
1 epal merah
2 sudu besar cili powder
Kicap ikan, secukup rasa
Garam & Gula, secukup rasa
1/2 cawan air, atau secukup nya macam dalam foto
Texture dia bukan cair, ngam2 sama paras sayur kimchi
Perah kobis, untuk buangkan air. Gaulkan semua. Tambah apa perlu, ikut citarasa masing2. Letak dalam bekas dan tutup ketat, simpan dalam fridge.
GOCHUJANG SOUP
6 garlic cincang, tumis
1 cawan air atau secukup nya
3 sudu besar pes GOCHUJANG
Tahu lembut
Timun, hiris
Enoki mushroom
Fish cake, hiris
Stok/kiub ikan bilis
1/2 sudu kecil minyak bijan
Garam Gula secukup rasa
Tambah/kurang ikut citarasa
Dinner untuk hubby. Makan dengan Kimchi & Seaweed. Boleh makan dengan nasi jugak, semestinya.
TAHU BEGEDIL SEPARUH
Lebihan BEGEDIL, simpan dalam freezer. Bila malas, potong separuh, tahu bulat goreng tu, letak filling BEGEDIL. Celup dalam telur yang dipukul, bakar dalam air fryer je.
MI KARI SARAPAN PAGI
1 bawang besar + 4 garlic, kisar
2 sudu besar rempah kari ikan
Tumis semua di atas
Masukkan ayam potong kecil (tak ada)
Fish cake di hiris
Udang
Santan secukup nya pekat ikut suka
Stok/kiub ayam @ ikan bilis
Garam Gula secukup rasa
Makan bersama mi kuning, sawit celur, telur rebus, tahu bulat goreng, daun sup & bawang goreng.
Tulang lembu siap rebus dalam Noxxa HP50, buat 2 minggu sebelum ni. Letak dalam bekas2 kecil. Simpan dalam freezer. Ceduk keluar lemak kuning2 yang sudah keras.
Anak soleh balik Khamis malam. Nak masak MIHUN SUP TULANG untuk breakfas. Sebelum tidur, keluarkan frozen rebusan tulang. Pagi esoknya dah lembut. Panas kan, masukkan 2 sup punjut & sepeket PES SUP SIAM. Masukkan celery, potong kecil (sebab kehabisan daun sup). Boleh tambah garam dll secukup rasa.
Makan dengan mihun dll, hirisan salad & buah tomato. Foto tak sempat snap sebab lupa dan lapar.
Tinggal tulang dan sup punjut.
Ternampak crepe dalam IG baru ni. Teringat pulak breakfast, makan crepe dengan limau nipis dan gula di Lombok dulu. Sedapnya. Buat jugak pagi tu sekali menu MIHUN SUP TULANG. Crepe ni nipis lagi daripada lempeng. Saya guna 1 cawan tepung gandum, 1 telur dan 3/4 - 1 cawan air. Crepe ni memang nipis, macam kuih ketayap. Tapi nak tebal sikit pun tak apa, ikut suka.
Sekian lah food festival di rumah, hehe.
Nampak iklan HAVOC FOOD FESTIVAL di TAR UMT KUANTAN. Anak soleh ada rumah, so lepas solat Jumaat ajak dia pergi. Beli untuk lunch berdua dan dinner bertiga. Belum ramai orang sebab hari kerja.
Antara nya.
Beli sebekas yang campur2. Sedap.
Harga memang tak murah, tapi sebab diorang ni memang business nya ikut food festival macam ni. Baru faham jugak. Tapi kalau portion besar dan sedap, memang tak banyak soal sangat lah.
Yes..!! Beli di Taipei dulu. Antara street food yang halal di sana. Beli jugak 2 bekas. Sedap.
Ada topping chocolate, sedap.
Beli AMBUYAT. Alhamdulillah dapat jugak akhirnya.
Beli jugak BIRRIA RAMEN ni. Sedap.
KUNAFA AIWAHH. Serius lah queue panjang sungguh. Tak beli.
Petang Jumaat belum ramai. Malam dan weekend dengar nya ramai.
So far, kira ok lah. Food yang jarang jumpa. Harga dan portion berpatutan. Yang kami beli semua sedap. Alhamdulillah.
AMBUYAT bila sampai rumah. Scoop dengan sudu sebab nak cepat. Sedap..!!
Foto credit : Berita Harian
Sepatutnya makan macam ni dengan chopstick. Alhamdulillah akhirnya dapat rasa AMBUYAT. Suka..!!!
Penuh makanan post kali ni. Thanks singgah sini..!!
Meriah la food festival kat rumah.sedappp la home cooked meal
ReplyDeleteAlhamdulillah especially bila anak soleh balik.
Deletesedapnye sup tu kak.. walaupun campak buang...
ReplyDeleteAlhamdulillah tulang kan sedap buat sup
Deletewowww meriah sgt food festival di rumah!
ReplyDeleteAlhamdulillah makan2 kat rumah
Deletewahhh...bestnya..meriah dgn makanan entry ni...gochujang soup..lama x makan...
ReplyDeleteAlhamdulillah makan2 sekeluarga. Kami pun lama tak makan hehe
Deletewow..meriah betul food festival kat dalam rumah tu..hehehehehe
ReplyDeleteAlhamdulillah hehe makan2 keluarga
DeleteYa allah nmpk tempting nya sup gochujang..kimchiii amomo ini yg rs nak blk kg ni muahahaj... ubi lambung first time makan ms kt hatyai.. sedap gilerrrr!!!
ReplyDeleteSup gochujang memang sedap. Ohh kat Hatyai pun ada ubi lambung ya memang sedap
DeleteAmbuyat boleh guna sudu garfu juga...dalam bahasa kami...ambuyat guna dikenali sebagai linut
ReplyDeleteOhh ya ke sebab tengok ramai makan dgn chopstick
Deletemeriahnyerr
ReplyDeleteAlhamdulillah
DeleteKari kepala ikan...! Itu feveret uncle & aunty tu! Ratah sampai licin!
ReplyDeleteSedap kan korek2 mata pipi ikan tu
DeleteWah, serba-serbi menu Kak Mulan boleh masak ye. Dari India sampai ke Korea 😄 menariknya food festival tu. Ambuyat tu kalau kat Sarawak kiteorg panggil linut. Makan dgn sambal belacan dan sayur midin pun sedap!
ReplyDeleteAlhamdulillah ni masak apa yg biasa makan je. Ohh ya ke baru tau ambuyat ni makan dgn lauk sampingan. Sedap. Di Sarawak panggil linut ya.
Deletetuuu diaaaa selera koreaaaa
ReplyDeletebanyak stall kat situ yg x ada kat Bukit Jalil tempoh hari...
Kena buat kimchi dulu baru best masak menu Korea.
DeleteOh ya ke, stall2 best jugak tengok baru ni
best nyaaa pagi2 lagi dah pekena mi kari👍👍👍
ReplyDeleteAlhamdulillah kalau bahan ada, senang je buat
DeleteSelamat menjamu selera
ReplyDeleteTerima kasih Wak
DeleteTgn kalau dah gifted.. main campak2 pun hasil nya mengkagumkan hahahah
ReplyDeleteAlhamdulillah dan Insyaa Allah. Mood pun nak kena suntik banyak2
DeleteKita baca resepi tu macam terkejar-kejar pula, semput heheh.. semua sekali harung 😅
ReplyDeleteoo.. yang macam cekodok tu ubi lambung. Pernah beli di Hatyai dulu, anak suka sedap katanya.
Hehe ni pesen nak cepat senang, camtu la reseoinya. Sedap kan ubi lambung tu.
DeleteSaya vote for food festival dlm rumah Akk tu, semuanya yummeh haha...
ReplyDeleteTq juga kak, share resepi. Sy SS simpan hihi...
Ambuyat tu teringin juga nak try, belum ada rezeki lagi :)
Tq tq hehe food festival makan anak beranak.
DeleteSama2 nanti try la resepi tu,
Memang sedap ambuyat tu.
SA pun ada food festival kat rumah..hehehe...hari- hari...tapi food festival rumah sis mulan lagi menarik nampaknya...food festival luar rumah tu buat SAa terpana kat gerai bakso..SA dah la pencinta bakso..
ReplyDeleteYa food festival kat rumah SA lagi best, tiap hari macam2 ada semua sedap.
DeleteMemang sedap tengok bakso tapi anak soleh nak try yang lain.
Dalam banyak2 food memang teringin nak rasa Ambuyat ni.....tak jumpa lagi.....
ReplyDeleteMemang sedap tau, susah nak cari kan.
DeleteKita yang datang blog ni pun macam hadir ke food festival 😄
ReplyDeleteJamu mata.
Ambuyat @ linut...merasa masa ke Kuching aritu. Saya makan guna garfu lebih mudah.
Hehe virtual food festival bila bukak balik memang syok tengok gambar makanan. Sedap kan ambuyat ni. Balik rumah makan dgn sudu je
Deletebanyak nya mulan oiii. sodap2 haa..
ReplyDeletenampak HAVOC ni tgk Sultan dgn permaisuri carik2 makan kat situ.
Banyak lagi stall kat Havoc FF yg tak sempat nak snap foto. Semua nampak sedap sangat.
Deleteambuyat kalo di sini disebut papeda. Makan dengan kuah gulai ikan. Banyak ditemukan di Indonesia timur. Saya sendiri belum pernah coba 😄.
ReplyDeleteKuantan, ntah kapan lah ini bisa sampai sana 😄. Asik KL dan Penang saja 😅
Kimchi pakai apel, pasti sedaaap dan segaaar. Saya memang suka kimchi kak. Rutin makan yg berprobiotik seperti ini. Kalo tak kimchi, cuka apel atau kombucha. Saya seling-seling saja makannya, supaya tak bosan 😄
Oh di sana pun ada yang serupa AMBUYAT ya. Ya boleh makan dengan gulai dll jugak.
DeleteInsyaa Allah nanti Fanny sampai Kuantan jugak.
Kimchi memang sedap, baik untuk kesihatan juga.
bila menetap di overseas kena creative dlm memasak kerana sukar mendapat barangan yg asli spt di Malaysia.
ReplyDeleteBetul memang kena extra creative dan banyak belajar jugak.
DeleteRambang mata tengok semua menu tu, ambuyat belum pernah ku makan lagi.
ReplyDeleteTerima kasih share resepi kimchi, boleh buat nanti.
Try la makan AMBUYAT tu kalau jumpa, memang sedap.
DeleteSama2 kasih. Nanti buat lah kimchi tu.
Nampak macam berasap periuk sup ayam tu Mulan. Cantik!
ReplyDeleteWah, pandai makan ambuyat ye. Saya lebih suka makan dengan sudu, senang masuk mulut. Berkali-kali belajar gunakan candas, tetap tak lulus juga hahahaha.
Snap foto dalam periuk je sebab nak cepat hehe.
DeleteMemang dah cari lama AMBUYAT ni. Alhamdulillah jumpa akhirnya.
Betul makan dengan sudu senang kan.