Saturday, June 15, 2024

INDONESIA #2 - JAKARTA : PASAR MAYESTIK



Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. 

Banyak cerita nak share tapi tak sempat nak update. Nak BW pun belum sempat. 

Moga semua sihat ceria gembira dan dimurahkan rezeki sentiasa.

Esok Ahad, 9 Zulhijjah di Malaysia. Moga doa kita semua dimakbul Allah. Aamiin.

FROM THE RIVER TO THE SEA,
 PALESTINE WILL BE FREE. 

31/5/2024
Pagi hari #2 Jumaat, di Jakarta. Sambung makan belian2 hari sebelumnya.

Terkini...


Jom kita baca sebanyaknya. 


Semua sedap Alhamdulillah.


BY beli punya la banyak semalamnya. Dia pun rindu makanan Indonesia. Semua masih ok sebab simpan dalam fridge dan freezer.


Selesai makan, kami ke PASAR MAYESTIK. BY nak hantar alter jubah untuk dibawa ke TANAH SUCI nanti. 


Tempah jubah dan tudung di sini rasanya. Cantik2.


Nampak sedap semua nya.



Food court, banyak nya stall makanan.


Sampai ketika awal lunch time. Kami kekenyangan sebab breakfast lambat. Lepas Subuh, borak2 dan tidur haha. Bangun pukul 9 baru makan dan bersiap untuk keluar.






Kami order ES OYEN sebab dahaga. 


Yumm yumm.


Memang sedap.


Yang lain ni tengok je sebab memang kenyang.



Nak beli tapau pun rasa kenyang. Next time lah Insyaa Allah.




Turun level bawah, BY nak beli plastik. Macam2 ada.


Geram nak beli tapi malas. 


Naik tingkat atas pulak. Ambil baju yang di-alter.


Banyak kedai di atas ni. Untuk tempah baju dan alter.


Selesai di PASAR MAYETIK, kami ke tempat lain. Alhamdulillah senang ke mana2, dengan GRAB je.



Statue of GENERAL SUDIRMAN


Lupa nak tanya nama nya.


Kami ke sini. PLAZA INDONESIA. BY nak ambil barang nya.


JAKARTA WELCOME MONUMENT 


Ramai berfoto di atas tu. 


Better view dari dalam Grab ni. Alhamdulillah smooth, tak ada lah macet sangat. 


Lepas Maghrib memang nampak macet semua jalanraya.



Lebih kurang KL jugak. 

28 comments:

  1. Bestnya trip santai2 gini.boleh relax2 enjoy the food etc

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah smooth trip last minute ni. Santai yang awal2 ni je haha. Food memang best.

      Delete
  2. Seronoknya macam nak gi jugak Jakarta ni. Pernah kawan balik dari Jakarta beli kain kat Mayestik ni la.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergi lah dekat je. Ticket pun murah kalau book awal. Memang nak pergi lagi rasa nya ni hehe.

      Delete
  3. "Lupa nak tanya nama nya" tu ialah halte bas TOSARI ye buk., hehe wak tau lahh.,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ohhh terima kasih Wakkkkk.

      Delete
    2. Wak lebih paham jakarta dr saya 😄😄😄

      Delete
  4. Rupanya banyak tempat SA x explore lagi di Jakarta...monumen tu memang kenal la..hehehe..ooo sis kat Jakarta ye....salam Aidiladha sis

    ReplyDelete
    Replies
    1. SA kena pergi lagi ni hehe.
      Taqabbalallahu minna waminkum.
      Salam Aidil Adha. Maaf Zahir Batin.

      Delete
  5. sedap jering tua masak lemak, sesekali bercuti hujung minggu ke seberang enak juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lauk kering memang sedap kan. Ya betul sekali2 ke sana memang enak.

      Delete
  6. Saya kalau pergi jakarta memang nak foodhunting ayam gepuk je. Haritu ada orang share harga ayam gepuk kat sana lebih kurang rm7-8 je. Kat sini mahal sampai berbelas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul sini mahal lagi kan. Hhmm lama pulak tak makan ayam gepuk.

      Delete
  7. es oyen tu sama mcm es buah sy makan masa otw ke bandung
    end up saya skt perut 4 hari lps tu
    hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laa ya ke. Yang ni Alhamdulillah memang sedap dan ok.

      Delete
  8. wahhh nk pergi umrah ke tu?
    bilanya berangkat?
    lepas habis musim haji?

    ReplyDelete
  9. Saya waktu itu temankan kak Retna ke pasar Mayestik. Tapi kami hanya masuk 2 toko, itu pun sebelahan 🤣🤣. Jadi saya tak tahu betul2 tempat yg kakak masuk ini gedung sebelah mana dari pasar Mayestik 😅😅. Saya jarang kesana. Malah masuk ke dalam baru pertama saat hantar kak Retna. Kalo tak, memang confirm hanya lewat kalo ke Mayestik 😄

    Tempat foto sky deck yg menghadap patung selamat datang itu pun saya blm pernah naik 🤣. Lewat saja. Ramaaaai antrian nak foto soalnya 😅

    ReplyDelete
    Replies
    1. PASAR MAYESTIK memang besar juga kan Fanny. Ini pun tak tau mana masuknya. Ikut saja Ibu Yayah yang bawa.

      Kami juga lewat beberapa kali tapi tak cukup masa untuk stop dan bergambar. Next time Insyaa Allah

      Delete
  10. Suasana dia macam PKNS Shah Alam sikit. Itu dari sudut pandangan mata saya lah. hihi...
    Cilok tu dah terkenal di Malaysia sejak Norreen upload di ig bibik dia buat. Sudahnya terus berniaga. Teringin juga nak rasa. Menarik juga mencuba Es Oyen tu. Meriah juga suasana malamnya. Cantik view.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul mana2 kedai baju, rupa nak sama je kan.
      Belum try cilok tu. Mesti sedap kan.
      Es oyen memang sedap apa lagi tengah panas2.

      Delete
  11. Wah, ada tempe dan tauhu bacem. Lamanya tak jumpa kedua-dua makanan ini. Pernah sekali makan di Kampung Daun, di Bandung tapi lama dululah....tahun 2011 gitu.
    Seronoknya Mulan dapat jalan-jalan santai di Jakarta. Sekarang ada penerbangan terus dari Kota Kinabalu ke Jakarta. Mudah-mudahan ada kesempatan untuk ke sana bersama kawan-kawan kaki jalan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedap tempe dan tahu bacem tu.
      Alhamdulillah diizinkan ke sana jumpa kawan2.
      Wahhh best ni ada direct flight KK ke Jakarta.

      Delete
  12. seronok tu dpt cuba pelbagai food di jakarta...gmbr last view malam tu cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah memang best macam2 food ada.
      Cantik kan view malam.

      Delete
  13. Tengok gambar-gambar yang cantik begini teringin pula nak pergi Jakarta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergi tau memang seronok, Insyaa Allah sampai sana nanti.

      Delete
  14. Menarik!! teringin nk gi Jakarta...makan², shopping² mmg best di Indonesia..

    ReplyDelete

Thank you for the comments. Thank you for dropping by.
Please email me for any inquiries ya -->> o-mulan@hotmail.com